torsdag 26 maj 2011

Lakritsglass

Köpte lite ekologisk lakritspulver för ett tag sedan ( Finns hos NK i Göteborg, på nedervåningen)  som jag bara var tvungen att test att smaksätta glass med :-) , ja himla gott blev det för mig som tokälskar lakrits, ja saltlakrits, fast den här glassen har lite mer salmiaksmak över sig, alltså inte så mycket saltlakrits, men gott blev det. Har man inget lakritspulver kan man tex använda hockeypulver, krossa turkisk peppar karameller till ett fint mjöl och blanda ner i den varma glassmeten eller blanda ner tex lakritsfudge, salta fiskar  eller Käck i glassmeten och låta det smälta ner i  glassmeten medan den tjocknar och når upp till 85 grader. I den här glassmeten hade jag mer vispgrädde än normalt då jag hade en hel del vispgrädde i kylen, men det blir desto krämigare då :-)

Lakritsglass

4 dl vispgrädde
1dl mjölk, 3%
6 äggulor
1,5 dl strösocker
Lakritspulver efter smak, jag tog 2 msk 

Gör så här:

  1. Blanda mjölk och grädde i en kastrull och låt detta koka upp
  2. Vispa ägg och socker fluffigt
  3. Tillsätt gräddmjölken till äggsmeten under vispning.
  4. Häll tillbaka glassmeten i kastrullen och värm detta på svag värme tills det börjar tjockna och glassmeten når strax under kokpunkt, dvs 85 grader, det får inte koka.
  5. Blanda ner lakritspulver, smaka av så att det blir lagom med lakritssmak. 
  6. Kyl glassmeten i vattenbad och ställ därefter in den i kylskåpet så att den blir helt kall, gärna över natten.
  7. För att göra glass i frysen: Häll krämen i en form och ställ i frysen. Rör om var tjugonde minut i 3–4 timmar.
  8. För att göra glass i glassmaskin: Följ instruktionerna för din glassmaskin. Häll sedan upp den i en form och ställ in den i frysen några timmar

16 kommentarer:

  1. Lakritspulver har vi alldeles glömt att kolla efter, tack för påminnelsen!

    SvaraRadera
  2. oh, det ser gott ut. skicka hit lite vetja, jag är alldeles tokvarm av någon anledning så jag skulle behöva lite glass :)

    SvaraRadera
  3. Lakrits är den bästa smaken på glass tycker jag. Detta måste jag göra nu när jag äntligen har en glassmaskin!

    SvaraRadera
  4. Här är en till lakritstokig, hade inte haft något emot några skedar av den glassen :-)

    SvaraRadera
  5. Åh de skulle gå hem hos oss (:

    SvaraRadera
  6. Vad gott! Köpte lakritsglassen från lejonet och björnen i veckan påminner verkligen om hockeypulver i smaken som du nämnde. Har fått tag på lite lakritsrot så ska se om jag kan få till någon glass utifrån det :).
    Gjorde en vaniljglass med mintsmak och hackade oreo kakor i, tidigare idag. Gud vad gott det blev! Får se vad jag hittar på för glassmak näst :)

    Kram

    SvaraRadera
  7. Den måste jag ju bara testa! Namnam :)

    SvaraRadera
  8. Jag har med funderat på att göra en lakritsglass :) Men har inget lakritspulver, kanske kan krossa turkiskpeppar? ;)

    SvaraRadera
  9. lakrits och citron är gott tycker jag:)

    SvaraRadera
  10. Men Sååå gott!! :-)

    SvaraRadera
  11. MUMS! Kolla gärna in min nya webb-shop med cupcake-och baksaker. www.cupcakeshop.se :)

    SvaraRadera
  12. Tack för era kommentarer, lakritsglassen var så god, idag blev det rabarbersorbet :-)

    SvaraRadera
  13. jag föredrar helt klart lakritsglass med pulver framför de med krossad turkisk peppar! din ser alldeles fantastiskt ut :=)

    SvaraRadera
  14. Charlotta: Tack, Ja det blir verkligen gott med lakritspulver i

    SvaraRadera
  15. En gnutta salt bryter av det söta i lakritsen, kanske ett halvt kryddmått kan räcka.
    /Gunnar

    SvaraRadera