Har aldrig bakat brioche förut, men oj så gott det är, inte de nyttigaste bröden kanske med tanke på allt smör, men mumsigt är det, ja det är väl egentligen mer ett vetebröd än matbröd. Det är så gott med smörsmaken och de är härligt fluffiga men de bör ätas dagsfärska, tyckte det var torra redan nästa dag. Nästa gång skall jag testa nattjästa briocher, men jag är helnöjd med detta recept . Receptet kommer från tidningen Gourmet och det är Mia Öhrns recept.
Brioche
1 limpa och 15 mindre bullar
1½ dl mjölk
3 ägg
550 g (knappt 9 dl) vetemjöl
½ dl strösocker
½ tsk salt
200 g rumsvarmt smör
3 ägg
550 g (knappt 9 dl) vetemjöl
½ dl strösocker
½ tsk salt
200 g rumsvarmt smör
Smör till formarna
Ägg till pensling
Ägg till pensling
Gör så här:
- Smula ner jästen i en degbunke, häll på den kalla mjölken och lös upp jästen.
- Rör ner äggen, de torra ingredienserna och det mjuka smöret i klickar.
- Arbeta ihop till en deg och knåda degen ordentligt, gärna 5 minuter i hushållsassistent eller 10 minuter för hand. Låt degen jäsa övertäckt i minst 50 minuter.
- Briochelimpa: Smörj en limpform som rymmer minst 1½ liter. Forma degen till en limpa och lägg den i formen. Låt jäsa övertäckt i cirka 45 minuter.
- Portionsbriocher: Smörj små veckade formar med lite smör. Rulla drygt golfbollsstora bitar av degen till runda bullar och lägg dem i formarna. Rulla en liten degkula, (ungefär stor som en spelkula) gör en liten fördjupning i den stora bullen och tryck ner den lilla kulen. Tryck till ordentligt, annars flyger kulan ut. Låt jäsa övertäckta i cirka 45 minuter.
- Pensla briocherna med lite uppvispat ägg och grädda limpan i nedre delen av ugnen i 200 grader i cirka 40 minuter. Täck över med ett bakplåtspapper om toppen börjar få för mycket färg. Stjälp upp briochen ur formen och låt svalna. De små bullarna gräddar du i 225 grader i 8-10 minuter.