Sambons absoluta favorittårta är Budapestrulle därför fick de bli en sådan i helgen som var och jag kan inte annat än hålla med, tycker själv den är himla mumsigt. Den är inte fullt så lätt tycker jag att rulla ihop utan att den spricker. Men gott blir det :-), frukten kan man variera och ta det man själv tycker om, det är himla gott med hallon i också eller att blanda grädden med lemon curd.
Botten:
6 äggvitor
4 dl socker
2,5 dl (150 gram) hasselnötter,finhackade
1 vetemjöl
1,5 msk kakao
1 påse nötspån
Fyllning:
300 g mandariner
3 dl vispgrädde, fast jag tog nog nästan 5 dl
Florsocker
Choklad
Gör så här:
- Klä en i långpannan med bakplåtspapper.
- Sätt ugnen på 150 grader.
- Vispa äggvitorna till hårt skum.
- Tillsätt sockret lite i taget och vispa tills det blir en tjock marängsmet.
- Blanda nötterna med mjöl och kakao.
- Vänd ner blandningen försiktigt i marängsmeten.
- Bred ut den jämnt över papperet.Strö över mandelspåmn
- Grädda i mitten av ugnen 15-20 minuter.
- Stjälp upp kakan på ett bakplåts.Drag av papperet som kakan gräddats på. Om det inte släpper, pensla det med lite kallt vatten. Låt kakan kallna helt under långpannan.
- Vispa grädden och låt frukten rinna av.
- Blanda grädden och frukten och bre ut detta över botten. Rulla ihop den som en rulltårta.
- Låt den ligga med skarven ner. Rulla in kakan i papperet. Låt den gärna stå i kylskåp eller frys den några timmar före serveringen.
- Sikta över lite florsocker och ringla över lite smält blockchoklad strax före serveringen
Budapestrulle är ju jättegott! Jag blev nästan hungrig nu igen fast jag precis ätit frukost. :-)
SvaraRaderaHar aldrig testat att göra en sådan. Den låter väldigt gott dock :-D
SvaraRaderahåller med, budapestrulle är supergott!
SvaraRaderaOj, snygg! Jag har faktiskt aldrig varken ätit eller bakat budapestrulle - delvis har det väl sin förklaring i att jag inte så värst förtjust i varken grädde, maräng eller mandariner - då falle rju hela bakelsen! haha.
SvaraRaderaHåller med om att rulla-ihop-momentet är klurigt när man gör Budapestrullar, sist fick jag till så mycket fyllning och så tjocka bottnar att jag valde att göra den platt med två bottnar uppepå varandra istället. Annan form men minst lika gott :)
SvaraRaderaAlltid lika gott med en sådan (:
SvaraRaderaEn av mina favoriter :) Ser ju superfin ut!
SvaraRaderaGott!
SvaraRaderaEn av mina favoriter när det kommer till bakelser. Brukade alltid baka dessa förr, men nu för tiden blir det inte så mycket sådant, kanske ska börja igen för det är ju såååå gott!
SvaraRaderaJag håller helt med din sambo, Budapest är en av mina favoriter. Jag har ett recept som är riktigt gott, det är lite mer kakao i och blåbär (http://fridaskok.wordpress.com/2009/08/11/budapestrulle-med-blabar/). Tycker även att du fick ihop din rulle riktigt bra! :-)
SvaraRaderaSer väldigt smarrigt ut!
SvaraRaderaBudapest är väldigt gott, har dock aldrig testat att baka den.
Den ser jättegod ut! Va sugen man blir på sötsaker när man kollar runt på alla bloggar=)ja gillar med hallon i, men det lät spännande att blanda grädden med lemon curd!
SvaraRaderaWow! Den här ser otroligt smarrig ut!
SvaraRaderaåh budapest stubbe! det sitter aldig fel :))
SvaraRaderadet ser så himla gott ut! jag har aldrig testat att baka budapestrulle själv, har fått för mig att det är krångligt att rulla marängen.
SvaraRaderaVet inte hur många budapestare jag sålde när jag extraknäckte på café, verkligen en poppis bakelse!
SvaraRadera/Anki
Men gud så gott! Och här sitter jag och är så hungrig :-) Men det har blivit så mycket onyttigt på sistone alla dagar i veckan så nu måste jag skärpa mig :-)
SvaraRaderaMums så gott med budapestrulle! Jag älskar att ha färska hallon i eller apelsin istället för mandariner :) !
SvaraRaderaVad gott det ser ut. Jag tror aldrig jag har ätit en Budapestrulle, men det ser absolut ut som något jag skulle gilla. :-)
SvaraRaderaHärligt gott! Jag har bara fyllt rullen med blåbär... nej nu luras jag för det är bara en vanlig marängrulle.Kanske dags för en riktig Budapest här då?!
SvaraRaderaBudapestbakelse är en favorit!
SvaraRaderaSå gott. :-)
Åh vad GOTT!!!!
SvaraRaderaTack för era kommentarer, märker att vi är många som gillar detta bakverk :-)och det går ju att variera så lätt med andra bär och frukter och jag brukar ibland också göra som Karolina P, dela den i två delar och lägga dom på varandra med fyllningen emellan om det är omöjligt att rulla den, fast denna gång fungerade det att rulla den :-)
SvaraRaderaÅhh de e sååå gott =)
SvaraRaderaEmelie: Så gott :-)
SvaraRaderaMin man har också denna som favorit så nu sist han fyllde år var jag "tvungen" att göra den så han kunde bjuda på sitt jobb... :-) Läste tips om att spritsa ut smeten istället för att bre ut den. Så det gjorde jag. Gick hur lätt som helst att rulla den då! Prova det nästa gång!
SvaraRaderabakatochlagat: Skall testa det nästa gång, tack för tipset :-)
SvaraRaderaHej! Tänkte testa att baka din budapestrulle men det står bara "1 vetemjöl" i receptet, är det dl du menar? :)
SvaraRadera