fredag 5 oktober 2012

Ciabatta


Älskar ciabatta men det är inte helt lätt att få till det perfekta brödet med seg-hård skorpa, med fina hål/luftbubblor inuti och syrlig smak. Var bara tvungen att testa ciabatta-receptet de bakade efter i gårdagens "Hela Sverige bakar" Vid gräddning så använder jag baksten samt häller in lite vatten i ugnen får att få en hårdare skorpa, går lika bra med en plåt om man inte har en baksten.  Ja bröden var helt klart godkända och mycket goda men inte som den perfekta ciabattan skall vara. Skall öka på min vetesurdeg inatt så att jag kan göra min tredagars cibatta igen, de brukar bli himla bra om jag inte minns helt fel, var ett tag sedan jag gjorde dom sist nu.Ja en sådär 2 år sedan sist. Inte lätt att ta kort på det man bakar nu när det börjar gå mot den mörka årstiden, helst inte nu på kvällen när det är helt svart ute. Nästa vecka är det småkakor som gäller i Hela Sverige bakar, det ser jag framemot att få se, hoppas få lite nya goda recept att testa..

Ciabatta
300 g Vetesurdeg
360 g vetemjöl
220 g vatten
20 g olivolja
10 g salt
10 g jäst-färsk

 Gör så här
  1. Blanda ingredienserna till en lös men smidig deg.
  2. Lägg degen i en bunke som är oljad med oliv olja. 
  3. Låt vila 20 minuter.
  4. Häll lite olivolja på bordet, häll ut degen, vik ihop degen & lägg tillbaka den i bunken. Låt vila 20 minuter.
  5. Häll lite olivolja på bordet, häll ut degen, vik ihop degen och lägg tillbaka den i bunken låt vila 20 minuter.
  6. Sätt ugnen på 250 grader, med en plåt eller baksten mitt i ugnen och en oöm plåt nederst i ugnen.
  7. Mjöla bordet och häll ut degen på bordet. 
  8. Dela degen i 10 bitar.Lägg degbitarna på plåten.
  9. Jäs i cirka 20 minuter. 
  10. Och så skjuts in i ugnen på den varma bakstenen/plåten, släng in lite vatten på  plåten som du ställ på botten av ugnen. 
  11. Grädda gyllenbruna i cirka 10-15 minuter.
  12. Låt svalna på galler utan bakduk.

3 kommentarer:

  1. Chiabatta är gott med den hårda skorpan och mjuka inuti!

    SvaraRadera
  2. Chiabatta är så gott, vi brukar köra med den frysta varianten på helgerna, sonen älskar dem!!

    SvaraRadera
  3. Jag kikade också nu senast. Det var inte många som lyckades få till några bra ciabatta. Det är inte lätt att pyssla om en deg i en stressad situation.

    SvaraRadera