onsdag 25 maj 2011

Kavring

Kan ju inte bara baka bakverk och glass här hemma :-) lite bröd behövs också , tycker kavring är ett himla gott bröd med sina kryddor så därför fick de bli lite kavring, dessa fick härligt god smak av kummin. Tyvärr sprack de på sidorna, men de smakar lika bra för det såklart :-). Har märkt att formarna gräddar olika, de i teflon gräddar så att brödet höjer sig mer på ena sidan av formen, inte alls kul, medan de gamla vanliga bakformen gräddar brödet jämnt, har haft problem med att brödet gräddas ojämn och snett och nu när jag gräddade alla 3 bröden samtidigt i ugnen så var de bara de i teflonformarna som  höjde sig mer på ena långsidan, helmysko.

7 dl vatten
50 gram (9 dl) fint rågmjöl

24 gram (4,5) msk hel kummin
24 gram (4 tsk) salt
170 gram (3 dl) fint rågmjöl
50 gram jäst
125 gram (1,25 dl) rågsurdeg

525 gram (3,75 dl) mörk sirap
750 gram (12 dl) vetemjöl special

Gör så här:
  1. Koka upp vatten och häll över 500 gram rågmjöl. Blanda med slev och låt svalna till rumstemperatur.
  2. Tillsätt kummin, salt, resten av rågmjölet dvs 170gram, jäst och surdeg, blanda väl och låt detta jäsa i 30 minuter.
  3. Tillsätt sirap och vetemjöl special, blandas 8-10 minuter i köksmaskinen. 
  4. Låt vila 30 minuter.
  5. Forma till 3 limpor och lägg dom i smorda avlånga formar på 1 1/2 liter.
  6. Låt dom jäsa 1 timme.
  7. Sätt under tiden ugnen på 250 grader,
  8. Sätt in dom i ugnen, gräddas längs ner i ugnen sänk genast till 180 grader, baka tills de uppnår en innertemperatur på 98 grader, mina tog 45 minuter.
  9. Ta ur dom ur formarna och låt de kallna på galler.

8 kommentarer:

  1. Hej Linda!

    Som vanligt blir jag helt till mig av inspiration efter att ha tittat in till dig! den där cheescaken ser GRYM ut, borde inte den funka som glass?

    Tack för tipset om den amerikanska (?) boken den måste jag kolla in!

    kram angela

    SvaraRadera
  2. Så gott med kavring. Det ska jag prova att baka.

    SvaraRadera
  3. Det är ju så gott med kummin i bröd!

    SvaraRadera
  4. Kavring brukar jag också baka, det är så himla gott!

    SvaraRadera
  5. Ny- och hembakat bröd med rinnande smör och en skiva lagrad ost är bland det godaste som finns i denna värld:) /Karin

    SvaraRadera
  6. Hembakat bröd är nog det bästa :)

    SvaraRadera
  7. Gott med kavring!
    hmm vad märkligt att de jäser olika... jag var faktiskt med om precis samma sak igår när jag baka bröd. Inget jag tänkte på förrän jag läste här ;)

    SvaraRadera
  8. Ja Kavring är himla gott, ett litet sött bröd då det ingår sirap :-)

    Angela: Ja den vore perfekt att göra glass på, tänk cheesecakeglass med hallonrippel och bitar av brownie, hur gått låter inte det liksom :-), tokgott

    SvaraRadera