måndag 6 juni 2011

Dansk Smörfralla

Bakade lite härligt mumsiga frallor i helgen, man kavlar in lite smör  vilket gör de så goda .-), ja riktigt tokgoda. Passade perfekt till helgens grillning. Ja grillning blev det givetvis i helgen nu när vi haft sådant toppenfint sommarväder. Receptet kommer från boken Bröd av Johan Åkerberg

Dansk Smörfralla
14-16 stycken

Fördeg:
20 gram jäst
4 dl mjölk
300 gram vetemjöl

Gör så här:
  1. Lös upp jästen i mjölken, blanda sedan med mjöl och arbeta till en deg. Låt jäsa under bakduk i 2 timmar.
Huvuddeg:
50 gram smör, rumstempererat
10 gram salt
20 gram strösocker
400 gram vetemjöl special
100 gram smör, rumstempererat( att kavla in)
Vallmofrön, Vita

Gör så här:
  1. Blanda fördegen med 50 gram smör samt allt salt, socker och vetemjöl till en deg.
  2. Låt jäsa under bakduk i 20 minuter.
  3. Kavla ut degen på ett mjölat bord till en rektangel på 40x50 cm.
  4. Bred på 100 gram smör på 2/3 av degens långsida.
  5. Vik in den osmörade delen till hälften av den smörade delen.
  6. Vik över den återstående delen, vänd på degen och kavla den lätt.
  7. Pensla med vatten och strö över vallmofrön.
  8. Skär bort kanterna och skär därefter ut 14-16 trianglar.
  9. Lägg över dem på plåt med bakplåtspapper.
  10. Låt jäsa under duk till dubbel storlek.
  11. Sätt ugnen på 225 grader.
  12. Spreja in vatten i ugnen och sätt in plåten med bröden.
  13. Grädda i ca 10 minuter tills de fått fin färg.
  14. Låt svalna på galler under bakduk.

12 kommentarer:

  1. Det låter supergott. Det receptet spar jag direkt. :-)

    SvaraRadera
  2. det låter jättegott :-)

    SvaraRadera
  3. Ser gott ut...ja vädret har verkligen varit kanon och man har grillat och njutit hela helgen.

    SvaraRadera
  4. De låter onekligen goda. :)

    SvaraRadera
  5. Dom är ju bara för goda... när Anki jobbade extra i ett café i stan så togs det med ett antal sådana här hem. Kallades nog för Te-birkes eller nåt liknande.

    SvaraRadera
  6. Vänta förlåt men jag missade lite tror jag.. vad gör man med huvuddegen? Är det den man kavlar ut i punkt 2? Eller är det fördegen?

    SvaraRadera
  7. Anonym: Själva fördegen blandar du ner när den jäst klart tillsammans med ingredienserna till huvuddegen, så det blir alltså en deg av alltsammans som du sedan kavlar ut

    SvaraRadera
  8. Världens bästa namn! haha...helt såld på smörfralla. Tack för receptet!

    SvaraRadera