torsdag 17 februari 2011

Limpor med surdegsgrund i, Sirapslimpor


Hittade ett recept på sirapslimpor inne i den härliga bloggen  I Annas Liv som jag bara var tvungen att testa. Blev ett himla gott, mjukt och luftigt bröd som stora sonen äter med god aptit, ja det var just till honom jag gjorde detta bröd då han inte längre vill äta mina allra  värsta mörka tunga surdegsbröden :-), lite grova surdegsbröd går bra men inte ett riktigt tungt dansk rågbröd som jag tycker är himla gott.



4 små limpor, eller 2 stora, fast jag kommer nog göra 3 limpor nästa gång

5 dl naturell yoghurt
25 g jäst (½ paket)
1 dl surdegsgrund
3/4 dl mörk sirap
4 dl rågsikt
ca 6 dl vetemjöl special
2 tsk salt
  1. Smält margarin i en kastrull häll i yoghurten och värm till 37 grader.
  2. Smula ner jästen i degblandaren, häll över yoghurtblandningen och rör ut jästen i detta.
  3. Tillsätt surdegsgrund, sirap,rågsikten och nästan allt vetemjöl. 
  4. Jag körde degen i köksmaskinen i kanske 10 minuter, blanda i ev mer vetemjöl och häll tillsist i saltet.
  5. Kör till en blank och smidig deg som släpper från degbunkens kanter. 
  6. Jäs sedan i 1 timme. 
  7. Dela degen i önskat antal o "vik in kanterna" så du får släta fina limpor, lägg på plåt. 
  8. Jäs ca 2 timmar. 
  9. Spraya limporna med vatten och grädda i 225°C i ca 15 minuter, tills de fått fin färg ( om du gör stora limpor så måste de stå inne längre). Jag gräddade mina tills de uppnåt en innertemperatur på 98 grader

12 kommentarer:

  1. Det låter gott :-) kan tänka mig att det blir svårare när barnen blir större och kräsnare!

    SvaraRadera
  2. Vi har tänkt att prova göra surdeg men måste erkänna att vi är lite rädda för det av någon anledning. Känns som ett litet oroväckande projekt...

    SvaraRadera
  3. Jag har inte heller testat surdeg, men det låter smaskigt.

    SvaraRadera
  4. Jag måste prova surdeg snart, jag har sagt det länge, men det har inte blivit av!

    Ditt bröd låter riktigt gott!

    SvaraRadera
  5. Linda: Ja sonen har blivit mer medveten om maten nu, nu märker han av tex lökbitar som för ett halvår sedan slank ner utan problem :-) tur han gillar alla andra slags grönsaker fortfarande :-)

    Mårtenssons kök, Erika och Mor-Mia: Det är inte så svårt med surdeg, ni måste testa :-), ni får ta och gå Martins surdegsskola http://paindemartin.blogspot.com/2010/12/lilla-surdegsskolan-borjar-nu.html

    SvaraRadera
  6. Råg, sirap och yoghurt låter som en bra kombo!

    Ser himla gott ut.

    /Martin
    martinbakar.se

    SvaraRadera
  7. Det där såg gott ut! Nu blev jag ju hungrig. :)

    SvaraRadera
  8. TACK fina du! Så kul att sonen gillade limporna, min man gillade de mkt! Själv är jag nu sugen på lite grövre bröd... :-) Kram Anna

    SvaraRadera
  9. Anna. Ja detta bröd kommer jag allt baka flera gånger, det håller sig färskt och mjukt rätt länge också tycker jag, ja själv gillar jag ju också grövre bröd, helst med massa nötter och frön :-)

    SvaraRadera