ca 20 stycken
Steg 1
Poolish:
300 g vatten
25 g jäst
300 g vetemjöl med hög proteinhalt
30 g honung
Steg 2
poolishen från steg 1
300 g vatten
25 g jäst
800 g vetemjöl med hög proteinhalt
30 g matolja
15 g havssalt
ägg till pensling
sesam- eller vallmofrön till garnering
Gör så här
Steg 1: Rör samman ingredienserna till en smet och låt den stå i rumstemperatur i 2 timmar eller i kylen över natten.
Steg 2:
- Blanda poolishen med övriga ingredienser utom oljan och saltet. Arbeta degen i hushållsmaskin i 10 minuter, eller för hand minst dubbelt så länge. Tillsätt oljan och saltet och arbeta degen i ytterligare 10 minuter. Degen skall vara seg och elastisk. Låt den vila i bunken i 1 timme.
- Dela degen i ca 20 lika stora bitar. Jag vägde upp degbitar på ca 90 gram, då blev det 19 stycken. Rulla bitarna till 30 cm långa strängar och sätt samman dem till ringar. Nyp ihop dem ordentligt i skarven så att de inte öppnar sig under jäsning och gräddning. Lägg bröden på mjölat bakplåtspapper och låt dem jäsa i 30 minuter.
- Sätt ugnen på 225 grader.
- Koka upp vatten i en vid kastrull. Lägg i två eller tre degringar i taget i vattnet och låt dem sjuda i 1 minut på varje sida. Ta upp dem med hålslev och låt dem rinna av på galler.
- Pensla bröden med uppvispat ägg och doppa dem sedan i sesam- eller vallmofrön. Lägg dem på plåtar täckta med bakplåtspapper.
- Pensla bröden med uppvispat ägg och doppa dem sedan i sesam- eller vallmofrön. Lägg dem på plåtar täckta med bakplåtspapper
- Grädda i 225 grader i 15-20 minuter, tills de fått lagom med färg.
Ååå, det finns nästan inget som slår en bagel med philadephiaost!! Sååå gott.
SvaraRaderaDina bagels blev riktigt snygga!!
Heja bagel!
SvaraRaderaDen där ska jag också göra.
/Martin
martinbakar.se
Jag borde väll också testa, men det verkar så svårt:D
SvaraRaderaÅh tackar. Det värmer verkligen, jag har inte haft min blogg så länge men det är väldigt kul. Satt och kollade på alla dina goda glassar, blev så sugen så nu sitter jag med en skål chokladglass :)
SvaraRaderaTjusigt! Bagels är med på min lista över sådant som "komma skall", så att säga - så himla mysigt bakverk.
SvaraRaderaDe ser himla goda ut. Älskar bagels så då ska testa detta recept för jag har bakat bagels 3 ggr innan och misslyckats.
SvaraRaderaALdrig testat att göra egna bagels men nu blev jag sugen på att prova! Jättefina blev dina.
SvaraRaderaTack!
SvaraRaderaJag skulle bara vilja ha dem lite högre som på kondis men då måste man ju ha massa smörkräm i, 09kanks einte så gott tänkte jag?
Tycker du ska testa att baka det, super gott =)
Åh, goda bagels slår det mesta!
SvaraRaderaTherése : tack, bagels är så gott :-)
SvaraRaderaMartin: Ja bagels måste du allt ta och göra, goda nybakade och lika goda att rosta nästa dag
Tara: Det var faktiskt inte så svårt, du måste testa :-)
Shawen: :-), glass är så mumsigt
Filippa H: Bagels har stått på min baklista så länge också, äntligen fick jag bakat dom, inte alls svårt, så det lär ju bli fler gånger :-)
Carola: Har aldrig gjort bagels innan,men dessa fick klart godkänt :-)
Karolina P: tack, du får ta och baka lite bagels någon dag du med :-)
Sara: Ja, jag kommer allt ta och baka biskvier det är ju tokgott liksom :-)
Matarkivet: :-)
Har aldrig provat, men väldigt länge velat. Är det knepigt det där med kokande vatten?
SvaraRaderaI love bagels! Du är så duktig på bröd! :-)
SvaraRaderaJag älskar bagels, får nog testa att göra det snart igen :D
SvaraRaderaAldrig jort själv men vem skulle inte vilja vara onytig när dem ser så goda ut.
SvaraRaderajag har bakat bagels några gånger fast efter leilas recept och de blir också otroligt bra! mums!
SvaraRaderaJag har gjort bagels hemma, men vill gärna testa det här receptet :) Du har fått dem fina :) (punkt 5 och 6 är likadan :))
SvaraRaderaJag älskar verkligen bagels! Brukar göra mina med ost uppe på :-) Supersmaskigt!
SvaraRaderaMan ska ha philadelphia till bagels, men jag brukar skippa syltoch köra kraftigt rökt skinka eller rökt lax :)
SvaraRaderaÖnskar dig en härlig alla hjärtans dag!
SvaraRaderaså himla gott med bagels :) speciellt med lite philadelphia och rökt lax på tycker jag, det är favoritlördagsfrukosten!
SvaraRaderaBagels är ju så gott och lite roliga att göra. :-)
SvaraRaderaMin man önskar det ganska ofta men ofta blir det något annat istället eftersom det tar lite tid med allt. Men nu när jag såg dina så blev jag sugen på att baka bagels igen. :-)
Johanna - Bland muffins och pelargoner : Nopp, det var inte alls knepigt med kokande vatten, just det momentet var en anledning till att jag drog mig för att baka bagels, men det vara bara att lägga i bagels i vattnet och vända på dom efter 1 minut och sedan ta upp dom, busenkelt :-)
SvaraRaderaHelena S: tack :-)
mikaela : Tycker absolut du skall ta och göra lite bagels :-)
MMCakeDesign : :-) och jag önskar dig en riktigt fin alla hjärtans dag med
Charlotta: Då måste jag ta och testa Leilas recept med, har ju hennes bakböcker
Emma:Tack :-)
ensmakavkarin : Måste testa med ost på för ostfrallor är ju tokgott så då måste bagels med ost på vara gott med :-)
Li sa: Rökt skinka är himla gott på med, laxen hoppar jag nog över :-)
Pernilla sa: :-)
Erika - Bakglädje : Ja det är ju inget man står och gör lördag morgon
Erika - Bakglädje : Ja det är ju inget man står och gör lördag morgon direkt, men gott är det :-), du får nog ta och överraska din man med lite bagels snart :-)
SvaraRaderaVad jag blir sugen på att baka eget bröd när jag ser fotografiet...kanske till helgen så...
SvaraRaderaNadja: tycker absolut du skall baka lite bröd till helgen :-)
SvaraRadera