tisdag 8 mars 2011

Cum Panes Semlor

Självklart blev det semlor här idag, det är ju semledagen, Fettisdagen. Testade ett nytt recept som jag hittade i Göteborgs Postens bilaga,Två dagar. Receptet kommer från bageriet Cum Pane och bagaren Robin Edberg, som är med i bagarlandslaget. Det blev himla gott att blanda mandelmassan, som gjordes på oskalad mandel och rårösocker med vaniljkräm.  Jag kalljäste mina semlebullar i kylen över natten och gräddade dom nästa dag. Ja semlebullarna tycker jag blev mjuka och saftiga.

Cum Panes semlor
½ paket, drygt (35 g) jäst
2 ½ dl mjölk
1 ägg
1 dl, drygt, rårörsocker
100 g rumsvarmt smör
1/2 tsk havssalt
1 tsk stött kardemumma
8 ½–9 dl (ca 500 g) vetemjöl
Ev 15 gram vetesurdeg

Fullkornsmandelmassa:
150 g mandel
½ dl rårörsocker
1 msk honung

Fyllning och garnering:
Mandelmassa
3 dl vispgrädde
en knivspets äkta vaniljsocker
florsocker

Gör så här:
  1. Starta med mandelmassan. Den ska helst mogna ett dygn i kylskåp.Mal mandeln. Mixa den smidig med socker och honung. Eventuellt behövs ytterligare lite honung eller vatten för smidig konsistens. Plasta in och förvara i kylskåp till nästa dag.
  2. Ta fram alla ingredienser till bullarna och låt dem bli rumsvarma.
  3. Smula jästen i en bunke. Häll över mjölk (rumsvarm räcker) och rör om så att jästen löser sig.
  4. Tillsätt ägg, socker, smöret i bitar, salt, kardemumma och mjöl.
  5. Bearbeta degen kraftigt tills den blir smidig, cirka 5 minuter i maskin eller 10 minuter för hand. 
  6. Låt jäsa under bakduk till dubbel storlek minst 30 minuter.
  7. Ta upp degen på bakbord, knåda den lätt och dela i cirka 15 bitar. Jag vägde upp bullar på 90 gram och fick då 13 stycken. Rulla till släta bullar. 
  8. Lägg glest på bakplåtspappersklädd plåt.
  9. Låt jäsa under bakduk till dubbel storlek, 30 minuter.
  10. Sätt ugnen på 250°.
  11. Grädda mitt i ugnen cirka 5 minuter. 
  12. Låt bullarna svalna. Skär av ett lock med vass kniv.
  13. Gröpa ur lite av inkråmet och blanda med vaniljkräm och riven mandelmassa,jag tog lika mycket vaniljkräm som mandelmassa och  en skvätt grädde.
  14. Vispa grädden löst med vaniljsocker. 
  15. Spritsa fyllning och vispgrädde i semlorna. 
  16. Sätt på locket och avsluta med siktat florsocker.

Man kan också låta bullarna jäsa i kyl över natten. Tag fram dom  nästa dag, låt jäsa väl i rumstemperatur (tar minst 2 timmar) och grädda som vanligt. Då hinner smakerna mogna ordentligt. Eller blanda ner cirka 15 g vetesurdeg i degen – det ger också bullarna mera arom.

13 kommentarer:

  1. Oj, dessa verka spännande!

    SvaraRadera
  2. Spännande med surdeg, låter väldigt gott! Har aldrig provat med vaniljkräm, men har hört att det ska vara uppskattat :)

    SvaraRadera
  3. Vilket spännande recept! Låter jättegott!

    SvaraRadera
  4. Oj vilken lyx-semla! Låter supergott! Jag åt faktiskt ingen semla igår. Glömde helt bort det. Men det kanske var lika bra! Jag lär har kilon att tampas med ändå när bebben kommit ut! :-D

    SvaraRadera
  5. Svar: Ja, de där formarna var ett bra köp. Fungerar till mycket just för att de är mini.
    Jättefina semlor:) Så skönt att semletiden snart är över snart dags att gå vidare till våffeldagen:)

    SvaraRadera
  6. Låter gott med vaniljkräm i. Oskalad mandel var det i de semlor vi fick på jobbet igår och lite större bitar och det var faktiskt mycket gott. Dock var det ingen kardemumma i degen och det tycker jag det ska vara.

    SvaraRadera
  7. Det där lät mycket gott! Å fina blev de oxå :-)

    SvaraRadera
  8. Ser mycket goda ut. Jag har inte ätit nån semla i år. :(

    SvaraRadera
  9. Jag älskar semlor och de här ser onekligen väääldigt goda ut!:)

    SvaraRadera
  10. Tack för era fina kommentarer :-)

    SvaraRadera