fredag 18 mars 2011

Vanilj och sockerkringlor

Bakade lite härliga sockerkringlor idag, de blev riktigt mumsiga, lite annorlunda i smaken mot kanelbullar som det oftats annars blir här hemma  :-), gör sig självklart allra bäst om man penslar de med smält smör och doppar dom i strösocker, riktigt mumsiga :-), de här bullarna lär jag baka flera gånger.

16 stycken

2 dl mjölk
25 g jäst för söta degar
2 st äggulor
7 dl vetemjöl
1 krm salt
¾  tsk hjorthornssalt
100 g smör, rumsvarmt
1/2 dl strösocker

Fyllning
5 msk vaniljsocker
100 g smör, rumsvarmt

Garnering
Smör, smält
Strösocker
  
Gör så här
  1. Värm mjölken till 37 grader.
  2. Smula jästen i en bunke och tillsätt mjölken.
  3. Tillsätt äggulor, hälften av vetemjölet, salt och hjorthornssalt.
  4. Rör ner smör, socker och resten av mjölet.
  5. Arbeta ihop till en kladdfri deg. 
  6. Låt degen jäsa under duk i 30 minuter.
  7. Arbeta degen på mjölat bakbord.
  8. Dela degen i 2 delar och kavla ut varje till en 40 x 40 cm stor kaka. 
  9. Blanda vaniljsocker och smör.
  10. Bred på hälften av fyllningen över vardera kakan.
  11. Vik över halva kakan och skär varje kaka i 8 remsor.
  12. Vrid remsorna och forma till kringlor.Lägg kringlorna på bakpappersklädd plåt.Gör likadant med resten av degen.
  13. Jäs kringlorna i 30 minuter.
  14. Grädda dem i 225 grader i 8–10 minuter.
  15. Pensla kringlorna med smält smör och doppa dem i socker.Om du ska frysa bullarna garnerar du dem i samband med serveringen.
Receptet kommer från boken "Kanelbullar och annat nybakat"

26 kommentarer:

  1. ååååh, vad gott :) vaniljkringlor och vaniljbullar är in princip det enda som smakar vanilj som jag tycker om, men det tycker jag om jättemycket!

    SvaraRadera
  2. Oj, vilka kringlor! Dessa hade mina barn gärna mumsat i sig.

    SvaraRadera
  3. Mmm, ser jättegott ut. Och vad fina. Dom här har du ju fått till snurren fint på :-)

    SvaraRadera
  4. Åh..den där är min favorit!! hur gott som helt de ser ut ;d

    SvaraRadera
  5. oh wow, de ser helt oemotståndliga ut *mums*

    SvaraRadera
  6. Åå, så goda de såg ut. Har ett sockerkringlerecept jag tänkt prova. Får kanske jämföra dessa och se vilket som är bäst?! Oj, nu blev jag riktit hungrig.

    SvaraRadera
  7. Men ååh, vad gott det ser ut! Ni blev jag sugen på att baka kringlor jag med :)

    SvaraRadera
  8. Mmm, det där såg inte helt fel ut!

    SvaraRadera
  9. Tack för era kommentarer, Ha en fortsatt härlig helg allihopa :-)

    SvaraRadera
  10. Ååå så gott med sockerkringlor! Ni tävlade väl om vem som kunde låta bli att slicka sig om läpparna medans ni åt? :)

    SvaraRadera
  11. Ser supergott, liksom allt annat du gör. Tack för kommentarerna på min blogg!!

    SvaraRadera
  12. gud vad gott! jag har bakat så hemskt mycket bullar de senaste åren men jag har faktiskt aldrig testat sockerbullar/kringlor. dags för en ändring tror jag bestämt!

    SvaraRadera
  13. Åh, det där ser ju jättegott ut!

    SvaraRadera
  14. vad goda de ser ut, du gör verkligen grymma bakverk!

    SvaraRadera
  15. Charlotta: :-)
    Frostrosor: Tack :-)
    Caroline: Himla gott :-)
    Karin: Tack :-)

    SvaraRadera
  16. Åh vad goda de ser ut! Vilken fin form du får till också :) Hjorthornssalt brukar tillföra det där lilla extra :) Det här receptet ska sparas! Och sen ska jag baka det när det blir lite varmare, ta en filt och ha picknick i solskenet! :)

    SvaraRadera
  17. Emma: Tack, så härligt det låter med picknick :-)

    SvaraRadera