fredag 11 mars 2011

Fudgeglass

Hade lite vispgrädde som passerat sitt datum och vad passar inte bättre då än att göra lite smarrig glass, samtidigt hade jag kvar lite fudge i julas i frysen, kanske dags att få användning för den :-). Ja tokgott blev det för en gottegris som mig. Ha en underbar helg. Tyvärr verkar vi inte få lika fint väder som föra helgen och igår var det riktigt ruskväder, regnet vräkte ner och det blåste, fast min son älskar det, det finns ju vattenpölar då :-) och fröken var snäll nog att ta ut han och hans kompis för att leka i regnet, alla andra barnen på hela dagiset förutom en flicka var inne :-)

Fudgeglass
5 dl grädde
1 vaniljstång
1 msk glukos
1 dl socker
6 äggulor
Vit chokladfudge

Gör så här:
  1. Dela vaniljstången på mitten, skrapa ur fröna och lägg i stången och fröna tillsammans med vispgrädde och glukos i en kastrull. Låt detta koka upp och ställ det åt sidan.
  2. Vispa ägg och socker fluffigt
  3. Tillsätt gräddmjölken till äggsmeten under vispning.
  4. Häll tillbaka glassmeten i kastrullen och värm detta på svag värme tills det börjar tjockna och glassmeten når strax under kokpunkt, dvs 85 grader, det får inte koka.
  5. Kyl glassmeten i vattenbad och ställ därefter in den i kylskåpet så att den blir helt kall, gärna över natten.
  6. För att göra glass i frysen: Blanda ner finhackad fudge i glassmeten. Häll krämen i en form och ställ i frysen. Rör om var tjugonde minut i 3–4 timmar.
  7. För att göra glass i glassmaskin: Följ instruktionerna för din glassmaskin. När glassen nästan är klar, runt 5 minuter kvar, så häller du ner finhackade fudge, ta lite i taget så att fudgen inte riskerar att lägga sig som en stor klump.Häll sedan upp den i en form och ställ in den i frysen några timmar

21 kommentarer:

  1. Åhå vad gott! Vaniljglass med kola var det sista jag tänkte på innan jag somnade inatt! ;)

    SvaraRadera
  2. Det där lät gott! Skulle passa mej perfekt!
    Jag skulle med vilja göra mej lite glass emd kaksmulor i.
    Gör du din glass med elvisp?

    SvaraRadera
  3. Fudge glass ska jag absolut testa! älskar maxis vaniljfudge i lösvikt så ska ta dem i denna :)! Jag har frågat innan men vet inte om det kommit fram till dig, hur många liter blir detta receptet och dina övriga glassar alt gram?

    MVH
    Malin J

    SvaraRadera
  4. Sandra: :-)

    Sara: Glass med kaksmulor är himla gott, tex oreokakor, brukar göra min glass i glassmaskinen, men äggsmeten vispar jag med elvisp och när glassmeten är i kastrullen med en vanlig visp

    Anonym. Förlåt att jag inte svarat, skall genast mäta hur mycket glass det blir nästa gång jag gör glass och kanske väga den innan jag blandar i tex fudgen, så man vet hur mycket själva grundreceptet på glassmet väger

    SvaraRadera
  5. Ännu en glassort som låter supergod! :)

    SvaraRadera
  6. Åååh vad gott det låter, är banrsligt förtjust i fudge, i alla dess smaker. Min favorit är nog vaniljfudge som man kan köpa i lösvikt på ICA faktiskt...
    Är inte snobbig i mitt sötsaks-val ;)

    SvaraRadera
  7. Nej nu blir till att göra glass snart. Blir så sugen varje gång jag läser om dina glassar har en glassmaskin som jag inte använt på länge.

    SvaraRadera
  8. nyfiken på hur många liter det blir med :)! //Malin

    SvaraRadera
  9. Fudge i alla dess former är underbart gott! Kan bara vara un urgod glass!

    SvaraRadera
  10. Jo men, när kommer du hit och gör glass i vår maskin? Själva får vi inte tummarna loss verkar det som!

    Ha en härligt glassig helg,
    Anki o Håkan

    SvaraRadera
  11. Härligt! kul att du gör så mycket spännande glass!

    SvaraRadera
  12. Den glassen har jag en kompis som skulle älska! Själv är jag itne så jättefötjust i fudge och kolasmak, men gud vad den ser god ut..! Får ta och göra en bytta till min väninna, helt enkelt. :)

    SvaraRadera
  13. gott! låter som en riktig höjdarglass.

    SvaraRadera
  14. Min glassmaskin surrar i köket. Blir daimglass...

    SvaraRadera
  15. Jag tycker verkligen att du ska testa att göra egna biskvier (:

    SvaraRadera
  16. Jaha, vaniljfudge gillar jag så den här glassen skulle passa mig perfekt.
    Du, är det inte dax för dig att skriva en glassbok?
    Kram!
    Ingrid

    SvaraRadera
  17. Tack för era kommentarer och Li, Lonka vaniljfudgen som finns land lösgodiset tokälskar jag, äter de varje helg och tröttnar aldrig på dom :-).
    Mårtensson, :-)
    Lill-Ingrid: Kanske skulle ta och skriva en glassbok i framtiden :-)

    SvaraRadera
  18. Åh du med dina glassar :) Jag är helt såld på de flesta! När ska du bjuda in på glassparty? ;)

    SvaraRadera