söndag 13 mars 2011

Kardemummakaka

Bakade en ljuvlig god kardemummakaka idag, älskar lukten och smaken av kardemumma och den lite knapriga ytan med mandel och pärlsocker på gör den bara ännu godare. Det är ju en del mjöl i kakan så den är lite tyngre än en vanlig sockerkaka, men så härlig god. Det är ju en klassisk kaka som funnits i många, många år. Den här kakan påminner mig verkligen om sommaren och en härlig fikastund en solig dag ute i trädgården med ett glas härlig jordgubbssaft till :-). Och lite småkakor och kanelbullar med förstås :-). Receptet kommer från den härliga boken Skärgårdsdrömmar och trädgårdskakor. av Birgitta Trägård.

Kardemummakaka
125 gram smät avsvalnat smör
2 ägg
2 dl socker
6 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
2 tsk malen kardemumma
2 1/2 dl mjölk

Garnering:
2-3 msk pärlsocker
10 hackade mandlar, jag tog färdig hackad mandel

Gör så här:
  1. Sätt ugnen på 175 grader
  2. Smörja och bröa en bakform på ca 25 cm, jag använde en springform med löstagbar kant.
  3. Vispa ägg och socker vitt och pösigt.
  4. Tillsätt mjöl, kardemumma, bakpulver, mjölk och matfett.
  5. Blanda samman smeten och häll i bakformen.
  6. Strö över pärlsocker och mandel.
  7. Grädda i nedre delen av ugnen i 45-55 minuter.

21 kommentarer:

  1. Kardemumma måste vara den klart bästa kryddan! :)
    Doftar ju underbart när man bakar med kardemumma!

    SvaraRadera
  2. jag älskar kardemummakaka! jag brukar göra den som finns i Sju Sorters Kakor, den är god den.

    SvaraRadera
  3. håller med, kardemumma är ju så himla gott! luktar ljuvligt :=)

    SvaraRadera
  4. Lukten av kardemumma är ljuvlig! :) Ska prova att baka efter ditt recept. Mitt innehåller inga ägg.

    SvaraRadera
  5. Annica: Ja kardemumma är verkligen en god krydda :-)

    Frida: Den är säkert himla god den med :-)

    Charlotta: Precis :-)

    Tina: Gör det, jag tycker kakan blev himla bra

    Matbloggen: Tack :-)

    Jen: Himla gott :-)

    SvaraRadera
  6. Ser riktigt gott ut! Har aldrig testat det själv men ska absolut prova på det vid tillfälle:-).

    SvaraRadera
  7. Håller med om att kardemumma är underbart, en av mina favorit kryddor faktiskt :)

    SvaraRadera
  8. kardemumma är helt fantastiskt! och jag håller med dig om att kardemummakaka är härligt gott. jag slängde ner lite kardemumma i frukostfilen häromdagen, det var inte dumt alls :)

    SvaraRadera
  9. Precis som du säger så är både doften och smaken av kardemumma ljuvlig!

    SvaraRadera
  10. Å så härligt att tänka på sommar och jordgubbsaft och fika i trädgården!! Ser jättegod ut!

    SvaraRadera
  11. Vilken härligt doft av din kaka och de ser riktigt gott ut!!

    SvaraRadera
  12. Tack för recept!! Jag har ju blivit alldeles kardemumma-tokig!!!!

    SvaraRadera
  13. Tack för era kommentarer, idag gjorde jag kardemummaglass :-)

    SvaraRadera
  14. Det här var min favoritkaka när jag var i tonåren :)

    SvaraRadera
  15. Åhhh jag älskar kardemummakaka! Kanske testar det här receptet nästa gång!

    SvaraRadera
  16. Nu har jag testat receptet, supergott! Jag dubblade receptet och körde i långpannan, tack och bock Linda, jag länkar!

    SvaraRadera
  17. Karin: Kanon att det fungerade i långpanna, det skall ja med ta och göra till lillkillens kalas som är om två veckor

    SvaraRadera
  18. det värkar jätte gott!! men vet du om det fins någon internett sida med recept man kan skriva ut receptet?

    SvaraRadera