lördag 21 maj 2011

Cheesecakebrownies med hallongrädde

Har ända sedan jag köpte boken Lyxiga cupcakes och läckra småkakor - Bakverk från berömda Hummingbird Bakerey i London varit sugen på att testa cheesecakebrownies med hallongrädde. Den skall egentligen gräddas i en liten långpanna på 33 x 23 cm, men då jag inte hade en passande långpanna så gjorde jag den istället i enn springform på 26 cm   med löstagbarkant, funkade lika fint det. Så gott det blev :-), en ganska mäktig kaka, men så mumsigt, gillar kombinationen av chokladbotten, cheesecakefyllning och hallon.

Brownie:
200 g mörk choklad
200 g osaltat smör
250 g florsocker
3 ägg
110 g mjöl

Cheesecake:
400 g naturell färskost
150 g florsocker
1/2 tsk vaniljessens, tog vaniljsocker istället.
2 ägg

Gräddtäcke:
3 dl vispgrädde
100 g florsocker
150 g hallon (plus extra att dekorera med)

Till brownielagret:
Gör så här:
  1. Värm ugnen till 175 grader.
  2. Lägg chokladen i en värmetålig skål ovanpå en kastrull med sjudande vatten (skålens botten får inte vidröra vattnet). Värm tills chokladen har smält och är slät.
  3. Vispa samman smör och socker i en bunke med elvisp.
  4. Vispa ner äggen ett i taget. Skrapa ner ingredienser som som fastnat på kanterna med en slickepot efter varje ägg och vispa samman allt ordentligt. 
  5. Tillsätt mjölet lite i taget och vispa ner det ordentligt.
  6. Vispa sedan på en högre hastighet tills smeten är slät.
  7. Häll långsamt i den smälta chokladen och blanda ordentligt. 
  8. Häll smeten i en form klädd med bakplåtspapper ca 33x25x5 cm och jämna till med en spatel.

Till cheesecakelagret:
Gör så här:
  1. Lägg färskost, socker och vaniljessens i en bunke och vispa samman ingredienserna med elvisp på låg hastighet till en slät och tjock smet. 
  2. Tillsätt ett ägg i taget under vispning. Skrapa ner ingredienserna som fastnat på kanterna med en slickepot efter varje ägg. Smeten ska vara slät och krämig i konsistensen. 
  3. Vispa på högre hastighet mot slutet för att göra smeten lite lättare och fluffigare, men överarbeta den inte, det kan göra att ostmassan skär sig. 
  4. Bred smeten ovanpå browniesmeten och jämna till den med en spatel. 
  5. Grädda i 35-40 minuter, eller tills cheesecakelagret känns fast och är ljust gyllenbrunt längs kanterna.
  6. I mitten ska det fortfarande vara blekt. 
  7. Låt kakan svalna helt. 
  8. Täck sedan över den och låt stå i kylen i 2 timmar, eller om möjligt över natten.

Till gräddtäckett:
Gör så här: 
  1. Vispa grädde, florsocker och hallon med en elvisp tills grädden är tjock men inte fast. 
  2. Ta ut kakan ur plåten och placera den rättvänd på ett bräde. 
  3. Bred ut grädden jämt över kaklagren och dekorera med hallon.

41 kommentarer:

  1. Mums! En riktig lördagskaka! :)

    SvaraRadera
  2. Ser helt otroligt smarrig ut!

    Ha en skön lördag! :)

    SvaraRadera
  3. Såå mumsig den ser ut!

    SvaraRadera
  4. mmm så mumsig den såg ut =)

    SvaraRadera
  5. Härligt med färgerna tillsammans, sommar!

    SvaraRadera
  6. Oj vad gott det såg ut! Blir nästan sugen på att testa NU NU NU! :D Men kanske blir liknande ikväll, fast i stora muffinformar, det borde la funka :)

    SvaraRadera
  7. vilken fin kaka, den såg himla god och somrig ut :) men jag förstår att den blir mäktig när det är så mycket gott på en gång!

    SvaraRadera
  8. Åh hå hå! Vilken kaka! Även om den är mäktig låter den helt i min smak. Och så fin dessutom. Bokmärker receptet till sommarens kalas.

    SvaraRadera
  9. Det låter som det bästa av tre världar! cheesecake, brownie och hallongrädde!!! gud så gott!!! Hur hinner du föresten äta upp allt gott? ;P Du bakar ju så mycket gott hela tiden!

    SvaraRadera
  10. Min mamma fyller snart år o ja vill så gärna göra en fin tårta till henne med någon god fyllning i. Kan inte du hjälpa mej me o säga en god fyllning o en bra dekoration? Skulle va jätte snällt :)

    SvaraRadera
  11. Så fin och så gott!!!

    SvaraRadera
  12. Tack allihopa för era kommentarer, jo det blir mycket godsaker här i huset :-), får passa på att göra lite extra när vi får besök, annars får jag försöka få min sambo att äta en del :-) och sedan så är hans arbetskamrat värsta kakmonster så han brukar få en bit med.

    Det bästa med den här kakan som är så tokgod, vilket även de jag bjöd den på tyckte är att den garanterat blir lika god med tex blåbär, smultron, citron eller jordgubbar istället för hallon, så den går ju att variera

    SvaraRadera
  13. Hanna: Det finns många goda kombinationer, vad gillar din mamma ? Tex blåbärsmousse och lemoncurdgrädde

    SvaraRadera
  14. ojojoj så gott, bakade också tårta igår, hallonmousse med chokladganache :)

    SvaraRadera
  15. Jisses va gött de där såg ut! Mumma!

    SvaraRadera
  16. Men du store kines vad den där såg god ut! Mums!

    SvaraRadera
  17. Oj, wow! Det där såg farligt gott ut. Blir det väldigt "sliskigt/maffigt" eller orkar man äta upp en bit? ;)

    SvaraRadera
  18. Tack för era kommentarer, himla god är den, man orkar lätt äta upp en bit :-)

    SvaraRadera
  19. Supergott, som alla dins bakverk och speciellt dina glassar!!

    SvaraRadera
  20. Oo my! Den ser livsfarligt god ut den där!

    SvaraRadera
  21. Men vilken härlig kaka!..och boken verkar också intressant...:-)

    SvaraRadera
  22. Den ser riktigt smarrig ut!

    SvaraRadera
  23. Vad god den verkar! :) Och härliga färger! :)

    SvaraRadera
  24. Hon gillar i princip allt möjligt, men blåbär lät himla gott! blåbär o hallon eller blåbär o jordgubbar. Har du något gott recept på en sådan tårta som innehåller detta? :) blåbärsmoussen lät som en bra idé, men hur gör man me jordgubbarna då? ska man köra på jordgubbsgrädde elr hur gör man? :)

    SvaraRadera
  25. hihi aah det va faktiskt dej som ja tog tipset av när du skrev att du vunnit den ;) men är den bra då? :)

    SvaraRadera
  26. En kombination av smaker precis i min smak. Denna kommer min man (och jag) älska :-).

    SvaraRadera
  27. Tack för era kommentarer, den är supergod och chokladbotten är sådär kladdig och god.

    Hanna: Detta recept har jag testat på blåbärsmousse och det tycker jag är himla gott, jag använder frusna bär som jag låter tina
    http://cupcakesfluffan.blogspot.com/2010/07/blabarsmousse.html

    Ja att bara blanda jordgubbar och grädde funkar utmärkt

    När jag gjort hallonmousse så har jag använt detta recept:
    http://cupcakesfluffan.blogspot.com/2011/04/hallonmousse.html

    Men sedan är det gott med glasskräm också ihop med jordgubbar, blåbär eller hallon
    http://cupcakesfluffan.blogspot.com/2010/07/glasskram.html

    Ja att bara blanda jordgubbar och grädde funkar utmärkt

    SvaraRadera
  28. Den ser himla läcker ut! Men vilken kaloribomb. ;)

    SvaraRadera
  29. Men du är ju helt otrolig att få till smarriga saker du och jag blev nästan sugen på kakmonstret också:))!

    SvaraRadera
  30. det här ser helt underbart gott ut! Ska bli spännande att prova, lagomt till morsdag och min födelsedag =) Hur länge ska chokladbotten vara i ugnen tycker du?

    Mvh
    Magda

    SvaraRadera
  31. oj, ser att du skrivit i receptet, förlåt för förvirringen.

    /förirrad och trött småbarnsmamma :S

    SvaraRadera
  32. Ojj så gott det låter. Det skulle jag vilja prova ngn gång,

    SvaraRadera
  33. nice post dear blogger

    SvaraRadera