15 stycken
2 dl fyrkornskross
400 gram (4 dl) dl vatten
500 gram (5 dl ) filmjölk eller naturell yoghurt
1 paket jäst (50 g)
20 gram (2 tsk) salt
10 gram (1 tsk) flytande honung
25 gram (2 msk) olivolja
110 gram ( 2 dl) Rågsikt
540 gram (9 dl) vetemjöl
120 gram (2 dl) Rågmjöl
Solrosfrön att strö över
Gör så här:
- Koka upp fyrkornskross och vattnet i en kastrull och låt koka till en tjock gröt.
- Häll gröten i en degbunke och blanda i filmjölken/yoghurten. Rör runt och kolla så att allt är fingervarmt.
- Smula ner jästen och rör om så att den löser sig.
- Blanda i salt, honung, olivolja och nästan allt mjöl.
- Bearbeta degen tills den är smidig och släpper kanterna på bunken.
- Låt jäsa övertäckt i ca 30 minuter.
- Knåda degen lätt på ett mjölat bakbord.
- Dela degen i 15 bitar och forma till runda frallor.Doppa frallorna i solrosfrön, pensla ev med vatten innan om solrosfröna inte vill stanna kvar.
- Lägg frallorna på en bakplåtspappersklädd plåt och låt jäsa övertäckt i ca 30 minuter.
- Sätt ugnen på 200 grader och grädda i mitten av ugnen i ca 20-25 minuter.
- Låt svalna på galler under bakduk.
Perfekt för Majoren!
SvaraRaderaSådana lite grövre frallor är ju bara så goda!
SvaraRaderaSer goda ut!
SvaraRaderaGud vad sugen jag blir på bröd. Dem här ser underbara ut. Mjuka och goda inuti med ett frasigare yttre :)
SvaraRaderaÅh vad fina! Och må så vara att jag inte ser insidan, men kross och kornbitar och sådant i bröd - det är bland det absolut godaste! :) för att inte tala om solrosfrön. Jag väntar tålmodigt på att brödet i min frys skall ätas upp, så jag kan baka lite nytt.... då kanske dessa blir ett alternativ!
SvaraRaderaHåkan och Anki: Alldeles perfekt :-)
SvaraRaderaFrida: Jupp och man håller sig mätt lite längre :-)
Emma: Härligt frasiga på ytan, precis som jag vill ha de :-)
Filippa: Glömmer ofta att ta kort på insidan :-) , men gott blir det med kosts och sånt i
Har aldrig testat fyrkornskross. Låter väldigt spännande. Dina frallor ser riktigt smarriga ut!
SvaraRaderaVad goda de ser ut!
SvaraRaderaFint! Postar du några frukostfallor till mig? Gärna med expressbud så att de är här i morgonbitti. ;-)
SvaraRaderaSanne: Tack
SvaraRaderaErika: Himla goda, de kommer jag baka igen
Tina: Det hade varit något det :-) , synd du inte bor i närheten annars hade du allt kunnat få några :-)