Hittade ett recept på baguetter i ett nummer av Aftonbladets tidning Härligt Hemma, det är så gott med nybakade baguetter och äter man inte upp alla så är det bäst att frysa in dom samma dag. Sedan är det bara att ta fram dom och värma dom i ugnen så blir de som nybakade igen :-) . Det är mycket roligare att baka baguetter nu när jag har baguetteplåtar, fast jag är lite för feg när jag gör snitt i bröden, måste ta och göra djupare snitt så att det blir lite snyggare och brödet verkligen får en chans att expandera i ugnen. Vill även ta och lära mig att snitta snygga mönster på framförallt runda bröd.
Och ibland blir det bröd som man inte vill visa upp här i bloggen då de blir lite misslyckade, gjorde ett sådant bröd häromdagen, degen blev för vek, för lös och fastnande i brödkorgarna och bara flöt ut på plåten, men de jäste upp i ugnen och blev till jättestora brödkakor , kanske 6-7 cm höga, men helt underbart goda, så saftiga med äppelmust, valnötter och äppelbitar i degen, får ta och baka det igen och öka mängden mjöl något. Funkar fint, fint att äta, har delat upp bröden i trekanter.
Ha en underbar helg, hoppas på sol då solen lyst med sin frånvaro precis hela veckan. Bara grått och åter grått. Vill ha sol, värme och vår nu :-)
Fördeg:
200 gram (3,5 dl) grahamsmjöl
300 gram (5 dl) vetemjöl
500 gram ( 5 dl) vatten
20 gram ( 1 msk) vetesurdeg
5 gram jäst
Degen:
500 gram (8,5 dl) vetemjöl
500 gram (2 dl) vatten
20 gram (1msk) havssalt
På kvällen
Blanda alla ingredienser till en trögflytande smet och låt jäsa i 12 timmar i 10 grader. Jag lät min jäsa i kylskåpet.
På morgonen
- Blanda fördegen med övriga ingredienser förutom saltet. Knåda på låg växel i ca 5-7 minuter. Degen skall vara blank och lite elastisk.
- Tillsätt saltet och blanda några minuter till. Degen skall då kännas starkt elastisk och luftig.
- Låt degen jäsa 30-60 minuter. Vik försiktig ihop degen 2-3 gånger under jäsningen.
- Sätt ugnen på 270 grader med en bakplåt i mitten och en oöm bakplåt i botten av ugnen.
- Dela degen i 4-8 bitar och vik till paket (jag delade min i 4, då blev de lagom långa för baguetteplåten)
- Efter 20 minuter gör du 30 cm långa baguetter.
- Slå in i dem i en mjölad duk och låt jäsa till nästan dubbel storlek med skarven uppåt. Eller så låter du dom jäsa på baguetteplåtar.
- Gör 4 snitt i varje baguette.
- Skjuts in i ugnen och häll samtidigt 2-3 dl vatten i plåten på botten av ugnen.
- Sänk till 180 grader efter 5 minuter och grädda klart dom i ca 20 minuter tills brödet fått en kraftig skorpa och en gyllenbrun färg.
Åh vad gott det ser ut! Jag bakar sällan bröd men jag ska nog ta och börja göra det! Mums..
SvaraRaderaVad gott med baguetter! Det andra receptet lät också väldigt gott!
SvaraRaderaSer mumsiga ut! Till räkor kanske... :o)
SvaraRaderaSer jättegott ut. Du är så duktig på att baka bröd. Jag bakar endast kurdiskt bröd, könner mig mest hemma med det
SvaraRaderaGud och Sex
SvaraRaderaHJÄLP vad gott!
SvaraRaderaDu är så DUKTIG!
Tycker det känns lite krångligt att baka eget bröd så därför blir det aldrig av!
jag önskar dig en riktigt trevlig helg!
kram Angela
Hej! Hur många liter blir dina glassrecept ungefär?
SvaraRaderaVad fina dom ser ut! Har aldrig vågat mig på surdeg, men jag äter det gärna... ;)
SvaraRaderaIda: så gott med hemmagjort bröd :-)
SvaraRaderaLinda: Himla gott :-)
Carina: Nog himla gott till räkor, fast det äter jag inte :-)
Bakverk och annat: Kurdiskt bröd har jag aldrig bakat, måste testa på det
Angela: Tack, det är inte så krångligt med bröd, men du har ju fullt upp med att göra supersmarrig glass ju :-)
Li: Det är inte så svårt med surdeg, kolla in Martins surdeggskola http://paindemartin.blogspot.com/2010/12/lilla-surdegsskolan-borjar-nu.html
Anonym: Har inte kollat hur mycket glass det blir, skall mäta nästa gång jag gör glass, runt 6-8 dl kanske,med tanke på att jag ofta använder 5 dl mjölk/grädde
Anonym: fast det kanske är mer än så, glassmaskinen ökar ju volymen en hel del
SvaraRadera