söndag 15 maj 2011

Rabarberpaj med kokostäcke

Ser att rabarberpaj är poppis på bakbloggarna nu och det är ju helt rätt då det är fantastisk gott och det är rabarbertider, ville ha en paj med något form av täcke på, tänkte först på smuldeg men sedan så hittade jag ett recept som lätt himla gott inne på Allt om mat, rabarberpaj med kokostäcke. Ja och gott blev det allt, tokgott :-) . Sedan så ville jag testa att göra egen vaniljkräm, men ville ha en snabbvariant, inte en som man kokade och inne hos Linneas skafferi så hittade jag ett busenkelt recept på just vaniljkräm. Och god blev den, påminner om vaniljvisp fast hemmagjord :-), kan ju inte bli fel liksom.

Jag var alldeles nyligen lite roliga bakprylar inne hos Bake Cake, en tävling i samarbete med Grannfrun, det var en  minivispskål och en en pajform som är av märket Ib Laursen, och en  kökshandduken från GreenGates, blev så glad när jag fick reda på att det var just jag som vann då jag verkligen gillar ib Laursens porslin, på min önskelista står dras rosa tårtfat, den stora vispskålen i rosa och deras set om tre bakskålar i rosa. Pajformen är lite mindre än normala pajformar så jag halverade receptet på rabarberpajen och det passade utmärkt i just denna pajform.

Pajdeg
3 dl vetemjöl
0,5 dl florsocker
150 g smör, kallt
2 msk vatten, kallt

Fyllning
600 g rabarberstjälkar
1 msk strösocker
1 msk potatismjöl
0,5 dl kokosflingor

Kokostak
2 st ägg
2 dl socker
2,5 dl kokosflingor

Gör så här:
  1. Sätt ugnen på 200°.
  2. Hacka ihop mjöl, florsocker och smör, eventuellt i matberedare. Tillsätt vatten och kör snabbt ihop en deg.
  3. Kavla ut degen (gärna mellan plast) och klä botten och kanter på en form med löstagbar kant, 24 cm. 
  4. Nagga och ställ formen i kylen en stund så hasar inte kanten ner vid gräddningen.
  5. Grädda pajskalet 15 min i nedre delen av ugnen.
  6. Skär rabarbern i två cm bitar och blanda med socker, mjöl och kokos.
  7. Vispa ägg och socker pösigt och tillsätt kokosflingorna.
  8. Lägg rabarbern i pajskalet, bred kokossmeten över och grädda nere i ugnen ca 30 min.
Rårörd vaniljkräm 

3 äggulor
3 msk florsocker
1 msk vaniljsocker
3 dl vispgrädde

Gör så här:
  1. Blanda äggulor, florsocker och vaniljsocker, vispa detta pösigt. 
  2. Vispa grädden och blanda den med äggsmeten, rör ihop allt till en tjock kräm.
  3. Om du förvarar den i kylen under natten kan den dela sig lite, men den går snabbt ihop om du vispar upp den igen.

26 kommentarer:

  1. Oj vad det ser gott ut! Rabarber är ju så gott och man får passa på nu innan de blir "träiga".

    SvaraRadera
  2. Kokos är ju så gott tillsammans med rabarber. Ser super ut!

    SvaraRadera
  3. Det ser verkligen jättegott ut! Härligt med rabarberpaj i solskenet. :)

    SvaraRadera
  4. ååå det där såg juvligt ut!

    SvaraRadera
  5. åh, jag som älskar rabarber! TACK för receptet!

    SvaraRadera
  6. Rabarber är ju så gott:) Och lätt tillgängligt nu!

    SvaraRadera
  7. Rabarberpaj är så gott! Jag gjorde en själv förra veckan fast med sockerkaka istället för pajdeg och med kokostosca ovanpå. Blev jättegott! Kokos och rabarber är en smarrig kombination! :)

    SvaraRadera
  8. Rabarber och kokos låter inte tokigt alls.
    Ser jättegott ut :)

    SvaraRadera
  9. Mmmm... Rabarberpaj.... Kokos... Vaniljkräm... Mmmm smaskens ;)

    SvaraRadera
  10. Tack för era kommentarer, gott var det :-), åt en liten bit idag med

    SvaraRadera
  11. Vilka fina priser, inte illa, Grattis! Den där vaniljkrämen ska vi också ta och prova nästa gång det är tid med paj, låter riktigt god.

    SvaraRadera
  12. Det där med kokostak låter extra gott!!

    SvaraRadera
  13. Det där kokostäcket får jag nog allt försöka lägga på minnet! Ja, visst blir det smaskens med choklad hela veckan lång! ;-)

    SvaraRadera
  14. Gott gott gott! Jag måste också testa den där vaniljkrämen.

    SvaraRadera
  15. Åååå vad gott, älskar rabarberpaj =)

    SvaraRadera
  16. Ah, så ljuvligt med kombinationen rabarber-kokos! Äkta sommar :)

    SvaraRadera
  17. Mårtensson: Fin, fina priser :-) och vaniljkrämen är kanon då den går fort att göra

    Anne-Lie: Extra gott med kokos på :-)

    Frostrosor: Så gott :-)

    Remsan: Vaniljkrämen är kanon,m mycket god och snabb att göra

    Coquina: :-)

    ;Maria: :-)

    SvaraRadera
  18. Mom of three boys17 maj 2011 kl. 07:21

    Men hjälp vad duktig o flitig du är att baka! Och riktigt goda ser de ut att vara! Mmmmm!

    Läser din blogg ofta!
    Hälsningar från Norrbotten! =)

    SvaraRadera
  19. Rabarberpaj med vaniljkräm! Underbart! :) De här recepten sparas!

    SvaraRadera
  20. Rabarberpaj och kokos är en strålande kombo! I like! Kram Gourmtmorsan

    SvaraRadera
  21. Perfa! Ska ha lite gäster imorgon och tänkte göra rabarberpaj men tänkte göra min standard. Letade runt på lite bloggar igår men hittade mest smulpaj. Var inte så sugen på det... Men nu blir det nog denna istället! Har nog inte tillräckligt med rabarber så får nog komplettera med lite äpple. Tack för receptet!

    SvaraRadera
  22. Mom of three boys : Kul du hittat hit och gillar min blogg :-)

    Emma: :-)

    Gourmetmorsan: Så gott :-)

    Annika: Blir nog kanongod med lite äpple i också :-)

    SvaraRadera
  23. Kokos och rabarber låter verkligen gott :) Håller med dig om att porslinet är fint och det är mycket av dom man önskar sig =)

    SvaraRadera
  24. Låter supergott, nästa år ska jag ha rabarber i rabatten!

    SvaraRadera
  25. Jag har egen rabarber så detta recept ska jag testa. Tack!

    SvaraRadera