Bakade lite fler baguetter i veckan som var, detta recept hittade jag på baksidan av Maintoba cream mjölpåsen , ett mjöl med en högre proteinhalt som ger en högre glutenhalt och gör degen extra fin och elastisk. Jäskraften blir bättre vilket gör bröden högre, saftigare och luftigare, får allt ta och använda detta mjöl lite mer innan jag kan säga hur stor skillnaden blir jämfört med tex vetemjöl special. När jag var på matmässan så köpte jag mjöl från Wästgötarna , har länge velat få tag på mjöl som inte är massproducerat i stora fabriker utan odlat och malet i ekologiska jordbruk. Skall bli kul att få baka med det, köpte två sorters dinkelmjöl och Råg Fullkornsmjöl. Skulle vilja få tag på Emmer också och testa att baka med det.
Poolish
5 g jäst
300 g vatten (3 dl)
300 g Manitoba Cream
Så här gör du poolishen:
- Lös upp jästen i vattnet (20ºC) med en visp i en bunke (2 l).
- Tillsätt mjölet och vispa massan slät med en visp.Låt massan jäsa övertäckt med plast i rumstemp i minst 4 timmar eller över natten i kyl.
- Poolishen är färdig-jäst när den blir hålig i mitten.
Bortgörning:
6 g jäst
300 g vatten (3 dl)
700 g Manitoba Cream
16 g havssalt
Så här gör du bortgörningen:
- Lös upp jästen i vattnet (20ºC) och tillsätt poolishen och mjölet
- Knåda degen med köksmaskin på lägsta hastighet i 13 min eller i 20 min för hand.
- Tillsätt saltet och knåda degen i ytterligare 7 min
- Öka hastigheten om du använder en köksmaskin.
- Kontrollera att degen är riktigt elastisk genom att sträcka degen mellan tummarna till en tunn hinna spricker degen bör man knåda den lite till.
- Lägg degen i en lätt inoljad plastlåda med lock eller en lätt inoljad bunke täckt med en fuktig bakduk och låt vila i 45 min i rumstemp.
- Lägg upp degen på det mjölade bakbordet och stöt samman degen. Vik samman den som en huvudkudde och lägg sedan tillbaka den i lådan/bunken.Upprepa stötningen efter ytterligare 45 min och låt degen vila i 10 min direkt på bordet eller i lådan/bunken.
- Väg av bitar om 350 g. Vik samman bitarna som ett treslag och låt vila under bakduk i 15 min.
- Forma till avlånga baguetter genom att rulla ut degen från mitten och spetsa till ändarna.Lägg med skarven uppåt på en torr, mjölad handduk. Dra upp tyget mellan baguetterna så håller de formen och jäser uppåt istället för åt sidorna.Jäs i 75 min i rumstemperatur eller tills de har för-dubblat sin storlek.
- Sätt ugnen på 240ºC (varmluftsugn = 210ºC) med en bakplåt eller en baksten i ugnen.
- Vänd upp baguetterna på en liten bräda eller linjal som är längre och breddare än baguetten.
- Snitta ett par snitt med en skarp kniv och sätt in demi ugnen på stenen eller bakplåten med bakplåtspapper. Lyft in baguetterna med hjälp av en stekspade på bakplåten med bakplåtspapper eller stenen.
- Spruta in rikligt med vatten i ugnen med hjälp av en blomspruta för att degen skall expandera bättre och för att skorpan skall bli knaprig.
- Sänk temperaturen efter 5 min till 200ºC (varmluftsugn = 170ºC).
- Efter ytterligare 10 min lufta ugnen genom att öppna ugnsluckan, upprepa det två gånger till under bakningen.
- Total baktid ca 30 min (när innertemperaturen inuti bröden är 98ºC).
- Ta ut baguetterna ur ugnen och ställ dem på galler.
- Spruta dem med vatten för att få en bättre krackelering.
Det ser väldigt gott ut, spännande med en annan mjölsort, den har jag nog aldrig hört något om! Gillar brödspaden, önskar jag hade en sådan och kunde känna mig lite professionell! I och för sig hade det nog sett roligt ut eftersom min ugn är minimini och mitt kök inte är större det ;)
SvaraRaderaJisses vilket projekt ;)
SvaraRaderaDu är så duktig =) Brödet ser supersmarrigt ut =D
Lina, jag har en tävling på min sida där du kan vinna ett supersnyggt förkläde =) Kom o var med ;)
Trevlig helg
/Nellie
Dem ser riktigt inbjudande ut. Det är alltid bra med ny abrödrecept.
SvaraRaderaBaguettetema hos dig denna veckan! Ser gott ut. Jag har också testat Manitoba Cream men ärligt vet jag inte om jag märkt så stor skillnad mellan det och vanligt vetemjöl special. Beror kanske på vad man använder det till också.
SvaraRaderaDe ser jättegoda ut!
SvaraRaderaLåter spännande med det mjölet!
ha, min pappa bakade precis samma bröd igår! han tyckte de var hur goda som helst :=)
SvaraRaderaVilka fina baguetter du gjort. Jag har hittills inte blivit så imponerad av Maintoba cream. Jag tycker snarare att jag får olika bröd beroende på val av jäsningsmetod. Men många är väldigt imponerade av mjölet, så jag vet inte.
SvaraRaderaVi har oxå testat Maintobamjölet och sällar oss (tyvärr) oxå till de som inte märker någon större skillnad. Kanske man haft för stora förväntningar efter allt som skrivits?
SvaraRaderaHur som haver så ser baguetterna smarriga ut!
mummsigt värre!
SvaraRaderaJag älskar Manitoba Cream! Mitt bröd blir mycket högre och finare med det!
SvaraRaderaAlexandra: En brödspade är nästan ett måste nu när jag har baksten, annars är det som jobbigt att få in brödet i ugnen i och med att man inte lägger det på en plåt utan direkt på bakstenen i ugnen
SvaraRaderaNellie: Tack , skall kika in på din sida
Yasmine: :-)
Karolina: Jupp blev allt en baguettevecka, de är så goda när de är nybakade :-)
Annica: Himla gott :-)
Charlotta: Kul :-), visst är det gott :-)
Remsan: Ja, jag måste nog testa mjölet mer innan jag vet vad jag tycker om det, skall ta och testa det till kanelbullar
Mårtenssons kök: Det blir nog så, att man har för stora förväntningar på mjölet när det skrivs så mycket positivt om det, så att man tror att man skall få värsta megaluftiga brödet :-)
Jen: Så gott :-)
Helena: Kul, många tycker verkligen att bröden blir luftigare och högre med mjölet
SvaraRaderaVilka fina baguetter! Jag har inte provat Manitoba Cream än, men ska nog göra det snart.
SvaraRaderaDe ser jättegoda ut baguetterna! Och manitoba cream är verkligen ett bra mjöl att ha vid brödbak! :)
SvaraRaderaHelena: Prova mjölet, en del älskar det, andra märker ingen skillnad, kommer allt baka mer på det
SvaraRaderaSandra: :-)
Jag har aldrig riktigt varit för manitoba cream eller ens vetemjöl special. Visst det gör det lättare att lyckas, men det ska ju vara lite svårt att baka och innehållet är inget bra. Jag rekommenderar att använda ekologiskt mjöl utan tillsatser och tillsätta en bit jäst i degen, om du gör surdegsbröd för att få ett litet lyft
SvaraRaderaMatelina: Har precis köpt hem lite ekologiskt mjöl :-)
SvaraRadera