måndag 7 mars 2011

Budapestrulle

Sambons absoluta favorittårta är Budapestrulle därför fick de bli en sådan i helgen som var och jag kan inte annat än hålla med, tycker själv den är himla mumsigt. Den är inte fullt så lätt tycker jag att rulla ihop utan att den spricker. Men gott blir det :-), frukten kan man variera och ta det man själv tycker om, det är himla gott med hallon i också eller att blanda grädden med lemon curd.

Botten:
6 äggvitor
4 dl socker
2,5 dl (150 gram) hasselnötter,finhackade
1 vetemjöl
1,5 msk kakao
1 påse nötspån

Fyllning:
300 g mandariner
3 dl vispgrädde, fast jag tog nog nästan 5 dl
Florsocker
Choklad

Gör så här:
  1. Klä en i långpannan med bakplåtspapper.
  2. Sätt ugnen på 150 grader. 
  3. Vispa äggvitorna till hårt skum. 
  4. Tillsätt sockret lite i taget och vispa tills det blir en tjock marängsmet. 
  5. Blanda nötterna med mjöl och kakao. 
  6. Vänd ner blandningen försiktigt i marängsmeten. 
  7. Bred ut den jämnt över papperet.Strö över mandelspåmn
  8. Grädda i mitten av ugnen 15­-20 minuter. 
  9. Stjälp upp kakan på ett bakplåts.Drag av papperet som kakan gräddats på. Om det inte släpper, pensla det med lite kallt vatten. Låt kakan kallna  helt under långpannan.
  10. Vispa grädden och låt frukten rinna av. 
  11. Blanda grädden och frukten och bre ut detta över botten. Rulla ihop den som en rulltårta.   
  12. Låt den ligga med skarven ner. Rulla in kakan i papperet. Låt den gärna stå i kylskåp eller frys den några timmar före serveringen.
  13. Sikta över lite florsocker och  ringla över lite smält blockchoklad strax före serveringen

28 kommentarer:

  1. Budapestrulle är ju jättegott! Jag blev nästan hungrig nu igen fast jag precis ätit frukost. :-)

    SvaraRadera
  2. Har aldrig testat att göra en sådan. Den låter väldigt gott dock :-D

    SvaraRadera
  3. håller med, budapestrulle är supergott!

    SvaraRadera
  4. Oj, snygg! Jag har faktiskt aldrig varken ätit eller bakat budapestrulle - delvis har det väl sin förklaring i att jag inte så värst förtjust i varken grädde, maräng eller mandariner - då falle rju hela bakelsen! haha.

    SvaraRadera
  5. Håller med om att rulla-ihop-momentet är klurigt när man gör Budapestrullar, sist fick jag till så mycket fyllning och så tjocka bottnar att jag valde att göra den platt med två bottnar uppepå varandra istället. Annan form men minst lika gott :)

    SvaraRadera
  6. Alltid lika gott med en sådan (:

    SvaraRadera
  7. En av mina favoriter :) Ser ju superfin ut!

    SvaraRadera
  8. En av mina favoriter när det kommer till bakelser. Brukade alltid baka dessa förr, men nu för tiden blir det inte så mycket sådant, kanske ska börja igen för det är ju såååå gott!

    SvaraRadera
  9. Jag håller helt med din sambo, Budapest är en av mina favoriter. Jag har ett recept som är riktigt gott, det är lite mer kakao i och blåbär (http://fridaskok.wordpress.com/2009/08/11/budapestrulle-med-blabar/). Tycker även att du fick ihop din rulle riktigt bra! :-)

    SvaraRadera
  10. Ser väldigt smarrigt ut!
    Budapest är väldigt gott, har dock aldrig testat att baka den.

    SvaraRadera
  11. Den ser jättegod ut! Va sugen man blir på sötsaker när man kollar runt på alla bloggar=)ja gillar med hallon i, men det lät spännande att blanda grädden med lemon curd!

    SvaraRadera
  12. Wow! Den här ser otroligt smarrig ut!

    SvaraRadera
  13. åh budapest stubbe! det sitter aldig fel :))

    SvaraRadera
  14. det ser så himla gott ut! jag har aldrig testat att baka budapestrulle själv, har fått för mig att det är krångligt att rulla marängen.

    SvaraRadera
  15. Vet inte hur många budapestare jag sålde när jag extraknäckte på café, verkligen en poppis bakelse!
    /Anki

    SvaraRadera
  16. Men gud så gott! Och här sitter jag och är så hungrig :-) Men det har blivit så mycket onyttigt på sistone alla dagar i veckan så nu måste jag skärpa mig :-)

    SvaraRadera
  17. Mums så gott med budapestrulle! Jag älskar att ha färska hallon i eller apelsin istället för mandariner :) !

    SvaraRadera
  18. Vad gott det ser ut. Jag tror aldrig jag har ätit en Budapestrulle, men det ser absolut ut som något jag skulle gilla. :-)

    SvaraRadera
  19. Härligt gott! Jag har bara fyllt rullen med blåbär... nej nu luras jag för det är bara en vanlig marängrulle.Kanske dags för en riktig Budapest här då?!

    SvaraRadera
  20. Budapestbakelse är en favorit!
    Så gott. :-)

    SvaraRadera
  21. Tack för era kommentarer, märker att vi är många som gillar detta bakverk :-)och det går ju att variera så lätt med andra bär och frukter och jag brukar ibland också göra som Karolina P, dela den i två delar och lägga dom på varandra med fyllningen emellan om det är omöjligt att rulla den, fast denna gång fungerade det att rulla den :-)

    SvaraRadera
  22. Min man har också denna som favorit så nu sist han fyllde år var jag "tvungen" att göra den så han kunde bjuda på sitt jobb... :-) Läste tips om att spritsa ut smeten istället för att bre ut den. Så det gjorde jag. Gick hur lätt som helst att rulla den då! Prova det nästa gång!

    SvaraRadera
  23. bakatochlagat: Skall testa det nästa gång, tack för tipset :-)

    SvaraRadera
  24. Hej! Tänkte testa att baka din budapestrulle men det står bara "1 vetemjöl" i receptet, är det dl du menar? :)

    SvaraRadera