tisdag 17 maj 2011

Wienernougatglass

Hade en kartong wienernougat liggande hemma, är inte så förtjust i dom men tänkte att i glass så borde det bli kanongott, ja och det blev det, supermumsigt :-) . Testade ett nytt recept på själva vaniljglassen, den blev himla god den med, men det är svårt att avgöra om den är godare än andra recept på vaniljglass då jag blandade i wienernougaten som tar över en hel del av vaniljsmaken. Skall testa att göra själva vaniljglassen igen utan att ha i någon annan smaksättning. Receptet på vaniljglassen kommer från David Lebovits bok The Perfect Scoop, en kanonbra bok för oss som älskar att göra glass. Kom ju på nu att jag vill köpa Jan Hedhs bok, Glasspassion.

Wienernougatglass
Blir runt 1 liter

2,5 dl standarmjölk, 3 %
150 gram socker
5 dl vispgrädde
En nypa salt
1 vaniljstång
6 äggulor
3/4 tsk vaniljextrakt, men det uteslöt jag
125 gram Wienernougat

Gör så här:
  1. Värm mjölken, sockret, salt och 2,5 dl vispgrädde i en kastrull. Dela vaniljstången på mitten, skrapa ur fröna och lägg den och vaniljstången i den varma mjölkblandningen. Ställ kastrullen åt sida och låt den stå så i 30 minuter.
  2. Häll resternade 2,5 dl vispgrädde i en skål och lägg en sil över skålen.
  3. Vispa äggulorna fluffigt.
  4. Häll ner den varma mjölkblandningen i äggsmeten, rör hela tiden. Häll tillbaka detta i kastrullen.
  5. Värm på svag värme under omrörning tills glassmeten tjocknar och uppnår en temperatur på 85 grader, det får absolut  inte bli så varmt att det börjar koka, vi vill ju inte ha äggröra :-).
  6. Häll den varma mjölken genom silen ner i skålen med vispgrädde. Ta upp vaniljstången ur silen och lägg ner denna i glassmeten.
  7. Kyl glassmeten i ett kallt vattenbad och ställ sedan i den i kylen, gärna över natten.
  8. Ta upp vaniljstången ur glassmeten och kör glassmeten enligt din glassmaskins instruktion. Smält under tiden wienernougaten. När glassen är helt klar så tar du 1/3 av glassen och lägger den i en form, häll på hälften av chokladen, lägg på 1/3 av glassmeten, resten av chokladen och sedan resten av glassen. Ställ in formen i frysen i några timmar för att stelna.

20 kommentarer:

  1. Låter väldigt smaskigt :)

    SvaraRadera
  2. Låter supergod tycker jag!! jag ha allt ingrediens som man kan göra och jag ska prova den snart hehe ;d

    SvaraRadera
  3. Vad gott! Du kan ju snart starta en ren glassblogg med alla dina goda glassar :-)

    SvaraRadera
  4. Ja en glassblogg: D Du gör ju massor av fantastisk glass.

    SvaraRadera
  5. Det där såg supergott ut!

    SvaraRadera
  6. Jag är inte heller så förtjust i Wiendernougat men jag kan tänka mig att det blev gott i glass! Allt blir väl gott i glass?! :)
    Ser supersmarrigt ut :D

    SvaraRadera
  7. De ser ju jättesmaskigt ut!

    SvaraRadera
  8. Jag ar inte heller sa fortjust i wienernougat, men i glass ar det nog en annan femma! :)

    SvaraRadera
  9. Håller helt och hållet med, när är det dags att starta en glassblogg?

    SvaraRadera
  10. Tack för era kommentarer, var så gott :-), ja en glassblogg vore nått det med all min glasstillverkning här i huset :-) , borde valt ett annat namn, cupcakes gör jag ju sällan :- Glassfluffan :-D

    Har köpt lakritspulver, så lakritsglass står nog på tur eller kanske rabarberglass :-)

    SvaraRadera
  11. Nougat i glass är så gott tycker jag! Ser läckert ut!

    SvaraRadera
  12. Mmmm, Winernougat är ju jättegott!!!! Älskar Sias variant på glassen men ska testa och göra egen nu när jag såg detta. Har också en gamal ask liggande. För det är "bra att ha" ;-)

    SvaraRadera
  13. Ååååh, vad gott!!

    Tycker absolut du ska öppna ett glasscafé med alla dina smarriga glassar! :)

    SvaraRadera
  14. Låter hur gott som helst. Ida provade vi GB´s nya noggerglass i 1/2 l paket.. Sjukt god var den.. Men inget går upp mot hemma gjord glass

    SvaraRadera
  15. Tack för era kommentarer :-)

    Delikata recept: Ja nougatglass är gott

    Louise: Den från SIA gillar jag med :-)

    Annica: Ett glasscafé vore något det :-)

    Carola: Har med testat den nya 1/2 liter glassen, Nogger, så tokgod :-), måste även testa deras nya lakritsglass/Pucko i 1/2 liters paket

    SvaraRadera
  16. Herregud vad jag blir sugen på glass nu när jag bläddrat igenom din blogg, Massa goda recept som jag bara mååste testa på :) Tack för inspirationen!

    SvaraRadera
  17. Marsipan freak: Ja här finns massa glass, imorgon kommer det recept på marsipanglass :-)

    SvaraRadera
  18. Gud vad gott med egen hemlagad Glass!

    Hos mig kan ni hyra en mjukglassmaskin och göra äkta mjukglass hemma :)

    Ni kan läsa mer på min hemsida:
    http://www.bergamunken.se
    eller på
    http://www.hyramjukglass.n.nu

    Glassiga hälsningar från
    Andreas!

    SvaraRadera