torsdag 18 oktober 2012

Ostkaka med keso

Ostkaka är himla gott, men den "riktiga" småländska ostkakan med ostlöpe tar sin lilla tid att göra så därför fick det bli en busenkel snabbvariant med keso, så mumsigt :-). Men jag såg att det fanns ostlöpe på ICA så jag skall allt ta och testa en "riktig" variant av ostkaka med. Receptet kommer ur Per Mobergs nya bok Morberg lagar husmanskost. En bok som jag verkligen kan rekommendera, en bok helt i min smak.

Ostkaka med keso
4-6 portioner

50 gram sötmandel
3 medelstora ägg
1/2 dl strösocker
1/2 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
500 gram keso
3 dl vispgrädde
1 tsk rivet citronskal

Gör så här:
  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Smörj en ugnsform på ca 1 1/2 liter.
  3. Skålla och finhacka mandeln.
  4. Vispa ägg och socker fluffigt.
  5. Tillsätt mjöl, vaniljsocker, keso, grädde, citronskal och mandel.
  6. Häll detta i formen och grädda kakan i ca 1 timme. Jag gräddade min längst ner i ugnen.
  7. Servera ostkakan ljummen med tex hallonsylt och lite lättvispad grädde. Tokgott helt enkelt :-).

7 kommentarer:

  1. Vad gott och proteinrikt också!

    SvaraRadera
  2. Ostkaka som är så gott, perfekt att den kan göras på keso, det verkar ju enkelt!

    SvaraRadera
  3. Riktigt gott med ostkaka, länge sen jag åt det!!

    SvaraRadera
  4. Gör också falsk ostkaka på keso här hemma. Receptet är svärmors och det är verkligen så gott.

    SvaraRadera
  5. Ostkaka är så gott! Jag brukar göra på keso eller på kokt mosad squash. Båda blir väldigt lika äkta ostkaka tycker jag. Äter gärna både grädde och sylt till :-)

    SvaraRadera
  6. Mums vad gott! Har aldrig ätit med keso i. Men det låter smarrigt!

    SvaraRadera