Hittade ett recept på sirapslimpor inne i den härliga bloggen I Annas Liv som jag bara var tvungen att testa. Blev ett himla gott, mjukt och luftigt bröd som stora sonen äter med god aptit, ja det var just till honom jag gjorde detta bröd då han inte längre vill äta mina allra värsta mörka tunga surdegsbröden :-), lite grova surdegsbröd går bra men inte ett riktigt tungt dansk rågbröd som jag tycker är himla gott.
4 små limpor, eller 2 stora, fast jag kommer nog göra 3 limpor nästa gång
5 dl naturell yoghurt
25 g jäst (½ paket)
1 dl surdegsgrund
3/4 dl mörk sirap
4 dl rågsikt
ca 6 dl vetemjöl special
2 tsk salt
- Smält margarin i en kastrull häll i yoghurten och värm till 37 grader.
- Smula ner jästen i degblandaren, häll över yoghurtblandningen och rör ut jästen i detta.
- Tillsätt surdegsgrund, sirap,rågsikten och nästan allt vetemjöl.
- Jag körde degen i köksmaskinen i kanske 10 minuter, blanda i ev mer vetemjöl och häll tillsist i saltet.
- Kör till en blank och smidig deg som släpper från degbunkens kanter.
- Jäs sedan i 1 timme.
- Dela degen i önskat antal o "vik in kanterna" så du får släta fina limpor, lägg på plåt.
- Jäs ca 2 timmar.
- Spraya limporna med vatten och grädda i 225°C i ca 15 minuter, tills de fått fin färg ( om du gör stora limpor så måste de stå inne längre). Jag gräddade mina tills de uppnåt en innertemperatur på 98 grader