fredag 13 maj 2011

Brytbullar

Undra just om man vågar lägga in ett nytt inlägg, de två jag skrev igår har försvunnit, får hoppas de kommer tillbaka, inte så kul att behöva skriva om dom.

Idag gjorde jag iallafall lite brytbröd, ett perfekt bröd att bjuda på när man får gäster då det ser lite trevligt ut när man lägger upp det på buffébordet. Gott blev det också, fluffiga, mjuka  och saftiga frallor, dessvärre fick de lite för mycket färg, nästa gång skall jag pensla med något annat än just ägg som ger mycket färg vid gräddningen, jag gräddade de ändå längst ned i ugnen.

4 bröd eller 32 frallor

500 gram (9 dl) Manitoba Cream
500 gram (9 dl) rågsikt
3 ägg
50 gram jäst
5 dl mjölk
1 dl olja
3/4 msk salt
2 msk honung
Ägg till pensling
Vallmofrön och sesamfrön att strö över

Gör så här:
  1. Lös upp jästen i lite av mjölken. 
  2. Häll ner resten av mjölken och alla övriga ingredienser och kör i köksmaskinen i ca 13 minuter eller 20 minuter för hand tills degen är seg och smidig.
  3. Lägg degen i en stor inoljad bunke. Täck med plastfolie och en handduk. 
  4. Jäs i 30 minuter. Ta upp den på bakbordet, stöt samman degen och lägg tillbaka den i degbunken. Jäs till dubbel storlek i 30-45 minuter. Jag jäste i 45 minuter.
  5. Ta upp degen på bakbordet, dela den i 4 delar. Dela varje degbit i 8 bitar som du rullar till runda bullar. Lägg en bulle på en plåt med bakplåtspapper och lägg resterande 7 bullar runt denna bulle så att det bildar en blomma. Du skall alltså göra 4 stycken sådana blommor, varje blomma innehåller 8 bullar.
  6. Jäs övertäckt med en handduk i 35-45 minuter.
  7. Pensla med ägg och strö över vallmofrön eller sesamfrön.
  8. Grädda längst ner i ugnen i 250 grader i 12-15 minuter.
  9. Låt kallna på bakgaller under bakhandduk.

10 kommentarer:

  1. Jag hade samma problem, två av mina inlägg försvann med :-( Men ditt bröd verkar gott i alla fall, perfekt när man ska ha gäster :-)

    SvaraRadera
  2. RE:
    Nej, usch! :-/
    Nu ser jag dock att mitt inlägg åter har hamnat på plats - hoppas att även dina inlägg gjort det! Även om det ju egentligen är ett ganska litet problem att något inlägg försvinner, så är det ju onekligen relativt irriterande att få skriva om allting, när man precis nöjd och glad postat sitt inlägg.

    Men ah, nu jag vet - fredagen den 13:de var ju igår! Det måste ju helt klart berott på det, skämt åsido, hahaha.

    Mvh, Filippa H.

    SvaraRadera
  3. ....och gott bröd du bakat, förresten! Det ser så himla mysigt ut när man bryter isär brödbullarna, tycker jag. Perfekt picknickbröd!

    SvaraRadera
  4. Perfekt bröd till sommarens picknickar.
    Våra inlägg är tebax, men kommentarerna är fortfarande borta...

    Hoppas du har en fin helg.

    SvaraRadera
  5. Ser supergott ut!! Liksom dina tobleronetårtor - måååste testas här hemma, jag blev dösugen nu ju!

    Tack för mumsig lördagsinspiration!
    //

    SvaraRadera
  6. Goda recept på bröd tas alltid tacksamt emot! :-)

    SvaraRadera
  7. Ser väldigt gott ut!

    har tekniska bekymmer med, mina kommentarer försvinner.

    ha en skön fortsättning på helgen!

    SvaraRadera
  8. Jag har sett att flera av bloggarna har fått tillbaka sina inlägg, men mina 2 dagar är fortf borta :-(
    Sådana här festbröd/brytbröd gillar jag. Det ser så fint ut att lägga fram på ett buffébord.

    SvaraRadera
  9. Tack för era kommentarer, ja nu verkar mina inlägg vara tillbaka, fast helt plötsligt nu ikväll så har inlägget om Whoopie Pies från i torsdag blivit ett inlägg från idag, mysko, fredag den 13, det hade jag alldeles missat att det var igår :-) , ja och kommentarerna är fortfarande borta. Remsan hoppas dina inlägg kommer tillbaka snart.

    SvaraRadera