onsdag 22 juni 2011

Fröbullar

Bakade lite frallor idag, gillar frallor med mycket frön och nötter så dessa passade mig utmärkt, sedan så var det inte heller helt fel att skorpan blev så där knaprig och god :-). Ja de innehåller en hel del surdeg så jag var allt tvungen att öka på min surdeg innan jag kunde baka dessa. Man skulle säkert kunna utesluta jästen helt och hållet och låta dom jäsa lite längre tid bara. Har ni inte en köksvåg hemma så rekommenderar jag verkligen att ni köper en, så mycket smidigare och enklare att väga alla ingredienser och sedan så minskar de risken för att man tar för mycket mjöl.Receptet kommer från senaste numret av tidningen Baka. Nopp, nu är det snart dags att titta på en ny säsong av Leila bakar, denna gång är hon i Frankrike och bakar.

Fröbullar
20 stycken

375 gram rågsurdeg
375 gram vetesurdeg
900 gram vetemjöl, använde Wästgötarnas Ölands lantvete
430 gram vatten
10 gram jäst
25 gram salt

Sesamfrön, linfrön, solroskärnor och pumpafrön att strö över

Gör så här:
  1. Blanda alla ingredienser utom saltet och kör på låg hastighet i 10 minuter, öka sedan hastigheten, häll i saltet och kör ytterliggare 5 minuter tills degen blivit elastisk.
  2. Lägg degen i en oljad låda och lägg på ett lock.
  3. Låt jäsa på en varm plats i 3x25 minuter. Efter 25 minuter respektive 50 minuter så viker du ihop degen till en boll  och fortsätter sedan att jäsa degen med skarven nedåt, degen innehåller nu luftbubblor som du skall vara rädd om.
  4. Häl ut degen på ett mjölat bakbord och dra försiktigt ut degen till en rektangel på ca 32x40cm.
  5. Spruta vatten på degen och strö över rikligt med frön.
  6. Kavla ut degen lätt, bara så att den sträcks. Skär i 20 bitar som läggs på plåt.
  7. Låt jäsa 30 minuter.
  8. Sätt under tiden ugnen på 250 grader.
  9. Grädda mitt i ugnen i ca 15 minuter, spruta gärna in vatten i ugnen när du  sätter in dom.

6 kommentarer:

  1. Extra mättande med alla fröer och nötter i, bra med mackor man står sig länge på!

    SvaraRadera
  2. Ja det lät riktigt gott :)

    SvaraRadera
  3. Tack för era kommentarer, riktig goda bröd :-)

    SvaraRadera
  4. De såg grymt goda ut.. älskar fröer!

    SvaraRadera