Sonen fyllde 3 år igår och dagen till ära bakade jag lite småkakor till han då han inte äter tårta, cupcakes med frosting, choklad och glass om det nu inte är isglass förstås. Godis, kanelbullar och enkla vita muffins går och alltid ner :-) : Ja kakorna dom blev riktigt goda och sonen godkände dom allt :-).
Receptet kommer från Jan Hedhs bok 277 sorters kakor, en himla bra bok med massa goda kakor och bakverk som småkakor, biskvier, mazariner, maränger, Petit-fours, tebröd, smördegsbakverk, flarn och massa annat gott. Han tar även med grundrecept på tex mandelmassa, vaniljkräm, smörkräm, mazarinmassa, fondant, sylt etc. Det är ju inte en bok att rekommendera åt de som är helt nybörjare på bakning, det är inte någon av hans böcker tycker jag, men de är himla bra, har även hans böcker om Bröd och Bröd och kaffebröd. På önskelistan står även hans bok glasspassion, vem kunde ha gissat det :-). Detta recept på vaniljdiamanter är iofs ett av hans enklare recept att följa.
ca 45 st
200 gram smör
70 gram florsocker
10 gram äkta vaniljsocker
20 gram äggula, 1 st
225 gram vetemjöl
40 gram, 2 st äggulor att rulla längderna i
Strösocker att rulla längderna i
Gör så här:
- Blanda det rumstempererade smöret med det siktade florsockret och vaniljsockret och arbeta in gulan.
- Arbeta försktigt in vetemjölet till en deg men överarbeta den inte.
- Väg upp degen i bitar a 120 gram och rukka ut dem med hjälp av lite vetemjöl till 15 cm långa längder. Lägg dem genast i frysen i 15 minuter.
- Vispa upp äggulan lite och pensla runt om. Rula dom därefter i strösocker och lägg in dom i frysen igen i 10 minuter.
- Sätt ugnen på 180 grader.
- Dela varje längd i 10 bitar och sätt som på bakplåt med bakplåtspapper.
- Tryck en fördjupning med tummen mitt på kakan.
- Baka dom gyllenbruna i ca 8-10 minuter.