måndag 22 oktober 2012

Ökensand

Ökensand har jag aldrig bakat förut. Det blir en lite sandig kaka i konsistensen, rätt hård och smakar himla gott av det brynta smöret. Perfekta att frysa in. Namnet kommer från att det brynta smöret ger dom lite lätt sandfärg. Ja det blir mycket småkakor just nu :-), de är lätta att baka, perfekta att frysa in, tinar fort och ja såklart, det är ju så gott :-)

Ökensand
(50 st)

200 g smör
2 dl socker
1-2 tsk vaniljsocker
1 tsk hjorthornssalt eller 2 tsk bakpulver
5 dl vetemjöl

Gör så här:
  1. Sätt ugnen på 175ºC. 
  2. Bryn matfettet och låt det svalna. 
  3. Rör matfett, socker, vaniljsocker hjorthornssalt (eller bakpulver) pösigt. 
  4. Tillsätt mjölet och arbeta ihop degen. Forma kakor med två teskedar, jag formade degen med  händern) och lägg dem på smord eller bakplåtspapper. 
  5. Platta till kakorna, de flyter inte ut så mycket i ugnen.
  6. Grädda mitt i ugnen ca 15 minuter.
  7.  Låt dem kallna på plåten

1 kommentar: