tisdag 14 juni 2011

Marsipanglass

Hade lite marsipan som passerat utgångsdatum och vad passade inte då bättre än att riva ner den i glassmeten :-), himla gott blev det, men just denna glassmet var inte helt fryst som den brukar vara när jag kört glassmaskinen i 50 minuter, smälte också fortare i rumstemperatur sedan när det var dags att äta den, vet inte om det berodde på marsipanen eller något annat, har inte haft det problemet tidigare, men vad gör den när glassen blev tokgod :-), ja om man gillar marsipan förstås. Jag hade i 1 dl strösocker, men det blev lite väl söt så därför är det  bättre att bara ta i 0,5 dl strösocker, marsipanen är ju så söt i sig.

Marsipanglass
2,5 dl vispgrädde
2,5 dl kaffegrädde
1 vaniljstång
6 äggulor
0,5 dl strösocker
150-200 gram marsipan

Gör så här:

  1. Dela vaniljstången på mitten, skrapa ur fröna och lägg i stången och fröna tillsammans med vispgrädde och kaffegrädde i en kastrull. Låt detta koka upp och ställ det åt sidan .
  2. Vispa ägg och socker fluffigt
  3. Tillsätt gräddmjölken till äggsmeten under vispning.
  4. Häll tillbaka glassmeten i kastrullen, riv mandelmassan och blanda ner detta i glassmeten, värm detta på svag värme tills det börjar tjockna och glassmeten når strax under kokpunkt, dvs 85 grader, det får inte koka. Vi vill ju inte ha äggröra :-)
  5. Kyl glassmeten i vattenbad och ställ därefter in den i kylskåpet så att den blir helt kall, gärna över natten.
  6. För att göra glass i frysen: Häll krämen i en form och ställ i frysen. Rör om var tjugonde minut i 3–4 timmar.
  7. För att göra glass i glassmaskin: Följ instruktionerna för din glassmaskin. Häll sedan upp den i en form och ställ in den i frysen några timmar

24 kommentarer:

  1. jag gillar ju inte marsipan men det ser ju väldigt gott ut iaf :)

    SvaraRadera
  2. Jaaa, alltså det måste vara supergott! Roligt när du testar olika smaker :)

    SvaraRadera
  3. Mmmm... och med hallon till! Jag gillar kombon marsipan och hallon!

    SvaraRadera
  4. Så många olika goda smaker man kan göra! :)

    SvaraRadera
  5. Jeg er kjempeglad i marsipan, så dette er glassen for meg! Mmmm....det ser utrolig godt ut!
    Jeg tror jeg skal ønske meg en glassmaskin til min fødselsdagen.

    SvaraRadera
  6. Ser gott ut och perfekt med hallonen:-)!

    SvaraRadera
  7. Vad passande då jag själv gjorde mandelmassa glass igår men mandelkakor i! Så gott var det! Glassen tog slut blixtsnabbt, var för gott!

    SvaraRadera
  8. Här är vi delade mitt av, Håkan gillar, Anki gillar inte...

    SvaraRadera
  9. Jag älskar marsipan, men är tyvärr ensam om det i familjen. Men tänk får jag ju en hel glassats för mig själv! Inte så dumt...

    SvaraRadera
  10. Tack för era kommentarer, funderar just på vad jag skall göra för glass nästa gång :-), smultronglass vore gott, men smultronen är inte mogna och sedan är de för lite smultron för att de skall räcka till att göra glass på

    SvaraRadera
  11. Marsipan är ju så gott! Men smultron låter ännu godare! Tyvärr är dom ju väldigt små och få som du säger :(

    Sen skulle jag gärna få lite råd. Jag tänkte göra en moussetårta för första gången och jag undrar över lite saker. Jag har gjort sockerkaksbotten och fryst in så jag slipper baka samma dag eller dagen innan eftersom det är så mycket annat att göra. Kommer kakan att bli för torr då? Den kommer ju inte vara lika saftig som en nybakad sockerkaka men kommer den att bli för torr med mousse på? Är mousse tillräckligt saftig eller ska jag dutta på lite saft av blåbär (ska ha blåbärsmousse) på tårtbottnarna när jag gör den? Eller kommer den att bli alldeles svampig då? Och kan jag sätta ihop tårtbottnarna och moussen dagen innan och ha i kylskåp och dekorera med sugarpaste och dekorationer samma dag man ska äta den eller kommer moussen att typ "smälta" under natten och göra kakan sladdrig och geggig? Väldigt tacksam för svar! Du har en underbar blogg :)

    SvaraRadera
  12. Det låter himla gott!!! Om man bara hade en glassmaskin... :)

    SvaraRadera
  13. Du är ju så himla bra på att komma på smaskiga glassrecept. Detta lät himmelskt gott. Ska prova att svänga ihop en laktosfri variant :-)

    / Anna

    SvaraRadera
  14. Jösses vilka goda recept! Det verkar farligt gott...

    SvaraRadera
  15. Oj så gott det låter...

    http://smaskelismaskens.blogspot.com/

    SvaraRadera
  16. Anna R:

    Jag brukar alltid baka sockerkaksbotten i förväg och sedan ta ut den samma dag och låta den halvtinna innan jag delar den, mycket lättare att dela den då än om den är helt nybakad samma dag, blir inte torrare för det tycker jag, om man fryser in sockerkakan samma dag som man bakar den.

    Fyller den gör jag alltid dagen innan med tex blåbärsmmousse och plastar sedan in den väl och låter den stå i kylen över natten, där får den stå och gotta till sig och bli saftigare. Jag brukar inte dutta på någon extra saft, tycker det har varit saftig ändå.

    Tårtbotten med fyllning spacklar du sedan nästa dag med tex vit-chokladsmörkräm, http://cupcakesfluffan.blogspot.com/2010/07/vit-chokladsmorkram.html jag använder ballinas sugarpaste så jag brukar inte fodra sugarpasten , dvs pensla den med tex olja. Vet att de som använder andra märken än Balinas brukar fodra sin sugarpaste för att inte risker att den smälter på tårtan, tex grädde kan smälta sugarpasten.

    Ibland gör jag klart hela tårtan dagen innan den skall äta, dvs med dekorationer och allt och ställer den i kylen, det är isåfall viktigt att du inte lägger någon över tårtan, utan låter den stå helt fritt.

    Lycka till med din tårta

    SvaraRadera
  17. Och Pernilla, Anna, Malin och anonym, tack för era kommentarer :-)

    SvaraRadera
  18. Det låter väldigt spännande med marsipan i, det hade jag aldrig kommit på själv :) tack för inspirationen!

    SvaraRadera
  19. varför ska man inte ha i äggvitorna? spelar det någon roll? :)

    SvaraRadera
  20. Å va gott med marsipanglass! Marsipan är nog det godaste jag vet...

    SvaraRadera
  21. Tack för era kommentarer, Kristin kan tänka mig att äggulorna gör glassen mer krämig, den innehåller mycket protein vilket har en stark bindande förmåga

    SvaraRadera