7 dl vatten
50 gram (9 dl) fint rågmjöl
24 gram (4,5) msk hel kummin
24 gram (4 tsk) salt
170 gram (3 dl) fint rågmjöl
50 gram jäst
125 gram (1,25 dl) rågsurdeg
525 gram (3,75 dl) mörk sirap
750 gram (12 dl) vetemjöl special
Gör så här:
- Koka upp vatten och häll över 500 gram rågmjöl. Blanda med slev och låt svalna till rumstemperatur.
- Tillsätt kummin, salt, resten av rågmjölet dvs 170gram, jäst och surdeg, blanda väl och låt detta jäsa i 30 minuter.
- Tillsätt sirap och vetemjöl special, blandas 8-10 minuter i köksmaskinen.
- Låt vila 30 minuter.
- Forma till 3 limpor och lägg dom i smorda avlånga formar på 1 1/2 liter.
- Låt dom jäsa 1 timme.
- Sätt under tiden ugnen på 250 grader,
- Sätt in dom i ugnen, gräddas längs ner i ugnen sänk genast till 180 grader, baka tills de uppnår en innertemperatur på 98 grader, mina tog 45 minuter.
- Ta ur dom ur formarna och låt de kallna på galler.
Hej Linda!
SvaraRaderaSom vanligt blir jag helt till mig av inspiration efter att ha tittat in till dig! den där cheescaken ser GRYM ut, borde inte den funka som glass?
Tack för tipset om den amerikanska (?) boken den måste jag kolla in!
kram angela
Så gott med kavring. Det ska jag prova att baka.
SvaraRaderaDet är ju så gott med kummin i bröd!
SvaraRaderaKavring brukar jag också baka, det är så himla gott!
SvaraRaderaNy- och hembakat bröd med rinnande smör och en skiva lagrad ost är bland det godaste som finns i denna värld:) /Karin
SvaraRaderaHembakat bröd är nog det bästa :)
SvaraRaderaGott med kavring!
SvaraRaderahmm vad märkligt att de jäser olika... jag var faktiskt med om precis samma sak igår när jag baka bröd. Inget jag tänkte på förrän jag läste här ;)
Ja Kavring är himla gott, ett litet sött bröd då det ingår sirap :-)
SvaraRaderaAngela: Ja den vore perfekt att göra glass på, tänk cheesecakeglass med hallonrippel och bitar av brownie, hur gått låter inte det liksom :-), tokgott