söndag 9 januari 2011

Chokladglass med massa gott

Gjorde en riktigt supersmarrig chokladglass med massa godis i häromdagen :) , hällde i lite överblivna minimarshmallows från julbaket, hackade mjölkchokladbitar och kolasås, så sött och gott :-) . Jag får nog ta och göra lite fruktglass nu istället :-) , är sugen på att testa bananglass, apelsinglass och ananasglass  och även testa på att göra sorbet, kanske med apelsin, mango  eller citronsmak. Har ju mangopure i frysen som kanske skulle kunna fungera att använda i sorbet.

2,5 dl Arlas smaksatta vispgrädde med choklad
2,5 dl standarmjöl, 3 %
3 äggulor
1 dl strösocker
1,5 msk flytande glukos
40 gram minimarshmallows
100 gram mjölkchoklad
1 burk kondenserad mjölk, den sötade varianten

Gör så här:
  1. Börja med att göra kolasåsen. Ta bort etiketten från burken och lägg ner burken i en kastrull. Fyll på med vatten så att det täcker hela burken och koka burken under 2 timmar. Se till att burken hela tiden är täckt med vatten för annars kan den sprängas. Efter 2 timmar har du en härlig kolasås som du låter bli helt kallt, jag ställde ut min burk i snön så blev den fort kall.
  2. Häll  mjölk och grädde i en kastrull och koka upp detta. Ställ den sedan åt sidan.
  3. Vispa ägg och socker fluffigt
  4. Tillsätt gräddmjölken till äggsmeten under vispning.
  5. Häll tillbaka glassmeten i kastrullen och värm detta på svag värme tills det börjar tjockna och glassmeten når strax under kokpunkt, dvs 85 grader, det får inte koka.
  6. Kyl glassmeten i vattenbad och ställ därefter in den i kylskåpet så att den blir helt kall, gärna över natten.
  7. För att göra glass i frysen: Hacka chokladen och blanda ner den i glassmeten tillsammans med kolasås och marshmallows.  Häll krämen i en form och ställ i frysen. Rör om var tjugonde minut i 3–4 timmar.
  8. För att göra glass i glassmaskin: Följ instruktionerna för din glassmaskin. När glassen  är klar så häller du i hackad choklad, marshmallows och kolasås, rör snabbt ihop detta. Häll sedan upp den i en form och ställ in den i frysen några timmar.

fredag 7 januari 2011

Kokosglass nr 2

Var ju inte nöjd med den förra kokosglassen jag gjorde då det blev för gryning och smakade för lite kokos, att den blev gryning berodde säkerligen på att den innehåll så mycket kokosflingor. Så nu har jag testat en ny variant och denna glass var så mycket godare, smakade mycket mera kokos och var inte alls gryning, helt enkelt underbart mumsig :-). Recept hittade jag i Allt om Mat, men jag ändrade lite på det så att det blev så som jag ville ha det. Tillsatte tex kokosflingor och ökade mängden Malibu. Jag använde Santa Marias extra krämiga kokosmjölk.

2 stycken gelatinblad
3 dl vispgrädde
1,5 dl strösocker
4 dl kokosmjölk
4 msk Malibu kokosrom
3 äggvitor
1 dl kokosflingor

Gör så här:
  1. Lägg gelatinbladen i blöt ca 5 minuter i kallt vatten.
  2. Koka upp grädde och socker och låt det sjuda några minuter. 
  3. Tag upp gelatinbladen och låt dem smälta i gräddblandningen. Blanda ner kokosmjölk,kokosflingor samt kokosrom. 
  4. Låt blandningen kallna, helst i kyl några timmar.
  5. Vispa äggvitorna till ett styvt skum och blanda ner dem i den kalla glassmeten. 
  6. Kör glassen i  glassmaskinen till fryst konsistens.Jag lägger alltid sedan in glassen i frysen några timmar för att få den helt fryst.Förvara i burk med tättslutande lock.

torsdag 6 januari 2011

Polkagrisglass

Det bästa med en glassmaskin är att man kan få precis de smaker man vill på sin glass, smaker på glass som funnits tidigare men försvunnit genom åren, polkagrisglass är en sådan sort, tidigare var det  SIA Glass som gjorde polkagrisglass , nu är det inte lika lätt att få tag på men Lejonet & Björnen har polkaglass i sitt sortiment. Denna variant av polkagrisglass blev så god med en härlig smak av polkagrisar. Tyvärr fick jag inte en rättvis bild av glassen då det var mörkt när jag tog kort, den är mycket mer rosafärgad i verkligheten än vad en är på bilden.Och jag vill ju passa på att göra polkagrisglass nu när jag äntligen fick köpt lite goda äkta Gränna polkagrisar på Liseberg när jag var där innan jul. Det är allt skillnad på Grännas polkagrisar och de som finns i påsar i affären.

2,5 dl vispgrädde
2,5 dl mjölk, 3%
6 äggulor
1 dl socker
1 msk glukos
150 gram polkagrisar

Gör så här:
  1. Blanda grädde, glukos och mjölk i en kastrull och låt detta koka upp, ställ det åt sidan.
  2. Vispa äggulor och socker pösigt.
  3. Tillsätt gräddmjölken till äggsmeten under vispning.
  4. Häll tillbaka glassmeten i kastrullen och värm detta på svag värme tills det börjar tjockna och glassmeten når strax under kokpunkt, dvs 85 grader, det får inte koka.
  5. Krossa polkagrisarna och mixa detta till ett fint mjöl, jag ville inte ha bitar av polkagrisar i min glass utan är bara ute efter smaken av polkagrisar. 
  6. Blanda ner detta i glassmeten.
  7. Kyl glassmeten i vattenbad och ställ därefter in den i kylskåpet så att den blir helt kall, gärna över natten
  8. För att göra glass i glassmaskin: Följ instruktionerna för din glassmaskin.När den är klar så häller du upp den i en form och frys den några timmar.
  9. För att göra glass i frysen: Häll krämen i en form och ställ i frysen. Rör om var tjugonde minut i 3–4 timmar.

onsdag 5 januari 2011

Rulltårta med chokladfyllning

Sambon önskade sig en rulltårta med choklad, drömrulltårta tänkte jag genast då, tur att frågade vad han exakt ville ha för rulltårta för det var en vanlig ljus rulltårta han ville ha med chokladfyllning. Inte tvärtom. Och det var inte helt fel för gott blev det :-) och rulltårta är perfekt att baka, det är enkelt att göra och det går fort, perfekt om man får oväntade gäster. Och vill man göra rulltårtan extra fint så kan man göra  smarriga rulltårtsbakelser med lite grädde och frukt, bär eller choklad på. Gör man rulltårtsbakelser så är det bästa att rulla ihop rulltårtan från kortsidan för att på så sätt få extra stora bitar som passar perfekt när man vill göra bakelser av det. Fast sambon ville ha rulltårtan precis som den var utan extra krusiduller

Rulltårtsbotten:
3 ägg
2 dl socker
2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1/2 dl mjölk 
Chokladfyllning:
150 gram rumsvarmt smör
2 dl florsocker
50 gram mörk choklad
1 msk kakao
1/2 dl vispgrädde

Ugn: 250°
Gör så här:
  1. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda mjöl och bakpulver och sikta ner i smeten. 
  2. Rör i mjölk och blanda försiktigt
  3. Bred ut smeten jämnt i en långpanna klädd med bakplåtspapper. 
  4. Grädda mitt i ugnen i 5 minuter. Passa noga så att inte kakan blir bränd.
  5. Sockra på kakan och vänd upp den genast på bakplåtspapper. Lossa pappret kakan har bakats på. Låt rulltårtsbotten kallna under långpannan eller med en kökshanduk över innan chokladfyllningen breds på. 
  6. Vispa smör, kakao och florsocker poröst.
  7. Smält chokladen och rör ner vispgrädden, blanda ner detta i smörblandningen. Rör till en jämn smet.
  8. Bred chokladkrämen över den kalla kakan och rulla ihop. Lägg rullen med skarven ner.

tisdag 4 januari 2011

Kalljästa hurtbullar

Bakade lite mumsigt goda frallor till frukost idag. Rörde ihop degen i en bunke igår kväll och lät bunken med degen jäsa i kylen över natten, imorse så klickade jag ut degen på en plåt och sedan skjuts in i ugnen och efter en så där  14 minuter hade jag härligt nybakade frallor till frukosten. :-) . Enklare kan det inte bli och det krävs ingen degblandare utan det är bara att röra ihop alla ingredienser till en lös deg och det bästa är att de inte skall bakas ut och jäsa på en plåt i kylen över natten utan istället jäsas direkt i bunken, perfekt om  man som vi inte har en megastort kylskåp. Nästa gång kommer jag nog att blanda i lite valnötter också då det passar perfekt ihop med det rivna äpplet. Glömde strö över linfrön och solrosfrön på den första plåten frallor, men det blev lika gott för det. Jag märker att nu när jag läser receptet att jag hällt i  solrosfrön istället för  pumpakärnor i degen , men det har ingen betydelse för de är lika gott med vilket av de två som du väljer att använda. Receptet kommer från boken Brunch som ingår i Allt om mats samlarserie Allt om det goda.

Till ca 11-14 bullar
1 rivet äpple
15 gram jäst
5 dl kallt vatten
2 msk linfrön
1 dl pumpakärnor
1 dl vetekli
2 tsk salt
1 dl grahams eller grovt rågmjöl
10 dl vetemjöl (600 gram)

Pensling:
1/2 dl mjölk

Garnering:
1/2 dl pumpakärnor
1 msk linfrön


Gör så här:
  1. Dag 1: Lös jästen i det kalla vattnet. tillsätt rivet äpple, linfrö, pumpakärnor, vetekli och det mesta av mjölet. Arbeta ihop till en lösdeg.
  2. Täck bunken med plastfolie. Ställ i kylen i ca 10 timmar eller över natten.
  3. Dag 2: Sätt ugnen på 250 grader. Klicka ut degen på en plåt med bakplåtspapper, jag gjorde 11 frallor och då blev de lagom stora.
  4. Pensla bullarna med mjölk och strö över linfrön och pumpakärnor.
  5. Grädda bullarna mitt in ugnen 1 12-14 minuter, tills de har fått fin färg. Låt svalna på galler.

söndag 2 januari 2011

Marängtårta

Här blev det en mumsig marängtårta till nyårskvällen fylld med chokladgrädde och banangrädde, så sött och så gott :-).

Marängbotten:

9 äggvitor
4,5 dl strösocker
  1. Vispa äggvitor till hårt skum, häll i sockret lite i taget och vispa till en fast maräng.
  2. Rita tre cirklar på bakplåtspapper, jag gjorde två cirklar på ett bakplåtspapper och en cirkel på ett bakplåtspapper
  3. Fyll en stor spritspåse med marängen och spritsa ut maränsmeten i de tre cirklarna
  4. Grädda mitt i ugnen i ca 100 grader i ca 1- 1/2 timme.
Fyllning i tårtan:
2,5 dl smaksatt chokladgrädde från Arla
100 gram mjölkchoklad, hackad
5 dl vispgrädde
1 banan

Garnering
Noblesseplattor
Hackad/Riven choklad
  1. Vispa chokladgrädden och blanda i den hackade mjölkchokladen. Bred ut detta på den ena marängbotten.Lägg på den andra marängbotten.
  2. Vispa den vanliga grädden och blanda hälften av grädden med mosad banan och lägg detta ovan på den andra marängbotten. Lägg på den tredje marängbotten.
  3. Bred ut resten av den vispade grädden runt om och på tårtan
  4. Garnera med Noblesseplattor och hackad/riven choklad

torsdag 30 december 2010

Skållat vörtbröd

Här kommer ytterliggare ett recept på ett vörtbröd som jag baka de i år, himla gott det med. Perfekt att jäsa i kylen över natten. Jag gjorde i ordning brödet på kvällen, dagen före julafton och gräddade dom sedan på julaftons morgon, perfekt för då hade jag alldeles färskt nybakat vörtbröd till  julbordet :-), gjorde 4 limpor av denna deg. Receptet kommer från boken Bröd från Brunkebergs bageri

Skållning:
500 gram vatten
250 gram fint rågmjöl

Gör så här:
  1. Koka upp vattnet till skållningen och häll det över rågmjölet en bunke och blanda ordentligt. 
  2. Täck med plastfolie och låt stå i rumstemperatur tills skållningen kallnat. 
  3. Skållningen håller sig i tre dagar i kylskåpet om du vill göra den i förväg
1250 g vetemjöl
10 g mald nejlika
10 g mald ingefära
10 g mald pomerans
Skållningen från steg 1
200 g vatten
75 g honung
200 g flytande vört
75 g mörk sirap
100 g jäst
25 g havssalt
ägg och smör till pensling

Gör så här:
  1. Blanda mjölet med kryddorna. Tillsätt övriga ingredienser samt skållningen utom saltet. 
  2. Blanda ca 15 minuter i maskin. Tillsätt saltet och blanda ytterligare 5 minuter. 
  3. Låt degen vila i 45 minuter..
  4. Forma degen till tre eller 4 runda bullar och låt dom vila i 10 minuter.
  5. Platta till varje degbulle, vik upp en kant mot mitten och tryck till med handloven. Vik degen igen och tryck åter till med handloven. Rulla till jämna bröd och lägg dom på plåt med bakplåtspapper.
  6. Låt bröden jäst ca 2 timmar i rumstemperatur eller i kylen över natten. När brödet är färdigjäst skall det spänsta emot lite om du trycker på det.
  7. Sätt ugnen på 180 grader.
  8. Pensla bröden med uppvispat ägg och grädda dem i ca 30 minuter  i mitten av ugnen, jag gräddade bröden tills de nått en innertemperatur på 98 grader.
  9. Pensla bröden med smält smör när du tagit ut dem ur ugnen. 
  10. Låt bröden svalna på galler. Förvaras med fördel i plastpåse.
Får du inte tag i flytande vört kan du koka ner 1 liter porter, svagdricka eller julmust till 2 dl och använda det istället.

onsdag 29 december 2010

Chokladkola

Äntligen kan jag göra ett nytt inlägg i min blogg, använder brorsans mobila bredband. Har inte haft en fungerande internet sedan julhelgen, eller jo det fungerar men det tar flera minuter att öppna en sida eller så går sidan inte öppna alls, att göra ett nytt inlägg i bloggen kan jag bara drömma om och tv har vi inte haft på 1,5 vecka. Ja tur min bror har ett mobilt bredband nu så att vi kan få betalt räkningarna iallafall.

Det sista julgodiset blev chokladkola. Använde Arlas nya smaksatta vispgrädden, den med chokladsmak istället för vanlig grädde, blir ju lite kraftigare chokladsmak på kolorna då, ja himla goda blev de iallafall. Hällde kolasmeten i ischokladformar denna gång istället för att hälla ut att kolasmet i en form, mycket behändigare så och det är ingen risk för att kolorna fastnar heller och man behöver inte hålla på att slå in varje kola för sig, väldigt smidigt :-) och det spar mycket tid.

100 g smör
4 msk kakao
2 dl vispgrädde, Använda Arlas smaksatta chokladgrädde
3 dl strösocker
1 dl sirap
1 krm salt
2 msk Dr. Oetker Flytande Glykos

Gör så här:
  1. Blanda alla ingredienser i en tjockbottnad kastrull. Koka upp och låt koka ca 10-15 minuter tills smeten blir tjockbubblig och håller för kulprov. Jag kokade min tills kökstermometern visade 120 grader.
  2. Häll upp kolan i en pappersklädd långpanna. Låt kallna i kyl. Klipp eller skär kolan i lagom stora bitar och packa kolan i smörgåspapper. Förvaras svalt.
  3. Eller gör som jag gjorde och häll kolasmeten i ischokladformar, fick då ut runt 60 stycken, använde en knäck/chokladtratt när jag fyllde formarna, himla smidigt lite sak :-)
Kulprov: Häll en droppe av kolan i ett glas kallt vatten. Om smeten går att forma till en kula är kolan klar.

torsdag 23 december 2010

Rocky road fudge

Ett favoritjulgodis på många bloggar är ju rocky road fudge och jag kan inte annat än hålla med, det är ju så goda. Ändrade lite på receptet som jag hittade inne på Allt om mat och la till 250 gram Reisenkolor , ja minus 1 kola som sonen absolut var tvungen att provsmaka trots att han inte gillar varken choklad eller kolor, tror ni han gillade den ? Nopp, självklart inte men Reisen är min favoritkola bland kolor, de och även lakritskolor. Så mumsigt.

100 g mörk choklad
300 g mjölkchoklad
25 g smör
1 burk (397 g) sötad kondenserad mjölk
2 tsk vaniljsocker
2,5 dl minimarshmallows eller stora som du klipper i mindre bitar
2,5 dl jordnötter
250 gram Reisenkola, i skuren i små tärningar

Gör så här:
  1. Klä en mindre form, ca 20x25 cm, med aluminiumfolie.
  2. Bryt chokladen i bitar. Smält över vattenbad choklad, smör och kondenserad mjölk.
  3. Rör då och då tills alltsammans smält samman till en slät smet.
  4. Låt svalna något. Rör ner vaniljsockret.
  5. Blanda sist i Reisenkola,marshmallows och jordnötter  men  rör inte för mycket för då smälter marshmallows. Bred ut smeten i formen och kyl minst 4 timmar.
  6. Skär i rutor. Förvara i kyl. Jag fick ut 60 bitar.

tisdag 21 december 2010

Chokladpraliner med kokostryffel

 De är så mycket härligt glansigare i verkligheten, var svårt att få till en rättvis bild av chokladpralinerna.
Gjorde mina första chokladpraliner idag, var ju bara tvungen att testa mina chokladformar jag köpte på Tårtdecor förra veckan. Ja sedan ville jag även testa receptet på kokostryffel som jag sett inne hos den härliga bloggen Erka Perkas Kök, för det lät ju så gott :-) och gott blev det, mumsigt värre :-), har kvar kokostryffel i kylen så jag kommer allt göra flera praliner. Fast vi har ju en hel drös praliner att äta upp först. Kul var det också att göra sina egna praliner och nu är jag så sugen på att testa även andra fyllningar i chokladpralinerna. Får bli lite nyårspraliner kanske :-). Ja nu fick jag även användning för min Malibu som jag köpte för att ha när jag gör kokosglass. Ja just det, kokosglassen med Malibu i,  den ligger visst i frysen och bara väntar på att få provsmakas :-), får bli efter jul det, nu har jag ju fullt upp med att provsmaka julgodis :-)

Jag följde Erka Perkas recept men istället för att doppa dom i choklad så gjorde jag först ett chokladskal i chokladformen,  fyllde de med kokostryffel och därefter fyllde jag på med ytterliggare choklad. Har man inte några chokladformar så följer man bara receptet, alltså rullar dom till kulor som man sedan doppar i choklad. Blir ju lika underbart gott det.

3 msk Malibu
2 dl kokosflingor
200 g vit choklad
0,5 dl vispgrädde
1 msk smör
100 gram choklad att doppa i (Gick åt mer för mig som gjorde chokladpraliner istället)

  1. Grovhacka den vita chokladen.
  2. Koka upp grädden och smöret och häll över chokladhacket. Rör om tills chokladen smält.
  3. Häll likören och tillsätt kokosflingorna. Blanda väl.
  4. Ställ tryffeln svalt tills den stelnat till formbar konsistens.
  5. Forma tryffeln till runda kulor.
  6. Ställ in i frysen att stelna ordentligt.
  7. Smält den mörka chokladen i mikro eller vattenbad. 
  8. Doppa de frysta tryffelkulorna i chokladen och förvara sedan kallt.

måndag 20 december 2010

Bountybollar

Gjorde bountybollar igår och de blev så goda :-), har sett detta recept i många andra bloggar och vet egentligen inte vart receptet kommer från första början, men himla mumsiga är de iallafall. Inte många dagar kvar till jul och det är så mycket mer julgodis som jag vill göra, får se vad som hinns med.

Ca 30 stycken
50 g smör
½ dl sirap
½ dl florsocker
2 dl vispgrädde
1 påse kokosflingor (200 g)
Garnering
200 gram valfri choklad

Gör så här:
  1. Blanda allt utom kokos i en kastrull och koka i 5-8 minuter, tills smeten börjar bli lite seg. 
  2. Tillsätt kokosen. 
  3. Låt smeten svalna något och rulla sedan små bollar och lägg på bakplåtspapper.
  4. Ställ kallt för att stelna en stund
  5. Smält chokladen över vattenbad eller i micron.
  6. Doppa kokosbollarna i chokladen och låt dom stelna i kylen

Skånskt vörtbröd

Här kommer receptet på det andra vörtbrödet jag bakade, himla gott det med och inte lika söt som det andra.  Receptet hittade jag på Göteborgs Postens hemsida

Raskdeg

5 dl vatten
50 g jäst
100 g rågsurdeg
150 g bakvört
150 g sultanrussin Hoppade över detta
2,5 g pomerans
2,5 g anis
5 g nejlika
5 g kardemumma
450 g oblandad rågsikt använde vanlig rågsikt

Jäs till dubbel storlek.

Tillsätt sedan:
50 g rumsvarmt smör
0,75 dl mörk sirap
Ca 700 g vetemjöl special
15 g salt
  1. Knåda till en blank, elastisk och smidig deg. 
  2. Låt degen vila/jäsa till dubbel storlek under en bakduk.
  3. Väg av degbitar på 500 g, forma dessa runda och låt dessa vila/jäsa i ca 15 minuter under bakduk.
  4. Forma till knubbiga limpor, fukta limpan och rulla den i rågsikt. Jag hoppade över att detta moment och det blev lika bra för det
  5. Sätt på smord plåt, jäs till nästan dubbel storlek, snitta brödet tre gånger på tvären och sätt in i ugnen på 250 grader och sänk till 210. Jag la bröden på bakplåtspapper istället
  6. Grädda i cirka 22-25 minuter. Om möjligt ha gärna lite ånga i ugnen vid insättningen av bröden.

söndag 19 december 2010

Vit ischoklad

Tokälskar vit choklad så därför  var jag bara tvungen att testa att göra just vit ischoklad, brukar göra "vanlig" ischoklad men i år blev det vit istället och det blev så mumsigt :-) , nu ligger de i frysen och väntar på att det skall bli julafton. Och i kylen ligger bountybollarna och väntar på att bli doppade i mjölkchoklad. Lillkillen i huset hade inte några som helst planer på att somna tidigt ikväll så därför får bountybollarna vackert vänta på sin choklad till imorgon, för nu så vill jag koppla av här framför datorn en stund :-)Ja och så fick jag provat min nya choklad/knäcktratt som jag köpt inför julbaket i år, himla käck liten sak, gick så smidigt att få i chokladen i formarna utan spill. Blir perfekt att använda till knäcken.

250 gram vit choklad
125 gram kokosfett
Ischokladformar
Nonstop, smarties, M&M, strössel, silverkulor eller något annat kul att dekorera med

Gör så här:
  1. Smält kokosfettet över vattenbad.
  2. Hacka den vita chokladen och blanda ner den och rör om tills allt smält, eventuellt kan du behöva göra detta över vattenbadet
  3. Fyll i ischokladformarna och ställ in i kylen för att stelna
  4. När de stelnat så spritsade jag på lite kristyr och la på en M&M på varje ischoklad, man kan om man vill istället göra detta innan chokladen hunnit stelna helt

lördag 18 december 2010

Vörtbröd

Bakade lite härligt gott vörtbröd i  veckan. Så gott till lite nygriljerad julskinka eller med några skivor god cheddarost på. Den flytande vörten köpte jag på ICA Focus i Göteborg, bakvört stod det på, en brun sirapsliknade smörja, så det måste ju vara flytande vört. Annars så finns det att köpa hos Alvar och Ivar på Kastellgatan 11 (Var där och köpte lite till idag) och hos Cum Pane på Mariagatan 17 i Göteborg. Receptet på vörtbrödet hittade jag i Martin Johannsons bok Surdegsbröd. Mer vörtbröd kommer bakas här i huset, jag har redan testat ett annat recept som jag också är nöjd med och nu när jag köpte mera flytande vört idag så nu kan jag baka ännu mera vörtbröd :-) .

2 större bröd eller 4 små bröd

Dag 1, kväll
600 g (6 dl) kokhett vatten
125 g (2 dl) rågmjöl
200 g (3 1/2 dl) rågsikt
  1. Mät upp det heta vattnet i en bunke eller kastrull och rör i mjölet med en trägaffel. 
  2. Ta lite i taget så går det lättare. 
  3. Täck bunken och låt stå över natten.
Dag 2, morgon
skållningen från gårdagen
100 g (1 dl) rågsurdegsgrund
50 g (1 pkt) jäst
650 g (11 dl) vetemjöl special
100 g (3/4 dl) flytande vörtextrakt
200 g (1 1/2 dl) mörk sirap
20 g (1 msk) salt
1 tsk malen pomerans
1/2 tsk malen kryddnejlika
1 tsk kardemumma
1 tsk malen ingefära
150 g (2 dl) russin kan uteslutas förstås, jag har själv inga russin i
  1. Blanda alla ingredienser och kör 8 minuter i degblandare (4 minuter på låg hastighet och 4 minuter lite snabbare). 
  2. Mät upp russinen i en bunke, strö på lite vetemjöl och slunga runt dem litegrann. Risken att russinen klumpar ihop sig minskar när de är lite mjöliga. Tillsätt russinen och kör ytterligare 2 minuter i degblandaren. 
  3. Täck bunken med plast och låt jäsa tills degen dubblats till storleken, vilket kan ta 1 1/2–2 timmar beroende på hur varmt degen står.
  4. Ta upp degen på ett mjölat bakbord och dela den i fyra lika stora bitar.
  5. Mjöla två avlånga jäskorgar med rågmjöl, rundriv degbitarna och lägg dem två och två i korgarna. Strö lite extra mjöl mellan de båda bollarna så blir det lättare att hålla isär dem. Jag delade istället degen i 2 delar och lät dom jäsa i två runda korgar.
  6. Täck med en handduk och låt jäsa cirka 2 timmar. 
  7. Sätt ugnen på 275 grader i god tid. 
  8. Placera en plåt eller baksten i mitten av ugnen och en oöm plåt på nedersta hyllan.
  9. Vänd upp bröden på ett bakplåtspapper och skjutsa in dem i ugnen. 
  10. Lägg in några isbitar på nedre plåten och sänk genast temperaturen till 250 grader. 
  11. Efter 15 minuter sänker du till 200 grader och vädrar ut ångan genom att öppna och stänga luckan. 
  12. När bröden stått inne totalt 30–35 minuter är de klara (innertemperatur 98 grader). 
  13. Låt svalna på ett galler

torsdag 16 december 2010

Saffransmuffins

Gjorde lite mumsiga saffransmuffins förra veckan, saffran är så gott och hör verkligen till julen. För att göra dom lite roligare så hällde jag på lite glasyr, strössel och en snögubbe. Receptet hittade jag i det senaste numret av Laga Lätt. 

Och äntligen är allt på plats i köket igen så att jag kan börja göra lite mera julgodis. Vi var tvungen att tömma hela köket på precis allt då Anticimex skulle komma hit och spruta lite insektsmedel för att få bort de små hemska elaka mjölbaggarna som flyttat in hos oss, ja inte var de inbjudna heller. De bosatte sig helt fräckt bakom köksskåpen och gick inte att få bort trots att jag tömde skåpet på allt och slängde det, skura alla skåp och lådor, dammsög varenda litet hörn och skrymsle som fanns i lådor och skåp och lät skåpen vara tomma under en månads tid. Tror ni inte de små jäklarna överlevde ändå och det kröp väl fram en 5-6 stycken varje dag. Som tur var de på den sidan av köket där vi mest hade pasta och ris och inte där jag har allt mitt mjöl och bakingredienser. Det konstiga var att jag inte hittade några mjölbaggar i några livsmedel de kröp liksom bara omkring i skåpet. Ja nu hoppas jag verkligen de är borta och jag måste verkligen se till att förvara precis allt i burkar eller lägga plastpåsar runt för inte vill jag tillbaka dom. Tur Anticimex ingår i husförsäkringen. Det positiva med det hela är att nu är alla skåp och lådor städade. Fast jag är lite stressad då jag inte hunnit med att göra mer än tre sorters julgodis. Det får bli en julgodistillverkningsdag här på söndag för imorgon bär det av till Ullared för lite shopping  och på lördag far jag in till Göteborg.

50g smör
½ dl rapsolja
1 paket saffran
2ägg
1 ½ dl strösocker
2 dl mjölk
4½ dl vetemjöl
1tsk vaniljsocker
2tsk bakpulver
1krm salt

Gör så här:
  1. Sätt ugnen på 175 grader
  2. Smält smöret tillsammans med oljan och saffran.
  3. Vispa socker och ägg fluffigt
  4. Rör i smält fett och mjölk 
  5. Blanda mjöl, vaniljsocker, bakpulver och salt. 
  6. Blanda in i äggsmeten.
  7. Häll upp i muffinsformar och grädda i mitten av ugnen i ca 12 minuter.

onsdag 15 december 2010

Chokladdoppad lakritskola

Gjorde lakritskola härom dagen, blev så gott, tokälskar ju lakrits så denna kola passar mig perfekt :-). Doppade hälften av kolorna i Lindts Excellence Sea Salt choklad, en tokgod choklad :-) och andra hälften av kolorna i  Salmiakchoklad, båda chokladsorterna passar utmärkt ihop med lakritskolan. Sambon gillar dom med :-) , skall det finnas några kvar till jul så får jag nog ta och lägga in dom i frysen eller helt enkelt göra lite nya. Jag använder  flergångs bakplåtspapper, är det gjort i teflon tro, och häller kolan på, perfekt för då är det absolut ingen risk att kolan fastnar, så praktisk, bara att dra loss bakplåtspappret från kolan, det lossnar med en gång. Ja receptet har jag sett i många bak och matlagningstidningar i år, men ursprungsreceptet kommer från Johanna Westmans bok Julgodis för stora och små bagare.

3 dl vispgrädde
3 dl strösocker
1 dl sirap, jag använde ljus sirap
1 msk kakao
0.75 dl turkisk peppar, (hårda lakritskarameller), jag tog 1 dl
2 tsk smör
200 g choklad,för mig gick det åt 300 gram choklad

  1. Klä en form, ca 20 x 20 centimeter, med bakplåtspapper.
  2. Krossa karamellerna i en mortel.
  3. Blanda grädde, socker, sirap, kakao och de krossade turkisk pepparkaramellerna i en vid gryta.
  4. Låt det koka upp under omrörning.Låt sedan koka kraftigt utan lock och utan att röra tills termometern visar 117–120 grader eller tills smeten klarar kulprovet, se sidan 54. Det tar ca 15 minuter i en vid gryta. Rör om då och då.
  5. Rör ner smöret och häll smeten i formen.
  6. Ställ kolan kallt att stelna.
  7. Smält under tiden chokladen i vattenbad eller i mikrovågsugen och låt den svalna. Det ska helst bara vara ca 10 graders skillnad på kolan och chokladen!
  8. Skär eller klipp kolan i bitar. 
  9. Doppa varje bit i chokladen och lägg upp på ett galler eller på ett bakplåtspapper.
  10. Strö lite havssalt eller strössel på toppen innan chokladen har stelnat.

söndag 12 december 2010

Peanut Butter Cups

Ni som smakat på Reese's Peanut Butter Cups vet säkert hur underbart goda dom är, det söta och det salta är en perfekt smakkombination. I USA är det en populär chokladbit och här i Sverige finns de att köpa på tex English shop och välsorterade matbutiker som har amerikanska matprodukter i sitt sortiment. Var bara tvungen att testa att göra egna sådana chokladbitar och det var ju busenkelt att göra och det blev himla mumsigt :-). Det består ju nästan bara av mjölkchoklad och jordnötssmör. Jag använde mig av minimuffinsformar och minimuffinsplåt och även min peanut butter cups form när jag gjorde dom, men det fungerar lika bra att göra dom i tex ischokladformar fast då blir de lite mindre.


125 gram krämig jordnötssmör
28 gram osaltat smör
1/8 tsk salt
55 gram florsocker


510 gram mjölkchoklad
10 gram shortening eller tex kokosfett


Gör så här:
  1. Lägg jordnötssmör,salt och smör i en skål och kör den en kort stund i mikrovågsugnen så att det blir mjukt, men det får inte bli så varmt att det smälter.
  2. Häll i florsockret och rör till en jämn smet.
  3. Smält chokladen tillsammans med shortening.
  4. Häll lite choklad i botten i en av  minimuffinsformarna.
  5. Rulla lite jordnötssmet till en rund kula och platta till den, jag tog lite florsocker på händerna så var det lättare.
  6. Lägg det ovanpå chokladen och fyll sedan på med choklad så att det täcker jordnötssmeten helt, jag fyllde upp till kanten på formarna.
  7. Ställ dom  i kylskåpet för att kallna.

torsdag 9 december 2010

Pepparkaksglass

Gjorde lite mumsigt julig pepparkaksglass härom dagen, har inte ätit pepparkaksglass tidigare men det var riktigt gott, ja det kan ju inte bli annat när det smakar som pepparkakor som är så gott :-)  Har gjort en annan variant av pepparkaksglas också men den har jag inte hunnit smaka på ännu, men det kommer jag snart göra :-), här blir inte glassen långvarig i frysen innan jag smakar på den.  Receptet kommer från Allt om mat
 
3 dl vispgrädde
3 dl standardmjölk
1,5 tsk mald kanel
0,5 tsk mald kryddnejlika
0,5 tsk mald kardemumma
1 msk mörk sirap
3 st äggulor
1 st ägg
1 dl strösocker

  1. Blanda grädde, mjölk, kanel, nejlika, kardemumma och sirap i en kastrull. 
  2. Värm men koka inte.
  3. Vispa äggulor, ägg och socker vitt och pösigt. 
  4. Vispa ner det i den varma mjölkblandningen och värm försiktigt. 
  5. Vispa tills smeten tjocknat och den första kokbubblan syns. 
  6. Häll direkt upp i en bunke och låt smeten kallna ordentligt gärna i kallt vattenbad.
  7. Kör smeten i glassmaskin. Lägg sedan i en form med tätslutande lock.Förvara i frysen. 
  8. För att göra glass i frysen: Häll krämen i en form och ställ i frysen. Rör om var tjugonde minut i 3–4 timmar.

tisdag 7 december 2010

Fluffig frusen polkagrispaj

Bakade lite härligt mumsig polkagrispaj i helgen. Så himla söt och god, ja söt är den verkligen, det var nästan så att det sprutade sockerbitar ur öronen och att näshåren krullade sig. Ja det kan ju inte bli annat än toksöt när botten består av smulade chokladkakor med chokladbitar i, sedan ovanpå det en härlig kräm bestående av grädde, marshmallowsfluff och polkagrisar. Och ovanpå det en smarrig chokladsås som smakade som chokladkola :-). Ja marshmallowsfluff var slut i affären så jag fick göra lite egen, det receptet hittade du här, sedan tog jag 220 gram av mitt hemmagjorda marshmallowsfluff och använde i pajen. Receptet på polkagrispajen hittade jag i den underbara boken Vinterns söta av systrarna Eisenman, jag har alla deras bakböcker, de är så bra, så mycket smarriga recept i deras böcker.

Pajdeg:
20 småkakor med smak av choklad
2 msk kakao
25 g smält smör
5 dl vispgrädde
1 burk marshmallowfluff
några droppar pepparmyntsolja
några droppar röd karamellfärg
1 dl polkagrisar + några till dekorering

Chokladsås:

125 g mörk choklad
75 g smör
½ dl strösocker
½ dl sirap
1 nypa salt
½ dl vatten
  1. Kör kakor, kakao och smör i en matberedare. Tryck ut smulblandningen i en pajform med höga löstagbara kanter. Ställ in i frysen. 
  2. Vispa grädden och blanda försiktigt med marshmallowfluff och några droppar pepparmyntsolja efter smak. Lägg ungefär en tredjedel av krämen i en separat skål och ställ åt sidan.
  3. Krossa polkagrisarna i mortel. Jag mixade mina i min mixer till de nästan blev till ett pulver, ville inte ha förstora bitar i för att skona tänderna :-) Blanda ner i den större mängden kräm. 
  4. Ta ut pajformen ur frysen och bred ut krämen i pajskalet. 
  5. Ta resterande kräm och blanda i några droppar karamellfärg. 
  6. Klicka ut den röda krämen över den vita i formen. 
  7. Gör ett virvlande mönster i krämen med en kniv. 
  8. Ställ in pajen i frysen i minst 5 timmar. 
  9. Ta fram den 10-15 minuter innan den ska serveras.
  10. Dekorera med polkagrisar och häll över lite chokladsås när du serverar bitarna.

Chokladsåsen
  1. Blanda ihop ingredienserna till chokladsåsen i en kastrull. 
  2. Koka upp och rör tills all choklad har smält. Låt småsjuda i ca 10 minuter eller tills såsen blivit tjock och glansig. 
  3. Servera såsen varm eller kall till pajen. 
Jag serverade såsen ljummen då den blir för tjock att ha på pajen när det blivit kall, då blev den som en väldigt mjuk chokladkola, himla gott förstås :-) , kanske berodde det på att jag kokade den 15 minuter istället för 10 minuter. Så blir det ibland med två barn i huset som vill ha all ens uppmärksamhet :-D

måndag 6 december 2010

Saffransglass

När det var som kallast förra veckan fick jag en himla lust att göra en massa glass, det blev 2 sorters kokosglass, 2 sorters pepparkaksglass, polkagrisglass och denna då, saffransglass. Saffran hör ju till julen så därför ville jag verkligen testa på att göra saffransglass, har aldrig ätit saffransglass innan, men gillar saffran så det kunde ju inte bli annat än gott :-). Ja och gott blev det och glassen blev så härligt gul.Så nu är det bara att testa resten av alla glassorter jag gjort :-D

Saffransglass
1 vaniljstång
2,5 dl mjölk, 3%
2,5 dl vispgrädde
1 msk flytande glykos
1 gelatinblad
3 äggulor
1,5 dl strösocker
0,5 gram saffran

Gör så här:

  1. Dela vaniljstången på mitten och skrapa ur fröna, lägg fröna, vaniljstången,glykosen, mjölk och grädde i en kastrull och koka upp detta. Ställ den sedan åt sidan. Lägg gelatinbladet i blöt i 5 minuter.
  2. Vispa ägg och socker fluffigt
  3. Tillsätt gräddmjölken till äggsmeten under vispning.
  4. Häll tillbaka glassmeten i kastrullen och värm detta på svag värme tills det börjar tjockna och glassmeten når strax under kokpunkt, dvs 85 grader, det får inte koka.
  5. Krama ur gelantinbladet och låt det smälta i den varma glassmeten.
  6. Sila glassmeten så att du får bort resterna efter vaniljstången.
  7. Mortla saffranet med lite strösocker och vispa ner detta i glassmeten.
  8. Kyl glassmeten i vattenbad och ställ därefter in den i kylskåpet så att den blir helt kall, gärna över natten så att den blir extra krämig.
  9. För att göra glass i glassmaskin: Följ instruktionerna för din glassmaskin.När den är klar så häller du upp den i en form och frys den några timmar.
  10. För att göra glass i frysen: Häll krämen i en form och ställ i frysen. Rör om var tjugonde minut i 3–4 timmar.

söndag 5 december 2010

Vit chokladfudge

Idag var det julgodispremiär här i huset, det blev fudge med vit choklad, så himla sött och gott :-), mumsigt värre liksom . Jag har aldrig gjort fudge tidigare då jag varit rädd att den skulle bli sådär torr och  smulig men det blev det inte alls, den blev precis så som jag ville ha den :-) . Älskar nämligen fudge, den varianten man hittar bland lösgodiset, Lonka heter de väl och de äter jag varje helg :-D och har ännu inte tröttnat på den. Receptet hittade jag inne hos Kalasgott.

3 dl Vispgrädde
3 dl Strösocker
1 dl Ljus Sirap
2 msk Glykos
50g Smör
100g finhackad Vit choklad 

Gör så här
  1. Koka ihop grädde, sirap och socker tills kolan har uppnått en temperatur på 120 grader. Rör om ofta.
  2. Blanda i glykos, smör, finhackade vit choklad.
  3. Vispa tills smeten blivit slät och fin.
  4. Häll fudgen i en klädd form. Jag använder flergångsbakplåtspapper, perfekt till julgodis då det inte fastnar något på den. Min form var 20x20 cm stor.
  5. Låt stelna i kylskåpet och skär sedan fudgen i lagom stora bitar.

onsdag 1 december 2010

Cupcake Pop Mold


Vann en sådan underbart härlig pryl inne hos Passion 4 baking. Verkligen en kul liten pryl som jag aldrig annars hade köpt då jag inte sett den till försäljning här i Sverige. För att handla från utländska webbshopar är jag för feg för :-) , verkar så krångligt liksom. Det var inte helt lätt att använda den och det blev inte alls så snyggt som på bilden, men så var det första gången jag använde den och med lite mer övning så skall det nog bli riktigt snyggt tillslut. Det gällde att inte ha en för kladdig deg för då fastnade det bara, degen var perfekt om den var som modellera ungefär. Vet inte om den mörka chokladen var för tjock då jag inte fick till de snygga ränderna som skall vara kring själva botten, randerna blev liksom täckta av choklad. Ja Cupcake Pop Mold finns att köpa här om någons skulle vara intresserad av det. Där inne finns även lite beskrivning om hur man använder den.

söndag 28 november 2010

Lussekatter

Bakade lite härligt mumsiga lussekatter idag då det är ett måste till första advent. Ja, jag kommer garanterat baka en ny omgång innan jul, tur att saffranet finns att köpa till lite mer rimliga priser i år, förra året kostade de ju runt 40 kronor för 0,5 gram ,vilket innebar att bara saffranet i lussekatterna då gick på 80 kronor , ja men inte hoppade jag över lussekatterna förra året för det :-). Brukar liksom många andra använda  Kesella i degen då jag tycker de blir saftigare då. Och russin gillar jag inte :-) så därför brukar jag ha pärlsocker på mina och det blir så gott då :-)

50 g jäst
100 g smör
5 dl mjölk
250 g Lätt Kesella
1 g saffran
1,5 dl socker
0,5 tsk salt
17 dl vetemjöl (ca)
1 ägg

Pensling: 1 ägg
Garnering: pärlsocker

Gör så här:
  1. Smula ner jästen i en bunke. 
  2. Smält matfettet, häll på mjölken och ljumma degspadet till fingervärme, 37 grader.
  3. Rör ut jästen i lite av degspadet. 
  4. Tillsätt resten av spadet, kesellan, saltet, sockret och saffranet. Rör tills det har löst upp sig. 
  5. Blanda  i ägget .
  6. Arbeta i så mycket av mjölet att degen blir smidig och släpper degbunkens kanter. 
  7. Strö lite mjöl över degen. 
  8. Låt den jäsa under bakduk till dubbel storlek, 45-60 minuter.
  9. Ta upp degen den på lätt mjölat bakbord. Baka ut den till lussekatter.
  10. Lägg bröden på plåtar med bakplåtspapper. 
  11. Låt dem jäsa under bakduk till knappt dubbel storlek, 30-45 minuter.
  12. Pensla dem med ägg och strö över pärlsocker. 
  13. Grädda mitt i ugnen i 250 grader i 5-8 minuter.

lördag 27 november 2010

Saffransbiscotti

Till första advent måste det bara finnas saffransbiscotti i huset, det är ju så underbart gott. Och jag tror inte det kommer bli den enda omgång av biscotti som bakas i det här huset för inte räcker de jag bakade idag till julafton :-)

125 gram grovt hackad sötmandel
100 gram smör
1 gram saffran
2 ägg
2 dl strösocker
5 dl vetemjöl
1,5 tsk bakpulver

Gör så här:
  1. Sätt ugnen på 175 grader. 
  2. Smält smöret tillsammans med saffran, häll över i en bunke och rör ner äggen. 
  3. Blanda de torra ingredienserna med sötmandeln och vänd ner det i bunken.
  4. Forma degen till 3 längder och lägg dem på en plåt.
  5. Grädda dem i mitten av ugnen i cirka 25 minuter. 
  6. Ta ut dem och sänk temperaturen till 125 grader.
  7. Skär längderna i 1 centimeter tjocka skivor och lägg tillbaka dem på plåten. 
  8. Torka skorporna i mitten av ugnen i cirka 10 minuter. 
  9. Stäng av ugnen och låt skorporna stå och torka i eftervärmen tills ugnen kallnat (eller över natten).

tisdag 23 november 2010

Chokladglass

Testade att göra chokladglass på Arlas nya smaksatta grädde, blev himla gott, lagom med chokladsmak och sedan hällde jag ju även i lite hackad choklad, kan ju inte bli bättre :-) . Det snöar ju rejält ute nu  nu så vad passar inte bättre med lite god glass då :-), för här inne är det ju  varmt och gott. Testade att hälla i flytande glukos, det sägs ju göra glassen mindre isig och smidigare, lenare, krämigare. fast jag har ju iofs inte fått någon isig glass ännu, vet inte om glukosen gjorde någon skillnad. Skall testa det igen när jag gör saffransglass.

2,5 dl mjölk, 3%
2,5 dl Arlas Chokladgrädde
1,5 dl socker
1 vaniljstång
6 äggulor
1,5 msk flytande glukos
100 gram hackad mjölkchoklad

Gör så här:
  1. Dela vaniljstången på mitten och skrapa ur fröna, lägg fröna, vaniljstången, mjölk och grädde i en kastrull och koka upp detta. Ställ den sedan åt sidan.
  2. Vispa ägg och socker fluffigt
  3. Tillsätt gräddmjölken till äggsmeten under vispning.
  4. Häll tillbaka glassmeten i kastrullen och värm detta på svag värme tills det börjar tjockna och glassmeten når strax under kokpunkt, dvs 85 grader, det får inte koka.
  5. Kyl glassmeten i vattenbad och ställ därefter in den i kylskåpet så att den blir helt kall, gärna över natten.
  6. För att göra glass i frysen: Hacka chokladen och blanda ner den i glassmeten. Häll krämen i en form och ställ i frysen. Rör om var tjugonde minut i 3–4 timmar.
  7. För att göra glass i glassmaskin: Följ instruktionerna för din glassmaskin. När glassen nästan är klar så häller du i hackad choklad och låter glassmaskinen gå en stund till. Häll sedan upp den i en form och ställ in den i frysen några timmar.

lördag 20 november 2010

Cookie dough ice cream eller kakdegsglass

Har aldrig köpt kakdegsglass i affären men har hört att det skall vara himla gott, så vad passar då inte bättre än att göra lite egen kakdegsglass, ja för kakdeg är tokgott och hemmagjord vaniljglass är tokgott och kombinationen av dessa två kan inte bli annat än smarrigt värre. Ja och gott blev det verkligen, passar mig som är ett kakmonster perfekt.

2,5 dl vispgrädde
2,5 dl standarmjölk
1 tsk äkta vaniljsocker eller 1 vaniljstång
1,5 dl socker
6 äggulor
1/2 sats kakdeg

Gör så här:
  1. Dela vaniljstången på mitten och skrapa ur fröna, lägg fröna, vaniljstången, mjölk och grädde i en kastrull och koka upp detta. Ställ den sedan åt sidan.
  2. Vispa ägg och socker fluffigt
  3. Tillsätt gräddmjölken till äggsmeten under vispning.
  4. Häll tillbaka glassmeten i kastrullen och värm detta på svag värme tills det börjar tjockna och glassmeten når strax under kokpunkt, dvs 85 grader, det får inte koka.
  5. Kyl glassmeten i vattenbad och ställ därefter in den i kylskåpet så att den blir helt kall, gärna över natten.
  6. För att göra glass i frysen: Dela kakdegen i småbitar och blanda ner den i glassmeten. Häll krämen i en form och ställ i frysen. Rör om var tjugonde minut i 3–4 timmar.
  7. För att göra glass i glassmaskin: Följ instruktionerna för din glassmaskin. När glassen nästan är klar så häller du i de kakdegen som du delat i små bitar och låter glassmaskinen gå en stund till. Häll sedan upp den i en form och ställ in den i frysen några timmar.

Chocolate Chip Cookies

Bakade lite nya goda chocolate chip cookies i veckan , hälften av degen blev kakor och den andra hälften av kakdegen stoppade jag i min vaniljglass, mumsigt värre :-). Jag brukar annars få ut ca 24 normalstora kakor av denna deg. 
100 gram rumsvarmt smör
2 dl farinsocker
1/2 strösocker
1/2 tsk äkta vaniljsocker
1 ägg
1,5 dl vetemjöl
3 dl havregryn
0,5 tsk bikarbonat
0,5 tsk salt
200 gram milk chocolate chips 

Gör så här: 
  1. Rör ihop smöret med farin, strö och vaniljsocker.
  2. Tillsätt ägget under kraftig omrörning.
  3. Blanda mjöl, havregryn, bikarbonat samt saltet och blanda ner det i smeten.
  4. Hacka chokladen grovt och blanda ner den i smeten, se till att allt blir ordentligt blandat.
  5. Rulla 24 bollar och lägg dom glest på plåtar med bakplåtspapper.
  6. Grädda i 175 grader i c:a 10-12 minuter. Låt kallna på plåten

torsdag 18 november 2010

Drottningholmslimpa


Bakade två grova surdegslimpor igår, de blev två saftiga, lite tunga bröd åt det mer syrliga hållet. Ja dessa håller sig säkert saftiga en vecka i brödburken. Fast nästa gång jag gör brödet så vill jag blanda i lite frön också som tex solrosfrön och garnera med pumpafrön ovanpå. Receptet hittade jag i boken Surdegsbröd av Martin Johansson.

2 bröd

Dag 1 kväll


Surdeg:

100 g (1 dl) Råsurdegsgrund
300 g (3 dl) ljummet vatten
180 g (3 dl) rågmjöl

Skållning:

300 g (4 dl) hela dinkelkorn eller helt vete, jag använde fyrkornskross istället
600 g (6 dl) vatten

  1. Blanda surdegsgrund, vatten och mjöl i en rymlig bunke. Täck med plastfolie och låt stå på ett varmt ställe över natten, gärna runt 22-24 grader.
  2. Koka upp vattnet till skållningen och häll i dinkel/vetekornen. Låt sjuda under lock 5 minuter. Ta av från plattan och låt stå. Fast jag kokade bara upp vattnet, hällde det över fyrkornskrossen och lät det stå så över natten.

Dag 2 morgon

Surdegen och dinkel/vetekornen från gårdagen
450 g (4 ½ dl) vatten
300 g (5 dl) rågmjöl
500 g (8 ½ dl) rågsikt
20 g (1 msk) salt

  1. Häll bort överblivet vatten från de kokade kornen. (Fanns inget överflödigt vatten att hälla bort för mig)
  2. Blanda alla ingredienser och kör 8 minuter i degblandare (4 minuter på låg hastighet och 4 minuter med lite mer fart). Degen ska vara ganska kladdig.
  3. Täck bunken med plastfolie och låt jäsa tills degen uppnått dubbel storlek, vilket bör ta 3-4 timmar. 
  4. Smörj två brödformar på 1 ½ liter med smör och fyll formarna till ungefär två tredjedelar. Strö på lite rågmjöl och täck med en handduk. 
  5. Låt jäsa tills degen rest sig några cm och små hål visar sig. Det kan ta 1-2 timmar. 
  6. Sätt ugnen på 275 grader i god tid med ett galler strax under mitten och en oöm plåt på nedersta hyllan. 
  7. Sätt in bröden i ugnen och lägg några isbitar på den nedre plåten. Sänk temperaturen till 200 grader efter 5 minuter och grädda bröden ytterligare 55-60 minuter. 
  8. Ta ut bröden ur ugnen, ta ut dem ur formarna och låt svalna på ett galler. 
  9. Låt vila till nästa morgon, inlindade i en handduk.

onsdag 17 november 2010

Grova limpor


Baka lite grova limpor idag, det blev två bröd då jag gräddade dessa i stora avlånga bakformar på 3 liter, eller om de är på 3,5 liter, har du inte så stora bakformar blir det nog lagom att dela degen i tre delar och grädda dom i 1,5 liters avlånga bakformar.

2 stora limpor

550 gram vatten
250 gram rågsurdeg
10 gram jäst
550 gram vetemjöl special fullkorn
100 gram rågsikt
125 gram grovt rågmjöl
15 gram brödsirap
20 gram havssalt
50 gram linfrö
100 gram solroskärnor
150 gram valnötter

Havregryn till garnering

Gör så här
  1. Blanda samtliga ingredienser utom saltet och arbeta i hushållsmaskin i 10 minuter. Tillsätt saltet och kör ytterligare 5 minuter. Låt degen vila i bunken i 30 minuter. 
  2. Dela degen i två delar, alternativ tre delar och lägg dom i smorda avlånga bakformarr.
  3. Låt jäsa i två timmar i rumstemperatur eller i kylen över natten.
  4. Sätt ugnen på 275 grader. Om du har låtit limporna jäsa i kylen över natten, tar du ut dom samtidigt som du sätter på ugnen. Känns de inte färdigjästa så låt de stå i rumstemperatur i en halvtimme.
  5. Ställ in limporna i ugnen, sänk genast till 200 grader och grädda tills de når en innertemperatur på 98 grader. Glömde ta tiden på hur länge de var i ugnen, kanske runt 45 minuter. De beror ju också på hur stora du gör dom. Det bästa är att skaffa en digital kökstermometer och mäta innertemperaturen på brödet, då får du så gott som alltid perfekt gräddade bröd och riskerar inte att de blir kletiga inuti eller gräddade för länge.
  6. Låt bröden svalna på galler.

Frallor med fyrkornskross

Baka lite härlig goda frallor med fyrkornskross till kvällsmat igår,  perfekta att stoppa in i frysen och värma i ugnen när man blir sugen på lite varma frallor. Ja så fick jag äntligen användning för mitt fyrkornskross som jag köpt för ett bra tag sedan :-)

15 stycken

2 dl fyrkornskross
400 gram (4 dl)  dl vatten
500 gram (5 dl ) filmjölk eller naturell yoghurt
1 paket jäst (50 g)
20 gram (2 tsk) salt
10 gram (1 tsk) flytande honung
25 gram (2 msk) olivolja
110 gram  ( 2 dl) Rågsikt
540 gram (9 dl) vetemjöl
120 gram (2 dl) Rågmjöl

Solrosfrön att strö över





Gör så här:
  1. Koka upp fyrkornskross och vattnet  i en kastrull och låt koka till en tjock gröt. 
  2. Häll gröten i en degbunke och blanda i filmjölken/yoghurten. Rör runt och kolla så att allt är fingervarmt. 
  3. Smula ner jästen och rör om så att den löser sig. 
  4. Blanda i salt, honung, olivolja och nästan allt mjöl.
  5. Bearbeta degen tills den är smidig och släpper kanterna på bunken.
  6. Låt jäsa övertäckt i ca 30 minuter. 
  7. Knåda degen lätt på ett mjölat bakbord. 
  8. Dela degen i 15 bitar och forma till runda frallor.Doppa frallorna i solrosfrön, pensla ev med vatten innan om solrosfröna inte vill stanna kvar.
  9. Lägg frallorna på en bakplåtspappersklädd plåt och låt jäsa övertäckt i ca 30 minuter.
  10. Sätt ugnen på 200 grader och grädda i mitten av ugnen i ca 20-25 minuter. 
  11. Låt svalna på galler under bakduk.