lördag 13 oktober 2012

Finska Pinnar

Finska pinnar med sin mandelsmak är himla gott det, finns ju mängder med recept på finska pinnar men jag ville ha ett med bittermandel i och använde det som finns i boken Sju sorters kakor. Perfekta att frysa  och ta fram när man blir sugen på något sött eller får gäster.


Finska Pinnar
50 stycken

50 g  sötmandel eller samma mängd mandelmjöl
5 st  bittermandlar
4 1/2 dl  vetemjöl
1 dl  socker
200 g  margarin eller smör

Pensling och garnering:
1/2-1 st  äggvita
Pärlsocker
Hackad sötmandel

Gör så här:
  1. Skålla, skala och mal mandeln. 
  2. Hacka samman mjöl, socker, mandel och matfett. 
  3. Låt degen vila en stund på kall plats.
  4. Rulla degen till fingertjocka längder och lägg dem tätt intill varandra. 
  5. Pensla med den lätt uppvispade äggvitan. 
  6. Strö på pärlsocker och hackad mandel. 
  7. Skär längderna i 4-5 cm långa bitar och lägg dem på smord plåt eller bakplåtspapper.
  8. Grädda mitt i ugnen i 175 grader i ca 12 min.

5 kommentarer:

  1. Gott! Även om jag är finländare har jag aldrig bakat finska pinnar :)

    SvaraRadera
  2. Finska pinnar är så gott. Tycker oxå det ska vara bittermandel i.

    SvaraRadera
  3. Bittermandeln ska absolut vara i tycker vi, det ger pinnarna lite extra skjuts.

    SvaraRadera
  4. Finska pinnar är nog min absoluta favorit bland småkakor. Jag älskar iofs alla små kakor, men riktigt fina finskarpinnar slår de flesta kakor.

    SvaraRadera