måndag 2 maj 2011

Oreo - Toblerone Glasstårta

Blir ju en del glass här i huset när man har en glassmaskin, det är så kul att göra egen glass och i helgen testade jag att göra en glasstårta, ja tokgott blev det :-), nu är det ju också rätt årstid att äta glass, fast det har jag gjort hela vintern iofs , för enligt mig är det aldrig för kallt att äta glass :-D , glass äter man året om, fast på sommaren blir det ju att man köper en del glass ute istället, blev genast sugen på mjukglass nu.

Jag gjorde glasstårtan i denna ordningen:
På fredagsmorgon så gjorde jag botten som jag sedan ställde i frysen  och oreoglassmeten som fick stå och tjockna till sig i kylskåpet under dagen. . På fredagskvällen så körde jag oreoglassmeten i glassmaskinen och hällde detta över den kalla botten och ställde in den i frysen över natten. Samtidigt medan glassmeten gick i glassmaskinen så gjorde jag tobleroneglassen som sedan fick stå i kylskåpet över natten. På lördagsmorgonen så körde jag tobleroneglassmeten i glassmaskinen och hällde detta över oreoglassen samt strödde över krossade oreokakor och ställde sedan in den i frysen några timmar.

Botten
200 gram Oreokakor
30 gram smält smör

Gör så här:
Mixa kakorna i en mixer/ matberdearen , tillsätt smöret och tryck ut kaksmulorna i en smord springform, min var på 25 cm i diameter.

Oreoglass
3 dl vispgrädde
2 dl mjölk, 3%
1/2 tsk äkta ekologiskt vaniljpulver
1,5 dl socker
6 äggulor
150 gram Oreokakor
1 msk glykos

Gör så här:
  1. Blanda grädde, mjölk, glukos och vaniljpulver i en kastrull och låt detta koka upp och ställ detta åt sidan.
  2. Vispa äggulor och socker fluffigt.
  3. Vispa  ner grädd/mjölkblandningen i äggsmeten, se till att röra hela tiden.
  4. Häll tillbaka blandningen i kastrullen och låt detta sjuda på svag värme tills det tjocknar och uppnår en temperatur på 85 grader, det får absolut inte börja koka.
  5. Kyl glassmeten i ett kallt vattenbad och ställ sedan in det i kylen över dagen eller natten.
  6. Kör glassen i glassmaskinen och när den är klar så häller du i oreokakor som du delat i mindre bitar. 
  7. Häll glassen över den kalla botten och ställ in den i frysen
Tobleroneglass
3 dl vispgrädde
2 dl mjölk, 3%
1/2 tsk äkta ekologiskt vaniljpulver
1 msk glykos
1,5 dl socker
6 äggulor
200 gram toblerone, finhackad
150 gram smulade Oreokakor att strö över glassen

 Gör så här:
  1. Blanda grädde, mjölk, glukos och vaniljpulver i en kastrull och låt detta koka upp och ställ detta åt sidan.
  2. Vispa äggulor och socker fluffigt.
  3. Vispa  ner grädd/mjölkblandningen i äggsmeten, se till att röra hela tiden.
  4. Häll tillbaka blandningen i kastrullen och låt detta sjuda tills på svag värme tills det tjocknar och  uppnår en temperatur på 85 grader, det får absolut inte börja koka.
  5. Blanda ner den finhackade Tobleronen och se till att den är helt smält i glassmeten.Skulle chokladen inte bli helt smält i glassmeten kan du ställa tillbaka den på spisen och låta den smälta på svag värme,, men det behövdes inte för mig, tobleronen smälte ändå.
  6. Kyl glassmeten i ett kallt vattenbad och ställ sedan in det i kylen över natten/dagen.
  7. Kör glassen i glassmaskinen.
  8. Häll tobleroneglassen över  oreoglassen, strö över krossade/smulade oreokakor och ställ in detta i frysen i några timmar.
Garnering
Mini Oreos
Vispgrädde

Gör så här:
Ta fram glasstårtan ur frysen och dekorera med vispgrädde och mini oreos, tänk på att den tinar fortare än köpt glass.

Den dagen jag absolut inte vet vad jag skall göra av mina pengar, kommer aldrig hända liksom :-)  så kommer denna att stå högt upp på önskelistan, en Nemox Gelatissimo 1,7 l, glassmaskinernas rolls royce, kostar bara :-) 5495 kronor.

43 kommentarer:

  1. Vilken läcker tårta! Jag absolut måste ta och köpa en glassmaskin jag med :)

    SvaraRadera
  2. Äntligen någon som ger ut glass! Ser fram emot massor med smarriga recept! Dom man får med maskinen är bara för tråkiga! …]

    SvaraRadera
  3. EN BIT AV DEN TÅRTAN TACK:) Ser lika smarrig ut som dina andra glassar. Skulle också vilja ha den maskinen. Anledningen till att jag knappt använder min glassmaskin är att man måste ha den i frysennästan ett dygn innan användning. Har inte plats:-(

    SvaraRadera
  4. ÅÅÅÅHHHHHHHHH! VAD GOTT!!!
    Du gör verkligen många goda glassar mm!! :o)

    SvaraRadera
  5. OMG vad god den verkar! Du är en riktig glassexpert ju :-)

    SvaraRadera
  6. Jag har aldrig saknat en glassmaskin men efter att ha sett den här börjar jag tänka om - kanske vore något ändå? Ser (som vanligt) HELT FANTASTISKT ut!

    SvaraRadera
  7. Åh vilken underbar tårta, vill smaka!!! ;)

    SvaraRadera
  8. herregud så gott det ser ut!!! det här är en tårta helt i min smak, om jag får en glassmaskin någon gång ska jag absolut prova den här!!! :)

    SvaraRadera
  9. Jisses en sån tårta!!! Helt underbar ju. Och jag håller med dig, det är aldrig för kallt för att äta glass, nästan iaf. Nog första gången idag som jag gått förbi en glasskiosk och inte varit sugen, men det var efter att ha suttit i en blåsig park på picknick i flera timmar. Stelfrusen!

    SvaraRadera
  10. Du behöver ingen rolls royce glassmaskin, du fixar ju alltid galant glass ändå ;D

    SvaraRadera
  11. Det där ser ju liiiite gott ut! :-) Tror nog verkligen jag måste önska mig en glassmaskin snart! :-)

    SvaraRadera
  12. Men tusan så god den där måste vara!

    SvaraRadera
  13. Vilken fantastiskt glasstårta! Ser helt underbar ut.

    SvaraRadera
  14. åhhhh DRÄÄÄÄGGGEL.... gudars så gott..två av dom bästa smakerna :) MUMS!!!!!

    SvaraRadera
  15. Vad vacker tårtan är! Låter otroligt god också.

    SvaraRadera
  16. Men du, om du fortsätter i den här stilen kommer du snart bli sponsrad av Nemox och få en egen maskin! :P Allt du gör låter så himla gott, och ser fantastiskt fint ut! Duktiga du :)

    SvaraRadera
  17. Mmm, ser ut som en brudkrona!
    Den skulle jag allt velat smaka!!

    SvaraRadera
  18. Gott det ser ut, dethär lockar till att baka en glasstårta! Det ska jag pröva, dock utan glassmaskin fortfarande.... :)

    SvaraRadera
  19. den skulle man gärna ta en eller helst två rejäla bitar av! :) ser otroligt god ut!

    SvaraRadera
  20. Men oj så gott det ser ut!! Vad har du för glassmaskin idag?

    SvaraRadera
  21. Gud vad god den såg ut!! =)

    Sv: Åh vad bra då vet jag :) Tack snälla för att du svara på alla frågor =)Men hur förvarar du dom i frysen? I en kopp med plast över bara eller? Och har du dom en och en eller skriver du hur många äggvitor det är? Måste väl finnas något mer att baka av äggvitor är macarons och maränger? Du får hitta på något alldeles eget typ bröd med äggvitor :-)

    SvaraRadera
  22. Detta ser och låter ju supergott! Dock har jag aldrig ätit dessa kakor men anntar att de är goda? :)
    Idag testar jag mej på vaniljgalss, hoppas på att lyckas idag :)

    SvaraRadera
  23. Shit, vad god den ser ut!!
    En riktigt glassbomb! Det här receptet ska jag spara :)

    SvaraRadera
  24. Åhh så fin! & Va god den ser ut!

    SvaraRadera
  25. Oh herrejisses Amalia (eller rättare sagt; Linda!) vilken tårta! Tar du beställning, kan den fraktas ner till Skåne i början på juli utan att den smälter, tror du?

    SvaraRadera
  26. men jäklar vad läckert, jag älskar oreos :)

    SvaraRadera
  27. Rebecka: Du måste köpa en glassmaskin :-)

    pia Lotta: Första gången jag gjorde glass testade jag det i receptboken, visste ju inte bättre :-), nu använder jag aldrig recept i den boken, glassen blir inte alls god när den är kallrörd som boken beskriver att man skall göra

    Bakverk och annat: Ja det är synd att frysblocket måste frysas så lång tid, fast jag har en Philips och då slipper man iallafall frysa in hela bunken

    Carina: Tack :-)
    Linda Tack :-)

    Alexandra: En glassmaskin är toppen :-)

    Kaksmulan: Så tokgott :-)

    Pernilla: :-)

    Matarkivet: :-)

    Ann-Sofi : Tack :-)

    Tove: En glassmaskin är toppen :-)

    Erika Skogly: Så gott :-)

    Nadja: Tack

    Erika- Bakglädje: Tavc, himla god :-)

    Tulipan: :-)

    Emma: Tack, Det vore inte helt fel :-)

    Lill-Ingrid: Tack

    Elisabet: Det får du allt ta och göra :-)

    Annica: Så gott :-), två bitar har jag inga problem med att få ner :-)


    Therese: En Philips HR2304, är kanonnöjd med den,

    Milli: Förvarar äggvitorna i en burk med lock, skriver på hur många det är i , i gram oftast


    Bullmamma: Du lyckas säkert bra med glassen idag, vaniljglass är alltid gott

    Viktoria: Tack

    Mårtenssons kök: Med massor av frysklampar kanske den inte smälter :-)

    Karolina: :-)

    Karin: Ja Oreos är så goda, helst de nya med mjölkchokladöverdrag

    SvaraRadera
  28. OMG!!! Vilken tårta! Du är grym!

    SvaraRadera
  29. My godness du gör så smaskiga saker. :)

    SvaraRadera
  30. Wow! Ser helt jättegott ut. Måste pröva nån gång!

    SvaraRadera
  31. Mums så gott det verkar och ser ut!! Blir verkligen läskad av all glass du gör! Är helt tokig i glass - det går före många, många sötsaker för min del ;-) Håller med dig om att man kan äta glass året om =)

    SvaraRadera
  32. Den var inte illa den tårtan! :)

    SvaraRadera
  33. Vilken fin tårta, men många moment. Jag håller med Dig...det är aldrig för kallt för glass! ;)

    SvaraRadera
  34. Oj vilken skapelse! I det här hushållet gillar vi oreos skarpt, tror denna skulle gå hem. Eller jag menar, hur skulle den inte kunna göra det? :-D

    SvaraRadera
  35. YUM, vad den såg god ut!!! Vad hade man inte gett för en stor bit av en sån läcker tårta på en solig sommardag (eller varför inte en iskall vårdag också för den delen:)). Blir så sugen på glass nu!!!

    SvaraRadera
  36. Tack allihopa för era kommentarer, åt allt en bit idag, fastän det inte var lördag :-)

    SvaraRadera
  37. Ojoj, vilken fantastisk tårta!!!

    SvaraRadera
  38. Wow vilken glasstårta! Men det verkar ju funka fint för dig utan den där maskinen men det blir kanske enklare!

    SvaraRadera
  39. Vilken läcker tårta.. jätte fräck.. Glasstårta är underskattad.. Snyggt med färgerna

    SvaraRadera
  40. Mor-Mia, Karin och Carola: Tack för era kommentarer

    SvaraRadera
  41. aaaah, farligt gott! Säger jag som sitter och snaskar Oreos just nu. :)

    SvaraRadera
  42. Mattias: Tokgott, Oreokakor är så gott, har minioreos i skåpet kom jag på nu :-)

    SvaraRadera