Chokladbiskvier
20 stycken, normalstora
Botten:
200 gram riven mandelmassa
100 gram strösocker
ca 50 gram äggvita, från 1-2 ägg
Italiensk smörkräm:
50 gram vatten
125 gram strösocker
2 äggvitor
30 gram vaniljsocker
200 gram rumstempererat smör
50 gram smält mörk choklad
300 gram mörk choklad till doppning
Gör så här:
- Blanda mandelmassa och strösocker.
- Tillsätt äggvita, lite i taget under vispning tills du fått en spritsbar massa, den får inte vara rinning, då flyter de ut för mycket under gräddning.
- Spritsa ut smeten på plåtar med bakplåtspapper, 20 stycken skall det bli. Ca 3 cm i diameter.
- Grädda mitt i ugnen i 200 grader i 10-12 minuter tills de fått fin färg.
- Låt svalna på plåten. Om det är svårt att lossna dom från pappret så stoppa in dom i frysen i 30 min så går det lättare.
- Nu är det dags för smörkrämen. Koka upp vatten och socker till 116 grader. Bildas det kristaller på kastrullens insida så ta genast bort dom genom att doppa en pensel i kallt vatten och pensla ner dom.
- Vispa under tiden äggvitorna till ett hårt skum i en ren bunke. Tillsätt den heta sockerlagen under vispning, sänk hastigheten och fortsatt vispa massan tills den svalnat, 10-15 minuter.
- Tillsätt vaniljsockret och därefter smöret klickvis under vispning.
- Vispa tills krämen är fluffig.
- Tillsätt den smälta chokladen.
- Bred eller spritsa ut krämen på biskivbottnarna så att det bildas en topp. Låt stå i kylen 30 minuter eller i frysen. Jag föredrar frysen, då blir det lättare att doppa dom i chokladen.
- Smält chokladen i ett vattenbad. Doppa varje biskiv , en i taget och håll den upp och ner så att överflödig choklad rinner av. Sätt biskvierna på bakplåtspapper för att stelna. Går utmärkt att frysa, förvara dom annars i kylen.
Beskriver är ju farligt gott, dina blev jätte fina mvh sandra
SvaraRaderaVad gott det låter med den italienska marängsmörkrämen!!
SvaraRadera