Gjorde en moussetårta till helgen, många moment men den är inte alls speciellt svår att göra. Det enda är att det är svårt att få de olika lagerna helt perfekt jämna runt om , det är svårt att bre ut det helt jämn när man använder en tårtring. Men gott blir det och rabarbermoussen och den vita chokladpuddingen fungerar ju utmärkt att använda som fyllning i andra tårtor. Receptet kommer från boken Nyttigheter och njutningar, en helt underbar bok med massa recept på tårtor och olika chokladpraliner men även bröd och då framförallt surdegsbröd. Det är recept på en del av de tårtor som finns att köpa hos Steinbrenner & Nyberg. Så det är inte recept på "vanliga" gräddtårtor, prinsesstårta, marängtårtor osv, utan mer moussetårtor. Ibland blir man verkligen så nöjd och glad när man köpt en bakbok och just denna bok är en sådan bok.
Drömbotten
3 ägg
1,5 dl strösocker
5 msk (60 gram) potatismjöl
2 msk (13 gram) kakao
1 tsk (3 gram) bakpulver
Gör så här:
- Vispa ägg och socker pösigt.
- Blanda de torra ingredienserna, rör försiktigt ner i äggsmeten.
- Bred ut smeten på ett bakplåtspapper, bakas direkt i 200 grader i 5-6 minuter.
- Sockra innan det svalnat helt, vänd om och dra bort pappret.
Vit chokladpudding
4 st gelatinblad
2 dl (200 gram) mjölk
2 dl (200 gram) vispgrädde
1,25 dl (100 gram) socker
3-4 st (100 gram) äggulor
160 gram vit choklad, hackad
Gör så här:
- Lägg gelatinbladet i kallt vatten
- Sjud mjölk, äggulor, grädde och socker till 85 grader.
- Hälles över den hackade chokladen, rör om och tillsätt det urkramade gelatinet och blandas tills allt smält.
- Ställes i kylen, rör om då och då tills den är krämig.
Rabarbermousse
200 gram rabarber
4 msk (60 gram) vatten
1,3 dl (80 gram) florsocker
1 krm citronsyra
Koka upp detta tills rabarberna blivit helt mjuka, kyl av
6 st gelatinblad
4 dl (400 gram) vispgrädde
Gör så här:
- Lägg gelatinbladen i kallt vatten.
- Vispa grädden.
- Smält de urkramade gelatinbladen i mikrovågsugnen och blanda ner i kompotten.
- Blanda ner grädden, lite i taget, blanda ordentligt.
Tårtgelé
0,5 dl strösocker
2 st gelatinblad
1 dl jordgubbspuré, består av 1/2 dl mixade jordgubbar* och 1/2 dl vatten.
Gör så här:
- Lägg gelatinbladen i blöt.
- Smält sockret med jordgubbspurén.
- Tillsätt gelatinbladen och låt svalna till rumstemperatur.
*Jordgubbsmix gör du genom att mixa jordgubbar i tex en blender eller mixer och sila detta genom en finmaskig sil.*
Montering
- Tryck ut 2 stycken drömbottnar som passar till en springform på ca 23 cm i diameter och 6 cm hög, fast jag gjorde min i en ställbar tårtring och gjorde den på runt 20 cm i diameter. Klä insidan av formen med overheadplast så är det lättare att få loss tårtan sedan. Jag hade svårt att få ut två bottnar så den sista botten tryckte jag ut så gott det gick och pusslade ihop med rester av drömbotten så att det blev en hel botten ovanpå chokladpuddingen.
- Lägg en drömbotten längs ner och fyll på med den vita chokladpuddingen.
- Lägg på nästa drömbotten och tryck till.
- Fyll på med rabarbermoussen.
- Ställ i frysen 1 timme för att stelna.
- Bred ut tårtgelen.
- Ställ kallt 1 timme i kylskåpet för att stelna.
- Dekorera med valfria dekorationer.
Låter jättesmarrigt! Fin var den också!
SvaraRaderaDen låter helt ljuvlig! Måste testas i sommar :)
SvaraRaderaVilken vackert tårta!! ser riktigt gott ;d härligt med smak av Rabarber.
SvaraRaderaDen boken har jag också den är verkligen bra!
SvaraRaderaJag har bakat en del tårtor ur den men denna har jag inte testat än. En annan tårta ur boken jag kan rekomendera är Strawberry cheesecake, den är supergod!
Älskar rabarber, måste nog testa det här receptet! =) Och bra bakböcker kan man ju aldrig få för många av. Tackar för tipset ;-)
SvaraRaderaJätte fin tårta, låter hur mumsigt som helst. Vad fint du dekorerade den. Har aldrig provat moussetårtor utan att täcka dem men ska verkligen göra det nån gång.
SvaraRaderaTrevlig morsdag!
/Anna
Vilken tårta! Ser väldigt smaskig ut!
SvaraRaderahej
SvaraRaderavi vill bara tipsa om att jag har en tävling nu och kanske vill du delta. man kan vinna 4 st utstickare för tårtdekoration
http://tartpalatset.blogg.se/2011/may/min-tavling-nr-2-1.html
ÅÅh vilken fin!
SvaraRaderaLåter helt underbart gott, och den är ju hur fin som helst!
SvaraRaderaWow! Den så fantastisk ut. Rabarbra som er så godt for tiden. Nå ble jeg inspirert!
SvaraRaderaHar dessuten en liten give-away på min blogg nå Linda, om du vil være med!
Vilken läcker tårta!
SvaraRaderaSer jättegott ut!
SvaraRaderaVilken tårta!! Ser ju hur god ut som helst :D
SvaraRaderaSmakade säkert kanon med :D
Tänk så mycket gott det kan bli av rabarber, nog första tårtan vi sett med det i. Gott låter det:)
SvaraRaderaDu är verkligen sååå duktig på att göra tårtor! Tänk att få komma på kalas hos dig. ;-) Kan tänka mig att rabarbermousse är galet gott. Kommer jag definitivt att testa framöver.
SvaraRaderajättefin! ser god ut :)
SvaraRaderaDet låter och ser helt underbart gott ut!
SvaraRaderaDen här måste jag testa någon dag!
Vilken tjusig tårta!!!
SvaraRaderaJa tack! :)
SvaraRaderaTack allihopa för era kommentarer, alltid kul när ni kommenterar, det gör mig glad, tårtan är himla god, åt en bit idag med :-) egentligen skall det vara chokladpudding, men jag gjorde vit chokladpudding istället, så gott kan ni tro :-), kan tänka mig att den även fungera som dessert.
SvaraRaderaKristin visst är boken bra, jag gillar den verkligen då jag tycker om moussetårtaor, cheesecaken skall absolut testas, håller på att försöka bestämma nig för vilken av alla tårtor i boken jag skall göra nu till helgen då vi får gäster.
Caroline skall kika in på din blogg
Gud så gott det ser ut!!! Dreggel, dreggel... :o)
SvaraRaderaTårtan ser helt ljuvlig ut. Nästan för fin för att ätas upp :)
SvaraRaderaSå vacker tårta! Du är duktig! Nu fick jag lite inspiration till min födelsedagstårta som jag ska baka om några veckor :)
SvaraRaderaHelt rätt namn! Den ser sagolikt god ut!!!
SvaraRaderaDen ser helt galet god ut!
SvaraRaderaJa visst är det super härligt med nytt hembakat bröd :D
SvaraRaderaFiin! :)Gillar att man ser de olika lagern. Kul med rabarber i en tårta!
SvaraRaderaMen hjälp, det blir bara smarrigare och smarrigare hos dig Linda!
SvaraRaderaguud vad god den såg ut!! Älskar rabarber och har massvis med rabarber i frysen som jag inte vet vad jag ska göra med än, kanske får bli en sån här :)
SvaraRadera