måndag 6 juni 2011

Dansk Smörfralla

Bakade lite härligt mumsiga frallor i helgen, man kavlar in lite smör  vilket gör de så goda .-), ja riktigt tokgoda. Passade perfekt till helgens grillning. Ja grillning blev det givetvis i helgen nu när vi haft sådant toppenfint sommarväder. Receptet kommer från boken Bröd av Johan Åkerberg

Dansk Smörfralla
14-16 stycken

Fördeg:
20 gram jäst
4 dl mjölk
300 gram vetemjöl

Gör så här:
  1. Lös upp jästen i mjölken, blanda sedan med mjöl och arbeta till en deg. Låt jäsa under bakduk i 2 timmar.
Huvuddeg:
50 gram smör, rumstempererat
10 gram salt
20 gram strösocker
400 gram vetemjöl special
100 gram smör, rumstempererat( att kavla in)
Vallmofrön, Vita

Gör så här:
  1. Blanda fördegen med 50 gram smör samt allt salt, socker och vetemjöl till en deg.
  2. Låt jäsa under bakduk i 20 minuter.
  3. Kavla ut degen på ett mjölat bord till en rektangel på 40x50 cm.
  4. Bred på 100 gram smör på 2/3 av degens långsida.
  5. Vik in den osmörade delen till hälften av den smörade delen.
  6. Vik över den återstående delen, vänd på degen och kavla den lätt.
  7. Pensla med vatten och strö över vallmofrön.
  8. Skär bort kanterna och skär därefter ut 14-16 trianglar.
  9. Lägg över dem på plåt med bakplåtspapper.
  10. Låt jäsa under duk till dubbel storlek.
  11. Sätt ugnen på 225 grader.
  12. Spreja in vatten i ugnen och sätt in plåten med bröden.
  13. Grädda i ca 10 minuter tills de fått fin färg.
  14. Låt svalna på galler under bakduk.

lördag 4 juni 2011

Minty

Gjorde en ny tårta idag från boken Nyttigheter och njutningar, den består av en browniebotten, minttryffel, chokladmousse och kakaogelé. Minttryffel var verkligen tokgod och jag kan tänka mig att den passar fint i tex macarons eller chokladpraliner. Hela tårtan var givetvis himla mumsig :-) , men om jag fick ändra något till nästa gång skulle jag gärna öka på mängden minttryffel och minska på mängden chokladmousse något. Jag gör ju den i en tårtring, himla smidigt. Chokladrullarna råkade bli lite väl stora i förhållande till tårtans storlek :-). Fast på bilden ser de visst enorma ut, så stora är det inte i verkligheten. När det gäller pepparminten i minttryffel så säger receptet att man skall använda Ekströms pepparmint, men den tillverkas inte längre så jag tog Dr Oetker, fast behövde mer än 1,5 tsk innan det blev lagom med mintsmak, vet inte om pepparmintsstrykan på de båda skiljer sig åt så smaka er fram. Finns även pepparmyntsolja på Apoteket, men tänk på att den är mycket starkare. Jag funderar fortfarande på vad jag skall baka för gott för att fira att bloggen fyller 1 år nästa vecka :-), lite glassbakelser kanske eller skall det bli lite cupcakes, bloggen heter ju faktisk cupcakesfluffan trots att det blir väldigt lite cupcakes nuförtiden :-D .

Browniebotten:
80 gram mörk choklad
80 gram smör
2 ägg (100 gram)
5,5 msk (70 gram) strösocker
5 msk ( 42 gram)  vetemjöl 
1 msk (14 gram) potatismjöl
1 tsk (2 gram) bakpulver

Gör så här:
  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Smörj en springform på ca 23 cm, (min var på 20 cm), mjölas lätt eller mjölas med kakao. Själv mjölar jag alltid formen med kakao när jag gör chokladkakor, tycker det blir snyggare så.
  3. Smält smöret och blanda ner finhackad choklad. Rör om så att det smälter.

  4. Väg upp de torra ingredienserna.
  5. Vispa ägg och socker poröst.
  6. Tillsätt smörchokladblandningen i äggvispet.
  7. Tillsätt de torra ingredienserna under vispning.
  8. Häll i formen.
  9. Grädda i 225 grader i ca 6-7 minuter, den skall vara kladdig, dock gräddade jag min kaka i 10 minuter då jag hade en mindre form, tyckte den blev lagom kladdig. 
Minttryffel
4 msk (60 gram) grädde
4 tsk (25 gram) glykos
220 gram vit choklad
10 gram smör
1,5 tsk Pepparmintessens/arom, eller efter smak

Gör så här:
  1. Hacka chokladen fint
  2. Koka upp grädden.
  3. Tillsätt chokladen och glykoset. Rör tills det smält
  4. Tillsätt smör och mint och rör om ordentligt.
Chokladmousse 
8 (120 gram) äggulor
6 msk (75 gram) strösocker
3 gelatinblad
250 gram mörk choklad, 70 %
6 dl (600 gram) grädde

Gör så här:
  1. Blötlägg gelatinbladen
  2. Vispa äggulor och socker 
  3. Smält chokladen och tillsätt detta i äggvispet.
  4. Krama ur gelatinbladen och smält till 40-45 grader.
  5. Tillsättes under omrörning.
  6. Vispa grädden lätt och blanda ner detta. När man blandar ner grädden är det bra att börja med en liten klick så att det blir simmigt, innan resten av grädden tillsättes. Detta för att förebygga att den inte spricker, blir gryning.
Kakaogelé
3 msk (45 gram) grädde
2 tsk (12 gram) glykos
4 msk (30 gram) kakao
5 msk (60 gram) strösocker
3 msk vatten
2 gelatinblad

Gör så här:
  1. Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten.
  2. Koka upp grädden med övriga ingredienser.
  3. Låt kallna till 45-50 grader innan det urkramade gelatinbladet tillsättes.
Montering:
  1. Använd springformen du bakat browniebotten i eller använd en tårtring, klä insidan med overheadplast.
  2. Lägg den helt kalla browniebotten i botten.
  3. Gör mintryffeln och häll den över browniebotten. Låt kallna i kylen i 20 minuter.
  4. Gör under tiden chokladmoussen och häll sedan den ovanpå minttryffeln. Stryk så jämnt det går.
  5. Låt stelna i frysen 1 timme.
  6. Gör kakaogelén och stryk på ett tunt lager ovanpå choladmoussen.
  7. Dekorera med valfria dekorationer.

torsdag 2 juni 2011

Ananassorbet

Ibland blir glassen alldeles extra god, all glass är god men ibland blir det något extra, just denna ananassorbet är en sådan glass, kanske beror det på att jag tokgillar ananas :-), den blev söt, frisk och god då ananasen legat framme i rumstemperatur några dagar och blivit riktigt mogen och söt. Är busenkel att göra då man inte behöver vispa ägg eller sjuda någon glassmet. Receptet hittade jag inne hos Helena Ljunggren, en blogg med underbart vackra bilder och många goda glassrecept. Tänk på att sorbeten tinar fort så den får inte stå framme för länge i rumstemperatur, fast det är ingen risk i vårat hus :-) . Jisses vad tiden går fort, snart är det ett år sedan jag skrev mitt första inlägg i bloggen. Undra vad jag skall baka för gott för att fira det :-D

Ananassorbet
1 färsk ananas
1,5 dl vatten
1 dl strösocker
0,5 dl florsocker
2 msk citronsaft

Gör så här:
  1. Skala ananas och skär bort stammen. Tärna den grovt och lägg i en mixer. 
  2. Mät upp vatten, socker och florsocker i en kastrull, låt det koka upp. 
  3. Häll sockerlagen i mixern och mixa tillsammans med ananas till en slät smet. 
  4. Häll i citronsaften. 
  5. Ställ smeten i kylen och låt det svalna helt innan du kör det i glassmaskin. Lägg sorbeten i en frystålig låda och ställ den några timmar i frysen.

tisdag 31 maj 2011

Rabarbersorbet


Nu när det är rabarbertiden så var jag givetvis tvungen att testa att göra glass med rabarber, hade ni väntat er något annat :-), fast nu ljuger jag, glass blev det inte utan sorbet, faktiskt första gången jag gör sorbet och perfekt då det går åt några äggvitor då :-), ja gott blev det, kan tänka mig att det blir ännu mumsigare med lite havrekakor till.  Skall köpa lite mer rabarber så att jag kan göra lite rabarberripplad vaniljglass. Och nu är det inte så långt kvar till jordgubbssäsongen :-)

Rabarberkompott:
300 g rabarber (5-6 dl skuren)
1 ½ dl vatten
3/4 dl socker

Till äggblandningen:
 3 äggvitor
2-3 msk socker

Gör så här
  1. Välj helst späd rabarber. Skölj den och skär ca 2 cm långa bitar. (Grövre stjälkar bör först skalas.) 
  2. Koka upp vatten och socker.
  3. Lägg i rabarbern och koka den mjuk under lock. Låt den bli helt kall.
  4. Med glassmaskin: Vispa äggvitorna till hårt skum. Tillsätt sockret under kraftig vispning. Blanda skummet med rabarberkompotten och kör glassen i din glassmaskin. Häll sedan upp den i en form och ställ in den i frysen några timmar.
  5. Utan glassmaskin:  Frys rabarberkompotten till en halvfast massa, ca 1 timme. Vispa äggvitorna till hårt skum. Tillsätt sockret under kraftig vispning. Blanda skummet med den halvfrysta massan. Frys blandningen färdig i formen, ca 2 timmar. Rör några gånger under tiden.

lördag 28 maj 2011

Rabarberdröm

Gjorde en moussetårta till helgen, många moment men den är inte alls speciellt svår att göra. Det enda är att det är svårt att få de olika lagerna helt perfekt jämna runt om , det är svårt att bre ut det helt jämn när man använder en tårtring. Men gott blir det och rabarbermoussen och den vita chokladpuddingen fungerar ju utmärkt att använda som fyllning i andra tårtor. Receptet kommer från boken Nyttigheter och njutningar, en helt underbar bok med massa recept på tårtor och olika chokladpraliner men även bröd och då framförallt surdegsbröd.  Det är recept på en del av de tårtor som finns att köpa hos Steinbrenner & Nyberg. Så det är inte recept på "vanliga" gräddtårtor, prinsesstårta, marängtårtor osv, utan mer moussetårtor. Ibland blir man verkligen så nöjd och glad när man köpt en bakbok och just denna bok är en sådan bok.

Drömbotten
3 ägg
1,5 dl strösocker
5 msk (60 gram) potatismjöl
2 msk (13 gram) kakao
1 tsk (3 gram) bakpulver

Gör så här:
  1. Vispa ägg och socker pösigt.
  2. Blanda de torra ingredienserna, rör försiktigt ner i äggsmeten.
  3. Bred ut smeten på ett bakplåtspapper, bakas direkt i 200 grader i 5-6 minuter.
  4. Sockra innan det svalnat helt, vänd om och dra bort pappret.
Vit chokladpudding
4 st gelatinblad
2 dl (200 gram) mjölk
2 dl (200 gram) vispgrädde
1,25 dl (100 gram) socker
3-4 st (100 gram) äggulor
160 gram vit choklad, hackad

Gör så här:
  1. Lägg gelatinbladet i kallt vatten
  2. Sjud mjölk, äggulor, grädde och socker till 85 grader.
  3. Hälles över den hackade chokladen, rör om och tillsätt det urkramade gelatinet och blandas tills allt smält.
  4. Ställes i kylen, rör om då och då tills den är krämig.
Rabarbermousse
200 gram rabarber
4 msk (60 gram) vatten
1,3 dl (80 gram) florsocker
1 krm citronsyra

Koka upp detta tills rabarberna blivit helt mjuka, kyl av

6 st gelatinblad
4 dl (400 gram) vispgrädde

Gör så här:
  1. Lägg gelatinbladen i kallt vatten.
  2. Vispa grädden.
  3. Smält de urkramade gelatinbladen i mikrovågsugnen och blanda ner i kompotten.
  4. Blanda ner grädden, lite i taget, blanda ordentligt.
Tårtgelé
0,5 dl strösocker
2 st gelatinblad
1 dl jordgubbspuré, består av 1/2 dl  mixade jordgubbar* och 1/2 dl vatten.

Gör så här:
  1. Lägg gelatinbladen i blöt.
  2. Smält sockret med jordgubbspurén.
  3. Tillsätt gelatinbladen och låt svalna till rumstemperatur.
*Jordgubbsmix gör du genom att mixa jordgubbar i tex en blender eller mixer och sila detta genom en finmaskig sil.*

Montering
  1. Tryck ut 2 stycken drömbottnar som passar till en springform på ca 23 cm i diameter och 6 cm hög, fast jag gjorde min i en ställbar tårtring och gjorde den på runt 20 cm i diameter. Klä insidan av formen med overheadplast så är det lättare att få loss tårtan sedan. Jag hade svårt att få ut två bottnar så den sista botten tryckte jag ut så gott det gick och pusslade ihop med rester av drömbotten så att det blev en hel botten ovanpå chokladpuddingen.
  2. Lägg en drömbotten längs ner och fyll på med den vita chokladpuddingen.
  3. Lägg på nästa drömbotten och tryck till.
  4. Fyll på med rabarbermoussen.
  5. Ställ i frysen 1 timme för att stelna.
  6. Bred ut tårtgelen.
  7. Ställ kallt 1 timme i kylskåpet för att stelna.
  8. Dekorera med valfria dekorationer.

torsdag 26 maj 2011

Lakritsglass

Köpte lite ekologisk lakritspulver för ett tag sedan ( Finns hos NK i Göteborg, på nedervåningen)  som jag bara var tvungen att test att smaksätta glass med :-) , ja himla gott blev det för mig som tokälskar lakrits, ja saltlakrits, fast den här glassen har lite mer salmiaksmak över sig, alltså inte så mycket saltlakrits, men gott blev det. Har man inget lakritspulver kan man tex använda hockeypulver, krossa turkisk peppar karameller till ett fint mjöl och blanda ner i den varma glassmeten eller blanda ner tex lakritsfudge, salta fiskar  eller Käck i glassmeten och låta det smälta ner i  glassmeten medan den tjocknar och når upp till 85 grader. I den här glassmeten hade jag mer vispgrädde än normalt då jag hade en hel del vispgrädde i kylen, men det blir desto krämigare då :-)

Lakritsglass

4 dl vispgrädde
1dl mjölk, 3%
6 äggulor
1,5 dl strösocker
Lakritspulver efter smak, jag tog 2 msk 

Gör så här:

  1. Blanda mjölk och grädde i en kastrull och låt detta koka upp
  2. Vispa ägg och socker fluffigt
  3. Tillsätt gräddmjölken till äggsmeten under vispning.
  4. Häll tillbaka glassmeten i kastrullen och värm detta på svag värme tills det börjar tjockna och glassmeten når strax under kokpunkt, dvs 85 grader, det får inte koka.
  5. Blanda ner lakritspulver, smaka av så att det blir lagom med lakritssmak. 
  6. Kyl glassmeten i vattenbad och ställ därefter in den i kylskåpet så att den blir helt kall, gärna över natten.
  7. För att göra glass i frysen: Häll krämen i en form och ställ i frysen. Rör om var tjugonde minut i 3–4 timmar.
  8. För att göra glass i glassmaskin: Följ instruktionerna för din glassmaskin. Häll sedan upp den i en form och ställ in den i frysen några timmar

onsdag 25 maj 2011

Kavring

Kan ju inte bara baka bakverk och glass här hemma :-) lite bröd behövs också , tycker kavring är ett himla gott bröd med sina kryddor så därför fick de bli lite kavring, dessa fick härligt god smak av kummin. Tyvärr sprack de på sidorna, men de smakar lika bra för det såklart :-). Har märkt att formarna gräddar olika, de i teflon gräddar så att brödet höjer sig mer på ena sidan av formen, inte alls kul, medan de gamla vanliga bakformen gräddar brödet jämnt, har haft problem med att brödet gräddas ojämn och snett och nu när jag gräddade alla 3 bröden samtidigt i ugnen så var de bara de i teflonformarna som  höjde sig mer på ena långsidan, helmysko.

7 dl vatten
50 gram (9 dl) fint rågmjöl

24 gram (4,5) msk hel kummin
24 gram (4 tsk) salt
170 gram (3 dl) fint rågmjöl
50 gram jäst
125 gram (1,25 dl) rågsurdeg

525 gram (3,75 dl) mörk sirap
750 gram (12 dl) vetemjöl special

Gör så här:
  1. Koka upp vatten och häll över 500 gram rågmjöl. Blanda med slev och låt svalna till rumstemperatur.
  2. Tillsätt kummin, salt, resten av rågmjölet dvs 170gram, jäst och surdeg, blanda väl och låt detta jäsa i 30 minuter.
  3. Tillsätt sirap och vetemjöl special, blandas 8-10 minuter i köksmaskinen. 
  4. Låt vila 30 minuter.
  5. Forma till 3 limpor och lägg dom i smorda avlånga formar på 1 1/2 liter.
  6. Låt dom jäsa 1 timme.
  7. Sätt under tiden ugnen på 250 grader,
  8. Sätt in dom i ugnen, gräddas längs ner i ugnen sänk genast till 180 grader, baka tills de uppnår en innertemperatur på 98 grader, mina tog 45 minuter.
  9. Ta ur dom ur formarna och låt de kallna på galler.

måndag 23 maj 2011

Monstercupcakes

Har helt glöm bort att visa att jag gjorde några monstercupcakes för ett bra tag sedan, ja första hade jag tänkt göra Kakmonstret, men när jag väl stod där med muffinsen och skulle dekorera dom så kom jag inte riktigt ihåg hur han såg ut :-) , då det blev vanliga monster istället.  Det är chokladmuffins som jag spritsade med marshmallowsfrosting och sedan doppade i kokosflingor som jag färgat blåa. Delade en havrekaka på mitten och använde som mun och choklad som ögon.

Chokladmuffins:
260 gram vetemjöl
125 gram kakao
1 1/2 tsk bakpulver
1/2 tsk bikarbonat
1/2 tsk salt
2 tsk vaniljsocker
170 gram saltat smör
400 gram ljust muscovadosocker
4 ägg
1 1/2 cup (3,55 dl) vaniljyoghurt

Hur många muffins det blir beror ju på hur stora muffinsformar du använder.
  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Blanda samman alla torra ingredienser förutom vaniljsockret.
  3. Vispa smöret mjukt och krämigt, tillsätt muscovadosocker och vaniljsocker och se till  att allt blandas ordentligt.
  4. Tillsätt sedan äggen ett i taget under fortsatt vispning.
  5. Vänd ner de torra ingredienserna växelvis med filmjölken/yoghurten och se till att det blir ordentligt blandat utan att överarbeta smeten.
  6. Fyll muffinsformarna till  3/4 med smet och grädda mitt i ugnen i 18-20 minuter, mina tog dock 25 minuter innan de var klara, men det beror ju på hur stora muffinsformar du använder.
  7. Låt dom kallna på bakgaller under bakduk.

lördag 21 maj 2011

Cheesecakebrownies med hallongrädde

Har ända sedan jag köpte boken Lyxiga cupcakes och läckra småkakor - Bakverk från berömda Hummingbird Bakerey i London varit sugen på att testa cheesecakebrownies med hallongrädde. Den skall egentligen gräddas i en liten långpanna på 33 x 23 cm, men då jag inte hade en passande långpanna så gjorde jag den istället i enn springform på 26 cm   med löstagbarkant, funkade lika fint det. Så gott det blev :-), en ganska mäktig kaka, men så mumsigt, gillar kombinationen av chokladbotten, cheesecakefyllning och hallon.

Brownie:
200 g mörk choklad
200 g osaltat smör
250 g florsocker
3 ägg
110 g mjöl

Cheesecake:
400 g naturell färskost
150 g florsocker
1/2 tsk vaniljessens, tog vaniljsocker istället.
2 ägg

Gräddtäcke:
3 dl vispgrädde
100 g florsocker
150 g hallon (plus extra att dekorera med)

Till brownielagret:
Gör så här:
  1. Värm ugnen till 175 grader.
  2. Lägg chokladen i en värmetålig skål ovanpå en kastrull med sjudande vatten (skålens botten får inte vidröra vattnet). Värm tills chokladen har smält och är slät.
  3. Vispa samman smör och socker i en bunke med elvisp.
  4. Vispa ner äggen ett i taget. Skrapa ner ingredienser som som fastnat på kanterna med en slickepot efter varje ägg och vispa samman allt ordentligt. 
  5. Tillsätt mjölet lite i taget och vispa ner det ordentligt.
  6. Vispa sedan på en högre hastighet tills smeten är slät.
  7. Häll långsamt i den smälta chokladen och blanda ordentligt. 
  8. Häll smeten i en form klädd med bakplåtspapper ca 33x25x5 cm och jämna till med en spatel.

Till cheesecakelagret:
Gör så här:
  1. Lägg färskost, socker och vaniljessens i en bunke och vispa samman ingredienserna med elvisp på låg hastighet till en slät och tjock smet. 
  2. Tillsätt ett ägg i taget under vispning. Skrapa ner ingredienserna som fastnat på kanterna med en slickepot efter varje ägg. Smeten ska vara slät och krämig i konsistensen. 
  3. Vispa på högre hastighet mot slutet för att göra smeten lite lättare och fluffigare, men överarbeta den inte, det kan göra att ostmassan skär sig. 
  4. Bred smeten ovanpå browniesmeten och jämna till den med en spatel. 
  5. Grädda i 35-40 minuter, eller tills cheesecakelagret känns fast och är ljust gyllenbrunt längs kanterna.
  6. I mitten ska det fortfarande vara blekt. 
  7. Låt kakan svalna helt. 
  8. Täck sedan över den och låt stå i kylen i 2 timmar, eller om möjligt över natten.

Till gräddtäckett:
Gör så här: 
  1. Vispa grädde, florsocker och hallon med en elvisp tills grädden är tjock men inte fast. 
  2. Ta ut kakan ur plåten och placera den rättvänd på ett bräde. 
  3. Bred ut grädden jämt över kaklagren och dekorera med hallon.

torsdag 19 maj 2011

Bryggarkaka

Bakade lite bröd igår, Bryggarkaka kallas de för, påminner om tekakor och de blev härligt luftiga, mjuka, fluffiga liksom, ja goda iallafall :-), kan tänka mig att de blir himla goda med lite brödkryddor i också. Receptet kommer från boken Nyttigheter och Njutningar.

Bryggarkaka
6 stycken a 300 gram

3,5 dl mjölk
3 dl filmjölk
75 gram (1 dl) farinsocker
100 gram (6 msk) rapsolja
40 gram jäst
15 gram (1 msk) salt
1050 gram (17,5 dl) vetemjöl

Gör så här:
  1. Blanda samman alla ingredienser. Knådas i assistent i 10 minuter
  2. Jäs övertäck i 1 timme.
  3. Väges till 300-grams bitar, som formas till runda bullar.
  4. Kavla ut till avlånga kakor, 4 mm tjocka.
  5. Lägges på plåt med bakplåtspapper.
  6. Jäs övertäck till dubbel storlek ca 30-45 minuter.
  7. Nagga dom och grädda i 250 grader i ca 5 minuter

tisdag 17 maj 2011

Wienernougatglass

Hade en kartong wienernougat liggande hemma, är inte så förtjust i dom men tänkte att i glass så borde det bli kanongott, ja och det blev det, supermumsigt :-) . Testade ett nytt recept på själva vaniljglassen, den blev himla god den med, men det är svårt att avgöra om den är godare än andra recept på vaniljglass då jag blandade i wienernougaten som tar över en hel del av vaniljsmaken. Skall testa att göra själva vaniljglassen igen utan att ha i någon annan smaksättning. Receptet på vaniljglassen kommer från David Lebovits bok The Perfect Scoop, en kanonbra bok för oss som älskar att göra glass. Kom ju på nu att jag vill köpa Jan Hedhs bok, Glasspassion.

Wienernougatglass
Blir runt 1 liter

2,5 dl standarmjölk, 3 %
150 gram socker
5 dl vispgrädde
En nypa salt
1 vaniljstång
6 äggulor
3/4 tsk vaniljextrakt, men det uteslöt jag
125 gram Wienernougat

Gör så här:
  1. Värm mjölken, sockret, salt och 2,5 dl vispgrädde i en kastrull. Dela vaniljstången på mitten, skrapa ur fröna och lägg den och vaniljstången i den varma mjölkblandningen. Ställ kastrullen åt sida och låt den stå så i 30 minuter.
  2. Häll resternade 2,5 dl vispgrädde i en skål och lägg en sil över skålen.
  3. Vispa äggulorna fluffigt.
  4. Häll ner den varma mjölkblandningen i äggsmeten, rör hela tiden. Häll tillbaka detta i kastrullen.
  5. Värm på svag värme under omrörning tills glassmeten tjocknar och uppnår en temperatur på 85 grader, det får absolut  inte bli så varmt att det börjar koka, vi vill ju inte ha äggröra :-).
  6. Häll den varma mjölken genom silen ner i skålen med vispgrädde. Ta upp vaniljstången ur silen och lägg ner denna i glassmeten.
  7. Kyl glassmeten i ett kallt vattenbad och ställ sedan i den i kylen, gärna över natten.
  8. Ta upp vaniljstången ur glassmeten och kör glassmeten enligt din glassmaskins instruktion. Smält under tiden wienernougaten. När glassen är helt klar så tar du 1/3 av glassen och lägger den i en form, häll på hälften av chokladen, lägg på 1/3 av glassmeten, resten av chokladen och sedan resten av glassen. Ställ in formen i frysen i några timmar för att stelna.

söndag 15 maj 2011

Rabarberpaj med kokostäcke

Ser att rabarberpaj är poppis på bakbloggarna nu och det är ju helt rätt då det är fantastisk gott och det är rabarbertider, ville ha en paj med något form av täcke på, tänkte först på smuldeg men sedan så hittade jag ett recept som lätt himla gott inne på Allt om mat, rabarberpaj med kokostäcke. Ja och gott blev det allt, tokgott :-) . Sedan så ville jag testa att göra egen vaniljkräm, men ville ha en snabbvariant, inte en som man kokade och inne hos Linneas skafferi så hittade jag ett busenkelt recept på just vaniljkräm. Och god blev den, påminner om vaniljvisp fast hemmagjord :-), kan ju inte bli fel liksom.

Jag var alldeles nyligen lite roliga bakprylar inne hos Bake Cake, en tävling i samarbete med Grannfrun, det var en  minivispskål och en en pajform som är av märket Ib Laursen, och en  kökshandduken från GreenGates, blev så glad när jag fick reda på att det var just jag som vann då jag verkligen gillar ib Laursens porslin, på min önskelista står dras rosa tårtfat, den stora vispskålen i rosa och deras set om tre bakskålar i rosa. Pajformen är lite mindre än normala pajformar så jag halverade receptet på rabarberpajen och det passade utmärkt i just denna pajform.

Pajdeg
3 dl vetemjöl
0,5 dl florsocker
150 g smör, kallt
2 msk vatten, kallt

Fyllning
600 g rabarberstjälkar
1 msk strösocker
1 msk potatismjöl
0,5 dl kokosflingor

Kokostak
2 st ägg
2 dl socker
2,5 dl kokosflingor

Gör så här:
  1. Sätt ugnen på 200°.
  2. Hacka ihop mjöl, florsocker och smör, eventuellt i matberedare. Tillsätt vatten och kör snabbt ihop en deg.
  3. Kavla ut degen (gärna mellan plast) och klä botten och kanter på en form med löstagbar kant, 24 cm. 
  4. Nagga och ställ formen i kylen en stund så hasar inte kanten ner vid gräddningen.
  5. Grädda pajskalet 15 min i nedre delen av ugnen.
  6. Skär rabarbern i två cm bitar och blanda med socker, mjöl och kokos.
  7. Vispa ägg och socker pösigt och tillsätt kokosflingorna.
  8. Lägg rabarbern i pajskalet, bred kokossmeten över och grädda nere i ugnen ca 30 min.
Rårörd vaniljkräm 

3 äggulor
3 msk florsocker
1 msk vaniljsocker
3 dl vispgrädde

Gör så här:
  1. Blanda äggulor, florsocker och vaniljsocker, vispa detta pösigt. 
  2. Vispa grädden och blanda den med äggsmeten, rör ihop allt till en tjock kräm.
  3. Om du förvarar den i kylen under natten kan den dela sig lite, men den går snabbt ihop om du vispar upp den igen.

lördag 14 maj 2011

Whoopie Pies

Bakade Whoopie Pies för första gången förra sommaren , då var de inte fullt så trendiga här i Sverige som de är just nu, de är bara så tokgoda, påminner om glassen Sandwich, iallafall om man gör den klassiska varianten som är chokladkakan  med marshmallowsfyllning. Nu för tiden finns det  en mängd olika smakvarianter både på kakan och själva fyllningen. Ja de är verkligen himla mumsiga. Jag tycker att detta recept på själva kakan gav plattare kakor än det förra jag testade, det var himla gott det med, men vill man ha lite högre kakor så kan man kanske öka mängden mjöl något så flyter de ut mindre.Criso Shortening finns att köpa på English shop, men i själva kakan kan man använda cocosfett, matolja eller margarin/smör  istället. I fyllningen kanske det går att ersätta med smör/margarin, har inte testat så jag vet inte ur det blir. Annars använder du denna marshmallowsfyllning som faktiskt är ännu godare :-). Och hittar du ingen färdig Marshmallowsfluff så gör du egen, så mycket godare också :-), recept hittar du här. Receptet på dessa Whopie pies som jag gjorde idag kommer från boken Whoopie Pies-  Dozens of Mix 'em, Match 'em, Eat 'em Up Recipes
 
48 enkla, 24 dubbla

Choklad Whoopie:
185 gram mjöl
75 gram kakao
1 1/2 tsk bakpulver
1/2 tsk salt
60 gram smör
4 msk Crisco Shortening
200 gram farinsocker
1 ägg
1 tsk vaniljsocker
3 dl mjölk

Gör så här:
  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Sikta ihop alla torra ingredienser.
  3. Blanda/ Vispa ihop smör, shortening och farinsocker till en fluffig konsistens, runt 3 minuter.
  4. Vispa ner ägget och vaniljsockret och vispa i 2 minuter till, Jag gjorde min i min köksmaskin med beaterblade vispen.
  5. Blanda växelvis ner mjölken och de torra ingredienserna.Se till att att blir ordentligt blandat.
  6. Jag använde sedan min Decomax till att spritsa ut smeten, vanlig spritspåse med en rund stor tyll går bra, likaså en vanlig matsked. Jag spritsade ut kakor stora som 5 kronor, de flyter ut en del under gräddningen så lägg de inte för tätt.
  7. Grädda sedan i 200 grader i runt 10 minuter eller tills de poppar tillbaka när du trycker på dom.
  8. Låt dom svalna något och lägg dom sedan på ett bakgaller för att kallna helt.
  9. Dessa går utmärkt att frysa utan fyllning.

Marshmallowsfyllning
1 1/2 cup Marshmallowsfluff
1 1/4 cup Crisco shortening
110 gram florsocker
1 msk vaniljsocker

Gör så här:
Blanda ihop alla ingredienser till en fluffig konsistens, gärna med elvispen.