Hade lite marsipan som passerat utgångsdatum och vad passade inte då bättre än att riva ner den i glassmeten :-), himla gott blev det, men just denna glassmet var inte helt fryst som den brukar vara när jag kört glassmaskinen i 50 minuter, smälte också fortare i rumstemperatur sedan när det var dags att äta den, vet inte om det berodde på marsipanen eller något annat, har inte haft det problemet tidigare, men vad gör den när glassen blev tokgod :-), ja om man gillar marsipan förstås. Jag hade i 1 dl strösocker, men det blev lite väl söt så därför är det bättre att bara ta i 0,5 dl strösocker, marsipanen är ju så söt i sig.
Marsipanglass
2,5 dl vispgrädde
2,5 dl kaffegrädde
1 vaniljstång
6 äggulor
0,5 dl strösocker
150-200 gram marsipan
Gör så här:
- Dela vaniljstången på mitten, skrapa ur fröna och lägg i stången och fröna tillsammans med vispgrädde och kaffegrädde i en kastrull. Låt detta koka upp och ställ det åt sidan .
- Vispa ägg och socker fluffigt
- Tillsätt gräddmjölken till äggsmeten under vispning.
- Häll tillbaka glassmeten i kastrullen, riv mandelmassan och blanda ner detta i glassmeten, värm detta på svag värme tills det börjar tjockna och glassmeten når strax under kokpunkt, dvs 85 grader, det får inte koka. Vi vill ju inte ha äggröra :-)
- Kyl glassmeten i vattenbad och ställ därefter in den i kylskåpet så att den blir helt kall, gärna över natten.
- För att göra glass i frysen: Häll krämen i en form och ställ i frysen. Rör om var tjugonde minut i 3–4 timmar.
- För att göra glass i glassmaskin: Följ instruktionerna för din glassmaskin. Häll sedan upp den i en form och ställ in den i frysen några timmar