söndag 27 mars 2011

Earth hour bakelse

Årets konditor Roy Fares har skapat en bakelse speciellt för Earth hour dagen som var igår, den fanns att köpa på konditorier eller så kunde man helt enkelt baka en själv,  vilket jag självklart ville testa på :-). Den består av en härlig havrebotten, med ett lager nyponkräm och ett lager supermumsig vaniljbavaroise. Supergott :-) Kommer att testa att baka havrebotten igen med ett lager vaniljbavaroise och ett lager med tex blåbär, passion eller citron eller  mörk chokladbavaroise då jag inte tyckte att nyponkrämen gav  inte så mycket smak. Kanske skulle bakelsen tinat en lite längre stund för att nyponkrämssmaken skulle komma fram bättre.  Men det var ändå mumsigt värre :-)

En litet tillägg bara: Så nu har jag ätit bakelsen igen :-), denna gång lät jag den tina riktigt, riktig ordentligt och då blev nyponkrämen så mycket godare, innan var den liksom isig

Ingredienser
6 dl havregryn
½ tsk bikarbonat
½ dl socker
175 g smör, rumsvarmt

Nyponkräm:
5 dl nyponsoppa
4 msk maizena
1 dl vatten
½ vaniljstång
1½ gelatinblad
½ dl socker
1½ citron, färskpressad juice av

Vaniljbavaroise:
½ vaniljstång
1¼ dl socker
6 äggulor
4 gelatinblad
1½ dl + 4½ dl vispgrädde
1½ dl mjölk
ca 100 g mörk choklad, garnering

Gör så här:
  1. Sätt ugnen på 200 °C. Blanda havregryn, bikarbonat och socker i en bunke. Tillsätt smöret och arbeta in det så det blir en jämn massa.
  2. Tryck ut på bottnen i en bakpappersklädd ugnssäker form, ca 20 * 30 centimeter. 
  3. Grädda mitt i ugnen cirka 10 minuter. Låt svalna.
  4. Rör ut majsstärkelsen i vattnet. 
  5. Dela och skrapa ut fröna från den halva vaniljstången.
  6. Lägg gelatinbladen i kallt vatten 5 minuter.
  7. Koka upp nyponsoppa, socker, citronjuice och vaniljstång + frön i en kastrull. 
  8. Vispa ner majsstärkelseblandningen, låt sjuda under omrörning cirka 2 minuter, tills det tjocknat.
  9. Ta från värmen, lyft upp vaniljstången.
  10. Ta upp gelatinbladen och vispa ner i krämen. 
  11. Häll den varma krämen på kakan i formen och ställ in i frysen medan vaniljbavaroisen görs.
  12. Dela och skrapa ut fröna från den halva vaniljstången.
  13. Vispa ihop socker och äggulor i en bunke. Lägg gelatinbladen i kallt vatten i 5 minuter.
  14. Koka upp 1½ dl grädde, mjölk och vaniljstång + frön.
  15. Vispa ner den uppkokta gräddmjölken i äggvispet. 
  16. Häll tillbaka i kastrullen och värm under vispning tills det tjocknar (83° C), det får inte koka. 
  17. Ta från värmen och lyft upp vaniljstången.Ta upp gelatinbladen och vispa ner i krämen. 
  18. Låt svalna helt.
  19. Vispa 4½ dl grädde fluffigt. 
  20. Vänd ner i den avsvalnade vaniljkrämen.
  21. Bred ut över nyponkrämen, ställ in i frysen cirka 2 timmar. 
  22. Ta ut, låt tina och skär i 12 bitar.
  23. Garnera med hyvlad/riven choklad.

35 kommentarer:

  1. Fasen så gott det låter, nyponkrämen låter extra spännande, något som man varken sett eller hört förr!

    SvaraRadera
  2. Låter farligt gott!

    SvaraRadera
  3. Det där lät riktigt gott!! :)

    SvaraRadera
  4. nyponkräm låter spännande! har jag aldrig provat.

    SvaraRadera
  5. Den ser ju onekligen riktigt snuskigt god ut :)

    SvaraRadera
  6. Va, vilken spännande bakelse!
    Den ser proffsig och god ut. Vad duktig och ambitiös du är som bakar till sådana här dagar. I nuläget skulle jag aldrig orka det, haha. Jag har ju bakat som en tok senaste veckorna, men nu skall jag vara lite ledig och skämma bort mig själv ;-)

    Stooor kram!

    SvaraRadera
  7. Vad smaskigt! Duktigt av dig att baka till Earth Hour. Tycker jag du ska ha en eloge för faktiskt :-)

    SvaraRadera
  8. Vad fin den var! Synd att nypongrejjen inte smakade så mycket - tyckte det lät spännande annars.

    SvaraRadera
  9. Ååå, så läckert och proffsigt gjort!

    SvaraRadera
  10. Slickepotten: himla gott :-)

    Mårtenssons kök : Nyopnkrämen blev god först
    när bakelsen tinat riktigt ordentligt

    Matarkivet: Så gott :-)

    Victoria: Himla gott :-)


    Angelica: :-)

    Anna : :-)

    Tina N : Tack :-)

    Erika Skogly: Tack: :-)

    Charlotta: Himla gott om den tinat riktigt ordentligt

    Tulipan´s bakverk: :-)

    Tårtspecialisten: Tack, du är så snäll :-) Kram

    Lisa - Sockerrus : Tack :-)

    Bakatochlagat: Nyopnkrämen var mycket godare andra gången jag åt den då den verkligen fått tina riktigt ordentligt

    Ingrid sa: Tack :-)

    Linda: Tack :-)

    SvaraRadera
  11. Den ser verkligen jättegod och fin ut!! Om jag hade fått byta ut nyponkrämen hade jag nog älskat den, är inte så förtjust i nypon :)

    SvaraRadera
  12. Ååå.. har du bakat denna läckra bakelse.. Jag är också sugen på att baka den.. Eller framför allt att smaka den. Tyckte smak kombinationerna lät spännande.. Snygg bild

    SvaraRadera
  13. Åhhh den bakelsen åt jag i lördags och den blev klart en av mina favoriter. Så jag gick hem och googlade receptet och gjorde egen nyponsoppa samma dag så imorgon hade jag tänkt göra bakelsen med.. Men den ska vara helt tinad, annars smakar den inte så mycket som sagt.. Blev såååå sugen på en nu igen :)

    SvaraRadera
  14. Fin som bara den!! och en bra tanke med bakelsen.

    SvaraRadera
  15. Vad duktig du är som orkar med att göra alla dessa recept med tusen och en steg! :-)

    SvaraRadera
  16. Låter väldigt spännande och ser hur gott ut som helst!

    SvaraRadera
  17. Nyponkräm låter jättespännande! Ser otroligt gott ut:)

    SvaraRadera
  18. Råkade hamna på din sida när jag googlade efter riddarbageriets kanylbullar.

    Måste bara säga att jag blev imponerad av dina foton på bakverken, jättefina!!

    Mvh/ Camilla

    SvaraRadera
  19. Pernilla: Tack, blir garanterat lika god med en annan fyllning :-)

    Carola. tack :-)

    Jennie: Kul att du också gjort den :-)

    Elisabet: Tack :-)

    Frostrosor: tack, fast det var inte alls så svår att göra :-)

    Annica: Himla gott :-)

    Ann-Sofi: Tack :-)

    Anonym/Camilla: Tack, kul att du hittat till min sida

    Oliva: Tokgott :-)

    SvaraRadera
  20. Ojoj det lät avancerat och gott. :)

    SvaraRadera
  21. Så snygg bakelse! Receptet var ju inte det kortaste, vad duktigt att du orkat ta tag i det. :-) Låter gott och annorlunda med nyponkrämen i också.

    SvaraRadera
  22. Yasemine och Tove. tack, fast den var himla enkel att göra :-), bara man följde recptet

    SvaraRadera
  23. Vilken spännande bakelse! :) Lite annorlunda med nyponkräm men ser vrålgod ut!

    SvaraRadera
  24. Hur länge är "riktigt riktigt länge" när den ska tinas? Har precis gjort den och skulle behöva guidning i när jag ska ta ut den ur frysen! :)

    SvaraRadera
  25. oj det var en svårt fråga, minns inte alls hur länge jag tinade den

    SvaraRadera
  26. Men det tar ett par timmar i kylen, nyponkrämen blir mycket godare om den är ordentligt tinad

    SvaraRadera