lördag 12 februari 2011

Bagels

Jag har aldrig bakat bagels innan men bagels är ju himla gott så jag var bara tvungen att testa, tycker alltid att recepten i boken Bröd från Brunkebegs Bageri fungerar kanon så därför valde jag att testa hennes recept på Bagels. Och visst blev de bra, de fick en härlig skorpa och var så där härligt sega som de skall vara. De tar sin lilla tid att göra men det är det värt, kan tänka mig att de är allra godast nybakade så därför är det bäst att frysa in de som blir över så fort det svalnat. Nästa gång vill jag ha tag på svarta sesamfrön eller kanske vallmofrön på. Dessa är så goda med philadelphiaost och blåbärssylt, om man nu vill vara så onyttig förstås :-), vilket man vill vara ibland :-). Annars blir de säkert kanon att rosta dagen efter.

ca 20 stycken

Steg 1
Poolish:
300 g vatten
25 g jäst
300 g vetemjöl med hög proteinhalt
30 g honung

Steg 2
poolishen från steg 1
300 g vatten
25 g jäst
800 g vetemjöl med hög proteinhalt
30 g matolja
15 g havssalt

ägg till pensling
sesam- eller vallmofrön till garnering


Gör så här

Steg 1: Rör samman ingredienserna till en smet och låt den stå i rumstemperatur i 2 timmar eller i kylen över natten.

Steg 2:  
  1. Blanda poolishen med övriga ingredienser utom oljan och saltet. Arbeta degen i hushållsmaskin i 10 minuter, eller för hand minst dubbelt så länge. Tillsätt oljan och saltet och arbeta degen i ytterligare 10 minuter. Degen skall vara seg och elastisk. Låt den vila i bunken i 1 timme.
  2. Dela degen i ca 20 lika stora bitar. Jag vägde upp degbitar på ca 90 gram, då blev det 19 stycken. Rulla bitarna till 30 cm långa strängar och sätt samman dem till ringar. Nyp ihop dem ordentligt i skarven så att de inte öppnar sig under jäsning och gräddning. Lägg bröden på mjölat bakplåtspapper och låt dem jäsa i 30 minuter.
  3. Sätt ugnen på 225 grader. 
  4. Koka upp vatten i en vid kastrull. Lägg i två eller tre degringar i taget i vattnet och låt dem sjuda i 1 minut på varje sida. Ta upp dem med hålslev och låt dem rinna av på galler.
  5. Pensla bröden med uppvispat ägg och doppa dem sedan i sesam- eller vallmofrön. Lägg dem på plåtar täckta med bakplåtspapper.
  6. Pensla bröden med uppvispat ägg och doppa dem sedan i sesam- eller vallmofrön. Lägg dem på plåtar täckta med bakplåtspapper
  7. Grädda i 225 grader i 15-20 minuter, tills de fått lagom med färg.

25 kommentarer:

  1. Ååå, det finns nästan inget som slår en bagel med philadephiaost!! Sååå gott.

    Dina bagels blev riktigt snygga!!

    SvaraRadera
  2. Heja bagel!

    Den där ska jag också göra.

    /Martin
    martinbakar.se

    SvaraRadera
  3. Jag borde väll också testa, men det verkar så svårt:D

    SvaraRadera
  4. Åh tackar. Det värmer verkligen, jag har inte haft min blogg så länge men det är väldigt kul. Satt och kollade på alla dina goda glassar, blev så sugen så nu sitter jag med en skål chokladglass :)

    SvaraRadera
  5. Tjusigt! Bagels är med på min lista över sådant som "komma skall", så att säga - så himla mysigt bakverk.

    SvaraRadera
  6. De ser himla goda ut. Älskar bagels så då ska testa detta recept för jag har bakat bagels 3 ggr innan och misslyckats.

    SvaraRadera
  7. ALdrig testat att göra egna bagels men nu blev jag sugen på att prova! Jättefina blev dina.

    SvaraRadera
  8. Tack!
    Jag skulle bara vilja ha dem lite högre som på kondis men då måste man ju ha massa smörkräm i, 09kanks einte så gott tänkte jag?

    Tycker du ska testa att baka det, super gott =)

    SvaraRadera
  9. Åh, goda bagels slår det mesta!

    SvaraRadera
  10. Therése : tack, bagels är så gott :-)

    Martin: Ja bagels måste du allt ta och göra, goda nybakade och lika goda att rosta nästa dag

    Tara: Det var faktiskt inte så svårt, du måste testa :-)

    Shawen: :-), glass är så mumsigt

    Filippa H: Bagels har stått på min baklista så länge också, äntligen fick jag bakat dom, inte alls svårt, så det lär ju bli fler gånger :-)

    Carola: Har aldrig gjort bagels innan,men dessa fick klart godkänt :-)

    Karolina P: tack, du får ta och baka lite bagels någon dag du med :-)

    Sara: Ja, jag kommer allt ta och baka biskvier det är ju tokgott liksom :-)

    Matarkivet: :-)

    SvaraRadera
  11. Har aldrig provat, men väldigt länge velat. Är det knepigt det där med kokande vatten?

    SvaraRadera
  12. I love bagels! Du är så duktig på bröd! :-)

    SvaraRadera
  13. Jag älskar bagels, får nog testa att göra det snart igen :D

    SvaraRadera
  14. Aldrig jort själv men vem skulle inte vilja vara onytig när dem ser så goda ut.

    SvaraRadera
  15. jag har bakat bagels några gånger fast efter leilas recept och de blir också otroligt bra! mums!

    SvaraRadera
  16. Jag har gjort bagels hemma, men vill gärna testa det här receptet :) Du har fått dem fina :) (punkt 5 och 6 är likadan :))

    SvaraRadera
  17. Jag älskar verkligen bagels! Brukar göra mina med ost uppe på :-) Supersmaskigt!

    SvaraRadera
  18. Man ska ha philadelphia till bagels, men jag brukar skippa syltoch köra kraftigt rökt skinka eller rökt lax :)

    SvaraRadera
  19. Önskar dig en härlig alla hjärtans dag!

    SvaraRadera
  20. så himla gott med bagels :) speciellt med lite philadelphia och rökt lax på tycker jag, det är favoritlördagsfrukosten!

    SvaraRadera
  21. Bagels är ju så gott och lite roliga att göra. :-)
    Min man önskar det ganska ofta men ofta blir det något annat istället eftersom det tar lite tid med allt. Men nu när jag såg dina så blev jag sugen på att baka bagels igen. :-)

    SvaraRadera
  22. Johanna - Bland muffins och pelargoner : Nopp, det var inte alls knepigt med kokande vatten, just det momentet var en anledning till att jag drog mig för att baka bagels, men det vara bara att lägga i bagels i vattnet och vända på dom efter 1 minut och sedan ta upp dom, busenkelt :-)

    Helena S: tack :-)

    mikaela : Tycker absolut du skall ta och göra lite bagels :-)

    MMCakeDesign : :-) och jag önskar dig en riktigt fin alla hjärtans dag med

    Charlotta: Då måste jag ta och testa Leilas recept med, har ju hennes bakböcker


    Emma:Tack :-)

    ensmakavkarin : Måste testa med ost på för ostfrallor är ju tokgott så då måste bagels med ost på vara gott med :-)

    Li sa: Rökt skinka är himla gott på med, laxen hoppar jag nog över :-)

    Pernilla sa: :-)

    Erika - Bakglädje : Ja det är ju inget man står och gör lördag morgon

    SvaraRadera
  23. Erika - Bakglädje : Ja det är ju inget man står och gör lördag morgon direkt, men gott är det :-), du får nog ta och överraska din man med lite bagels snart :-)

    SvaraRadera
  24. Vad jag blir sugen på att baka eget bröd när jag ser fotografiet...kanske till helgen så...

    SvaraRadera
  25. Nadja: tycker absolut du skall baka lite bröd till helgen :-)

    SvaraRadera