Devils chocolate cake
200 g rumsvarmt smör
3 dl strösocker
3 ägg
1 1/2 dl kakao
5 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
1 1/2 tsk bikarbonat
1 tsk vaniljsocker
1 tsk salt
3 dl varmt vatten
Chokladkräm
500 g mörk choklad, 70% går ju att använda mjölkchoklad också om man inte gillar så mörk choklad.
1 dl vispgrädde
150 g smör
Gör så här:
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Smörj och mjöla en rund form med löstagbara kanter. Jag mjölade med kakao.
- Vispa smör och socker poröst.
- Tillsätt äggen, ett i taget.
- Blanda de torra ingredienserna och varva ner dem tillsammans med vattnet i smeten. Vispa till en slät smet.
- Häll smeten i formen och grädda i ca 40 minuter eller tills en provsticka är torr. Min tog 50 minuter.
- Låt kakan svalna på galler och under bakduk.
- Gör under tiden i ordning chokladkrämen.
- Smält chokladen tillsammans med grädde och smör i en skål över vattenbad.
- Låt svalna helt.
- Vispa sedan med elvisp till en slät kräm.
Jag fyllde nu ju min tårta med jordgubbsgrädde, dvs vispgrädde blandat med jordgubbsylt och oreo pudding. Men vill man istället göra som i orginalreceptetså gör man så här: När kakan är kall, skär den i två bottnar och bred chokladkrämen på den undre kakan. Lägg försiktigt på den andra delen och bred resten av chokladkrämen över hela kakan, även på sidorna.
Receptet är hämtat ur boken Två systrars söta av Lisa och Monica Eisenman.