En litet tillägg bara: Så nu har jag ätit bakelsen igen :-), denna gång lät jag den tina riktigt, riktig ordentligt och då blev nyponkrämen så mycket godare, innan var den liksom isig
Ingredienser
6 dl havregryn
½ tsk bikarbonat
½ dl socker
175 g smör, rumsvarmt
Nyponkräm:
5 dl nyponsoppa
4 msk maizena
1 dl vatten
½ vaniljstång
1½ gelatinblad
½ dl socker
1½ citron, färskpressad juice av
Vaniljbavaroise:
½ vaniljstång
1¼ dl socker
6 äggulor
4 gelatinblad
1½ dl + 4½ dl vispgrädde
1½ dl mjölk
ca 100 g mörk choklad, garnering
Gör så här:
- Sätt ugnen på 200 °C. Blanda havregryn, bikarbonat och socker i en bunke. Tillsätt smöret och arbeta in det så det blir en jämn massa.
- Tryck ut på bottnen i en bakpappersklädd ugnssäker form, ca 20 * 30 centimeter.
- Grädda mitt i ugnen cirka 10 minuter. Låt svalna.
- Rör ut majsstärkelsen i vattnet.
- Dela och skrapa ut fröna från den halva vaniljstången.
- Lägg gelatinbladen i kallt vatten 5 minuter.
- Koka upp nyponsoppa, socker, citronjuice och vaniljstång + frön i en kastrull.
- Vispa ner majsstärkelseblandningen, låt sjuda under omrörning cirka 2 minuter, tills det tjocknat.
- Ta från värmen, lyft upp vaniljstången.
- Ta upp gelatinbladen och vispa ner i krämen.
- Häll den varma krämen på kakan i formen och ställ in i frysen medan vaniljbavaroisen görs.
- Dela och skrapa ut fröna från den halva vaniljstången.
- Vispa ihop socker och äggulor i en bunke. Lägg gelatinbladen i kallt vatten i 5 minuter.
- Koka upp 1½ dl grädde, mjölk och vaniljstång + frön.
- Vispa ner den uppkokta gräddmjölken i äggvispet.
- Häll tillbaka i kastrullen och värm under vispning tills det tjocknar (83° C), det får inte koka.
- Ta från värmen och lyft upp vaniljstången.Ta upp gelatinbladen och vispa ner i krämen.
- Låt svalna helt.
- Vispa 4½ dl grädde fluffigt.
- Vänd ner i den avsvalnade vaniljkrämen.
- Bred ut över nyponkrämen, ställ in i frysen cirka 2 timmar.
- Ta ut, låt tina och skär i 12 bitar.
- Garnera med hyvlad/riven choklad.
Oj vad gott det lät!
SvaraRaderaFasen så gott det låter, nyponkrämen låter extra spännande, något som man varken sett eller hört förr!
SvaraRaderaLåter farligt gott!
SvaraRaderaÅh, vad gott det lät! :D
SvaraRaderaDet där lät riktigt gott!! :)
SvaraRaderasmarr, smarr.
SvaraRaderaDen ser proffsig ut! :)
SvaraRaderaDen ser fantastiskt god ut.
SvaraRaderanyponkräm låter spännande! har jag aldrig provat.
SvaraRaderaDen ser ju onekligen riktigt snuskigt god ut :)
SvaraRaderaVa, vilken spännande bakelse!
SvaraRaderaDen ser proffsig och god ut. Vad duktig och ambitiös du är som bakar till sådana här dagar. I nuläget skulle jag aldrig orka det, haha. Jag har ju bakat som en tok senaste veckorna, men nu skall jag vara lite ledig och skämma bort mig själv ;-)
Stooor kram!
Vad smaskigt! Duktigt av dig att baka till Earth Hour. Tycker jag du ska ha en eloge för faktiskt :-)
SvaraRaderaVad fin den var! Synd att nypongrejjen inte smakade så mycket - tyckte det lät spännande annars.
SvaraRaderaÅåå, så läckert och proffsigt gjort!
SvaraRaderaOj vad duktigt gjort!
SvaraRaderaSlickepotten: himla gott :-)
SvaraRaderaMårtenssons kök : Nyopnkrämen blev god först
när bakelsen tinat riktigt ordentligt
Matarkivet: Så gott :-)
Victoria: Himla gott :-)
Angelica: :-)
Anna : :-)
Tina N : Tack :-)
Erika Skogly: Tack: :-)
Charlotta: Himla gott om den tinat riktigt ordentligt
Tulipan´s bakverk: :-)
Tårtspecialisten: Tack, du är så snäll :-) Kram
Lisa - Sockerrus : Tack :-)
Bakatochlagat: Nyopnkrämen var mycket godare andra gången jag åt den då den verkligen fått tina riktigt ordentligt
Ingrid sa: Tack :-)
Linda: Tack :-)
Den ser verkligen jättegod och fin ut!! Om jag hade fått byta ut nyponkrämen hade jag nog älskat den, är inte så förtjust i nypon :)
SvaraRaderaÅåå.. har du bakat denna läckra bakelse.. Jag är också sugen på att baka den.. Eller framför allt att smaka den. Tyckte smak kombinationerna lät spännande.. Snygg bild
SvaraRaderaÅhhh den bakelsen åt jag i lördags och den blev klart en av mina favoriter. Så jag gick hem och googlade receptet och gjorde egen nyponsoppa samma dag så imorgon hade jag tänkt göra bakelsen med.. Men den ska vara helt tinad, annars smakar den inte så mycket som sagt.. Blev såååå sugen på en nu igen :)
SvaraRaderaFin som bara den!! och en bra tanke med bakelsen.
SvaraRaderaVad duktig du är som orkar med att göra alla dessa recept med tusen och en steg! :-)
SvaraRaderaLåter väldigt spännande och ser hur gott ut som helst!
SvaraRaderaNyponkräm låter jättespännande! Ser otroligt gott ut:)
SvaraRaderaRåkade hamna på din sida när jag googlade efter riddarbageriets kanylbullar.
SvaraRaderaMåste bara säga att jag blev imponerad av dina foton på bakverken, jättefina!!
Mvh/ Camilla
Verkar ju grymt gott!
SvaraRaderaPernilla: Tack, blir garanterat lika god med en annan fyllning :-)
SvaraRaderaCarola. tack :-)
Jennie: Kul att du också gjort den :-)
Elisabet: Tack :-)
Frostrosor: tack, fast det var inte alls så svår att göra :-)
Annica: Himla gott :-)
Ann-Sofi: Tack :-)
Anonym/Camilla: Tack, kul att du hittat till min sida
Oliva: Tokgott :-)
mmm va gott!
SvaraRaderaOjoj det lät avancerat och gott. :)
SvaraRaderaSå snygg bakelse! Receptet var ju inte det kortaste, vad duktigt att du orkat ta tag i det. :-) Låter gott och annorlunda med nyponkrämen i också.
SvaraRaderaYasemine och Tove. tack, fast den var himla enkel att göra :-), bara man följde recptet
SvaraRaderaVilken spännande bakelse! :) Lite annorlunda med nyponkräm men ser vrålgod ut!
SvaraRaderaBakspecialisten: Tack :-)
SvaraRaderaHur länge är "riktigt riktigt länge" när den ska tinas? Har precis gjort den och skulle behöva guidning i när jag ska ta ut den ur frysen! :)
SvaraRaderaoj det var en svårt fråga, minns inte alls hur länge jag tinade den
SvaraRaderaMen det tar ett par timmar i kylen, nyponkrämen blir mycket godare om den är ordentligt tinad
SvaraRadera