Ser att rabarberpaj är poppis på bakbloggarna nu och det är ju helt rätt då det är fantastisk gott och det är rabarbertider, ville ha en paj med något form av täcke på, tänkte först på smuldeg men sedan så hittade jag ett recept som lätt himla gott inne på Allt om mat, rabarberpaj med kokostäcke. Ja och gott blev det allt, tokgott :-) . Sedan så ville jag testa att göra egen vaniljkräm, men ville ha en snabbvariant, inte en som man kokade och inne hos Linneas skafferi så hittade jag ett busenkelt recept på just vaniljkräm. Och god blev den, påminner om vaniljvisp fast hemmagjord :-), kan ju inte bli fel liksom.
Jag var alldeles nyligen lite roliga bakprylar inne hos Bake Cake, en tävling i samarbete med Grannfrun, det var en minivispskål och en en pajform som är av märket Ib Laursen, och en kökshandduken från GreenGates, blev så glad när jag fick reda på att det var just jag som vann då jag verkligen gillar ib Laursens porslin, på min önskelista står dras rosa tårtfat, den stora vispskålen i rosa och deras set om tre bakskålar i rosa. Pajformen är lite mindre än normala pajformar så jag halverade receptet på rabarberpajen och det passade utmärkt i just denna pajform.
Pajdeg
3 dl vetemjöl
0,5 dl florsocker
150 g smör, kallt
2 msk vatten, kallt
Fyllning
600 g rabarberstjälkar
1 msk strösocker
1 msk potatismjöl
0,5 dl kokosflingor
Kokostak
2 st ägg
2 dl socker
2,5 dl kokosflingor
Gör så här:
- Sätt ugnen på 200°.
- Hacka ihop mjöl, florsocker och smör, eventuellt i matberedare. Tillsätt vatten och kör snabbt ihop en deg.
- Kavla ut degen (gärna mellan plast) och klä botten och kanter på en form med löstagbar kant, 24 cm.
- Nagga och ställ formen i kylen en stund så hasar inte kanten ner vid gräddningen.
- Grädda pajskalet 15 min i nedre delen av ugnen.
- Skär rabarbern i två cm bitar och blanda med socker, mjöl och kokos.
- Vispa ägg och socker pösigt och tillsätt kokosflingorna.
- Lägg rabarbern i pajskalet, bred kokossmeten över och grädda nere i ugnen ca 30 min.
Rårörd vaniljkräm
3 äggulor
3 msk florsocker
1 msk vaniljsocker
3 dl vispgrädde
3 msk florsocker
1 msk vaniljsocker
3 dl vispgrädde
Gör så här:
- Blanda äggulor, florsocker och vaniljsocker, vispa detta pösigt.
- Vispa grädden och blanda den med äggsmeten, rör ihop allt till en tjock kräm.
- Om du förvarar den i kylen under natten kan den dela sig lite, men den går snabbt ihop om du vispar upp den igen.
Oj vad det ser gott ut! Rabarber är ju så gott och man får passa på nu innan de blir "träiga".
SvaraRaderaKokos är ju så gott tillsammans med rabarber. Ser super ut!
SvaraRaderaSå gott!
SvaraRaderaDet ser verkligen jättegott ut! Härligt med rabarberpaj i solskenet. :)
SvaraRaderaååå det där såg juvligt ut!
SvaraRaderaåh, jag som älskar rabarber! TACK för receptet!
SvaraRaderaRabarber är ju så gott:) Och lätt tillgängligt nu!
SvaraRaderaRabarberpaj är så gott! Jag gjorde en själv förra veckan fast med sockerkaka istället för pajdeg och med kokostosca ovanpå. Blev jättegott! Kokos och rabarber är en smarrig kombination! :)
SvaraRaderaRabarber och kokos låter inte tokigt alls.
SvaraRaderaSer jättegott ut :)
Mmmm... Rabarberpaj.... Kokos... Vaniljkräm... Mmmm smaskens ;)
SvaraRaderaTack för era kommentarer, gott var det :-), åt en liten bit idag med
SvaraRaderaVilka fina priser, inte illa, Grattis! Den där vaniljkrämen ska vi också ta och prova nästa gång det är tid med paj, låter riktigt god.
SvaraRaderaDet där med kokostak låter extra gott!!
SvaraRaderaDet där kokostäcket får jag nog allt försöka lägga på minnet! Ja, visst blir det smaskens med choklad hela veckan lång! ;-)
SvaraRaderaGott gott gott! Jag måste också testa den där vaniljkrämen.
SvaraRaderaÅååå vad gott, älskar rabarberpaj =)
SvaraRaderaAh, så ljuvligt med kombinationen rabarber-kokos! Äkta sommar :)
SvaraRaderaMårtensson: Fin, fina priser :-) och vaniljkrämen är kanon då den går fort att göra
SvaraRaderaAnne-Lie: Extra gott med kokos på :-)
Frostrosor: Så gott :-)
Remsan: Vaniljkrämen är kanon,m mycket god och snabb att göra
Coquina: :-)
;Maria: :-)
Men hjälp vad duktig o flitig du är att baka! Och riktigt goda ser de ut att vara! Mmmmm!
SvaraRaderaLäser din blogg ofta!
Hälsningar från Norrbotten! =)
Rabarberpaj med vaniljkräm! Underbart! :) De här recepten sparas!
SvaraRaderaRabarberpaj och kokos är en strålande kombo! I like! Kram Gourmtmorsan
SvaraRaderaPerfa! Ska ha lite gäster imorgon och tänkte göra rabarberpaj men tänkte göra min standard. Letade runt på lite bloggar igår men hittade mest smulpaj. Var inte så sugen på det... Men nu blir det nog denna istället! Har nog inte tillräckligt med rabarber så får nog komplettera med lite äpple. Tack för receptet!
SvaraRaderaMom of three boys : Kul du hittat hit och gillar min blogg :-)
SvaraRaderaEmma: :-)
Gourmetmorsan: Så gott :-)
Annika: Blir nog kanongod med lite äpple i också :-)
Kokos och rabarber låter verkligen gott :) Håller med dig om att porslinet är fint och det är mycket av dom man önskar sig =)
SvaraRaderaLåter supergott, nästa år ska jag ha rabarber i rabatten!
SvaraRaderaJag har egen rabarber så detta recept ska jag testa. Tack!
SvaraRadera