fredag 1 februari 2013

Dubbelchokladglass



Angela som driver och äger Mormor Magdas Därproducerad Glass, i Taberg dvs en glassfabrik håller just nu på att skriva en glassbok, jag och några andra glasstokiga personer hjälper henna att testa några glassrecept. En perfekt uppdrag för mig som älskar glass :-).

Jag hittade till Angelas blogg när jag var på jakt efter nya glassrecept, ganska så snart så avslöjade hon att hon hade en dröm om att starta en glassfabrik, en kul och annorlunda ide, men många har ju drömmar och idéer om att göra något annat med sitt liv men för många stannar det vi en dröm, men Angela vågade verkligen satsa på sin dröm. Det har varit så kul och imponerande att få följa henne hela vägen, från en dröm till att faktisk bli en riktig glassfabrik som går riktigt bra och säljer glass både i sin egen butik och i ett flertal matbutiker.

Här kan du se vilka smarriga glassorter som finns i glassfabriken, har själv ännu inte testat på glassen men hoppas självklart att de snart kommer till en butik nära mig. Hur spännande låter inte Mormor Magdas Poppiga Popcorn dvs Vaniljglass med kolasås och popcorn. Här kommer nu ett himla gott recept på chokladglass som jag testat åt henne, så tokgott och med lagom mycket chokladsmak.


Dubbelchokladglass

3 dl mjölk 3%
2 dl Vispgrädde
2 st ägg
1 1/4 dl socker
4 matskedar kakao
50 gram 70% mörk choklad, grovt hackad

Gör så här:
  1. Häll mjölk och grädde i en kastrull och koka upp detta, ställ det åt sidan. 
  2. Vispa ägg och socker fluffigt. 
  3. Tillsätt gräddmjölken till äggsmeten under vispning. 
  4. Tillsätt kakao. 
  5. Häll tillbaka glassmeten i kastrullen och värm detta på svag värme tills det börjar tjockna och glassmeten når strax under kokpunkt, dvs 85 grader, det får inte koka.
  6.  Kyl glassmeten i vattenbad och ställ därefter in den i kylskåpet så att den blir helt kall, gärna över natten. 
  7. För att göra glass i frysen: Blanda ner chokladbitarna. Häll krämen i en form och ställ i frysen. Rör om var tjugonde minut i 3–4 timmar. 
  8. För att göra glass i glassmaskin: Följ instruktionerna för din glassmaskin. När den är klar så häller du upp den i en form, rör snabbt ner chokladbitarna och ställ in den i frysen några timmar. 
 
Man kan också göra glassmeten enligt detta tillgångsvägsätt:

Gör så här:
Blanda mjölk och grädde i kastrull och låt sjuda ordentligt på medelvärme medan du rör om (akta så att det inte bränns vid). Blanda ägg, socker och kakao i en bunke, vispa pösigt. Häll över ingredienserna från bunke till kastrull, blanda och sätt in kastrullen i kylen för att svalna, gärna i flera timmar så att glassmeten är  ordentligt kall.  Följ sedan från punkt i ovanstående recept.

onsdag 30 januari 2013

Syrlig citronkaka

En riktig saftig och rejäl sockerkaka eftersom kokosflingorna dragit åt sig vätska från yoghurt och citronsaft, riktigt god. Vill man göra den extra fin så kan man ha på lite härlig chokladglasyr.

Citronkaka

4 dl kokosflingor
2 dl naturell yoghurt, jag tog med vaniljsmak
Finrivet skal av 1 citron
1 dl färskpressad citronsaft
125 gram smör
4 ägg
3 dl socker
2 tsk vaniljsocker
2 1/2 tsk bakpulver
4 dl vetemjöl

Gör så här:
  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Blanda kokosflingor, yoghurt, citronskal och citronsaft och låt detta svälla i 20 minuter.
  3. Smörj en kransform på minst 2 liter och bröa med kokosflingor. 
  4. Smält smöret och låt det svalna.
  5. Vispa ägg och socker ljust och pösigt.
  6. Sikta ner de torra ingredienserna och tillsätt kokosblandningen.Rör varsamt till en slät smet.
  7. Vänd till sist ner det smälta smöret.
  8. Häll smeten i den smorda formen och grädda längst ner i ugnen i ca 45-50 minuter. Prova med en sticka som skall vara torr då kakan är färdiggräddad.
  9. Låt kakan svalna en stund i formen innan du stjälper upp den, låt den kallna under formen.
Vill du så kan du ha glasyr på

Glasyr
50 gram vit choklad
3/4 dl florsocker
1 msk färskpressad citronsaft
Rivet citronskal

Gör så här:
  1. Bryt chokladen i mindre bitar och smält över vattenbad eller i mikrovågsugnen.
  2. Tillsätt florsocker och citronsaft och rör glasyren slät.
  3. Ringla genast glasyren över den kalla kakan. Strö övre finrivet citronskal.

måndag 28 januari 2013

Funfetti Cookies eller Strösselkakor



Bakade lite härligt färgglada och goda kakor till sonens barnkalas, hittade receptet inne hos Louise´s Spis. och kände att jag genast var tvungen att testat dom. De går utmärkt att frysa och receptet säger att det blir 24 stycken men jag fick 40 stycken.Ja det är verkligen barnvänliga kakor som passar toppen på ex dop eller barnkalas.

Funfetti Cookies
ca 40 stycken

225 g rumsvarmt smör
250 g strösocker (nästan 3 dl)
2 tsk vaniljextrakt/vaniljsocker
1 stort ägg
310 g vetemjöl (ca 5,2 dl )
37 g maizena (4½ msk)
3/4 tsk bikarbonat
½ tsk salt
ca 1½ dl färgglatt strössel
4 msk nonpareils små runda strössel

Gör så här:
  1. Sätt ugnen på 175 grader .
  2. Rör smör och socker vitt och fluffigt, jag gjorde detta i köksmaskinen med beaterblade. 
  3. Tillsätt vaniljextrakt/vaniljsocker och ägg. 
  4. Vispa samman allt till en slät, fluffig smet.
  5. Sikta samman mjöl, maizena, bikarbonat och salt i en skål. 
  6. Tillsätt sedan mjölblandningen under stillsam rörning ner i smörsmeten. 
  7. Fortsätt att röra långsamt tills allt går ihop till en deg. 
  8. Vänd sist ner strösslet i degen. Var lite varsam när du vänder ner strösslet för om man rör för mycket kommer strösslet att färga av sig på degen och det blir inte fullt så fina kakor.
  9. Rulla bollar av degen modell lite större köttbulle, lägg dem med ca 5 cm mellanrum på klädda plåtar och platta till dem lite på toppen.
  10. Grädda mitt i ugnen ca 10-15 minuter eller tills de börjar hårdna lite och fått lite färg på kanterna.
  11. Låt kakorna svalna på ett kakgaller.

lördag 26 januari 2013

Havrebollar eller Chokladbollar

Gjorde lite nya chokladbollar igår då sonen fyllt 5 år och skall ha sitt första barnkalas, självklart har chokladbollar en given plats på kakfatet, nu när han lärt sig tycka om dom :-), det här är en lite mildare variant på chokladbollar eller havrebollar som de ursprungligen kallas för, med Oboy istället för kakao. Enligt rykten lär de smaka som de gjorde förr, de som köptes i kiosken, men jag minns inte hur de smakade. Gjorde bara halva receptet för annars blir det närmare 60 stycken och då han bara ville bjuda 2 barn, sina bästisar så behövs absolut inte 60 stycken :-) , men jag har ökad mängden Oboy och tog 6 msk till halva receptet, blir för lite smak annars, så gör man hela receptet så hade jag ökat mängden Oboy till 12 msk och kanske minskat på mängden strösocker, de blir rätt så söta.De går utmärkt att frysa in. Har bakat de har tidigare men lägger in receptet igen så att ni får chansen att baka dom med :-)


Havrebollar
60 stycken
 
12 dl havregryn
4 dl socker
1 dl kokos
8 msk Oboypulver
300 gram rumsvarmt smör
1dl mjölk
1 dl kaffe, ljummet (fast jag använde kallt kaffe)

Gör så här:


  1. Blanda alla torra ingredienser med smöret. 
  2. Häll i  kaffe och mjölk. 
  3. Vispa sedan med elvisp tills havregrynen är smulade.
  4. Det ska vara en väldigt  kladdig smet, så de måste stå i kylen en stund.
  5. Rulla sedan till bollar och rulla dom i kokos.
  6. Ställ bollarna kallt. De går även bra att frysa.

torsdag 24 januari 2013

Tigerkaka

Tigerkaka är en favorit när det gäller sockerkakor, så gott och busenkelt att göra. Går att byta ut vaniljsockret mot rivet apelsin eller citronskal. 

Tigerkaka
200 g smör, rumsvarmt
2 1/2 dl socker
3 ägg
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 dl grädde

2 msk kakao
1 msk vaniljsocker 



Gör så här:
  1. Rör smör och socker poröst.
  2. Blanda ner äggen, ett i taget.t. 
  3. Blanda vetemjöl och kakao och tillsätt detta och grädden..
  4. Lägg ca 1/3 av smeten i en annan bunke, blanda ner kakaon. 
  5. Smaksätt resten av smeten med vaniljsocker.
  6. Häll hälften av den ljusa smeten i en smord och bröad sockerkaksform, häll på den med kako och sedan häller du på resten av den ljusa smeten.
  7. Dra med en gaffel genom smeten så att den färdiga kakan får ett marmorerat utseende. 
  8. Grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader ca 1 timme.

måndag 21 januari 2013

Chokladbollar

Här kommer det andra receptet på chokladbollar, lika goda de men lite mildare i smaken vilken barnen i huset gillade bäst, vill man göra dom extra lyxig kan man doppa dom i choklad innan man rullar dom i kokos, det gjorde inte jag,på tok för kletigt att göra med 2 barn som bara otåligt tjatar om att få äta chokladbollar :-) och en tredje som inte hade den minsta lust att sova middag. Dessa har jag bakat tidigare och receptet har jag hittat inne hos  Bli min jäst.  Måste ta och testa att göra arraksbollar någon dag.
Chokladbollar 
100 g smör (rumsvarmt)
0,5 dl strösocker
1 dl florsocker
3 msk starkt kaffe
4 tsk kakao
2 tsk oboypulver
1 msk vaniljsocker
4 dl havregryn
Mörk choklad
Kokos/pärlsocker/strössel
 Gör så här:
  1. Mixa havregrynen i en mixer så det blir fina smulor.
  2. Vispa smör och båda sorterna socker med en elvisp och tillsätt sedan kaffet. 
  3. Vispa tills det blandas.
  4. Tillsätt kakao, oboypulver och vaniljsocker och de finmalda havregrynen. 
  5. Vispa till en fin smet.Ställ in i kylen en halvtimme.
  6. Tag sedan fram ur kylen och rulla i lagom stora bollar.
  7. Ställ sedan in dem i frysen i en halvtimme.
  8. Smält mörk choklad i en skål i micron och rulla bollarna i chokladen.
  9. Avsluta med att rulla dem i kokos eller pärlsocker.

söndag 20 januari 2013

Chokladbollar

Bakade 2 varianter av chokladbollar igår, här är den första, så tokgott och med mycket chokladsmak. Hinner man inte äta upp alla chokladbollar funkar det fint att frysa dom, har testat det och de smakar lika bra för det, fast här hemma tar de slut så det är inte någon risk att de hamnar några i frysen :-).



Chokladbollar
 
2 dl florsocker
4 msk kakao
100 g smör, rumsvarmt
1 msk vaniljsocker
5 dl havregryn
6 msk starkt kaffe
Pärlsocker eller Kokosflingor

Gör så här:

  1. Sikta florsocker och kakao tillsammans och rör ihop det med smöret och de övriga ingredienserna utan pärlsockret/kokosflingorna. 
  2. Ställ smeten i kylskåp i 30 minuter. 
  3. Forma runda bollar av smeten med våta händer. 
  4. Rulla bollarna i pärlsocker eller kokosflingor.

torsdag 17 januari 2013

Chokladdrömmar

Bakade lite fler drömmar idag, denna gång med chokladsmak, himla gott det med, ersatte 1 dl av mjölet med kakao, blev rejält med chokladsmak, precis som det skall vara :-). Blev lite smuligare och sandigare i konsistensen än "vanliga" drömmar, beror säkert på kakaon, men fortfarande spröda precis som de skall vara.funderar på vilka drömmar jag skall baka imorgon :-)

Chokladdrömmar


 ca 40-50 stycken

150 gram smör/margarin
4 dl socker
1 1/2 dl neutral olja
2 msk vaniljsocker
1 tsk hjortronsalt
1 msk vatten
4dl vetemjöl
1 dl kakao

Gör så här
  1. Sätt ugnen på 150 grader. 
  2. Vispa margarin och socker tills det blir vitt och poröst
  3. Tillsätt oljan och vispa en stund till.
  4. Rör ut hjortronsaltet med vattnet och häll i det i smeten.
  5. Blanda i vaniljsocker, kakao och mjöl.
  6. Rulla till små bollar som läggs på bakplåtspappersklädd plåt.
  7. Grädda i  c:a 20 minuter. 
  8. Ställ ugnsluckan lite på glänt de sista 5 minuterna (Jag brukar då sätta en vanlig matkniv mellan ugnen och ugnsluckan)

onsdag 16 januari 2013

Polkagrisdrömmar

Min absoluta småkaka är drömmar och de är så lätta att variera med olika smaker bara man har ett bra grundrecept att utgå ifrån, denna gång blandade jag i några droppar pepparmintsolja och finkrossade polkagrisar, givetvis äkta Grännapolkagrisar :-).Det gäller att inte ha för hög ugnstemperatur för då kan de sjunka ihop och bli platta, de skall heller inte ha för mycket färg. De innehåller hjortronsalt vilket ger en ammoniaklukt, vilket är helt naturligt, de smakar ju inte ammoniak sedan när de är klara. Jag brukar öppna ugnsluckan på glänt de sista 5 minuterna för att vädra ut ammoniaklukten. Ja goda är de iallafall och perfekt att frysa in.

Drömmar

 ca 40-50 stycken

150 gram smör/margarin
4 dl socker
1 1/2 dl neutral olja
2 msk vaniljsocker
1 tsk hjortronsalt
1 msk vatten
5 dl vetemjöl
2 dl finkrossade polkagrisar
Några droppar pepparmyntsolja (finns på apoteket), smaka av så att du får lagom med smak

Gör så här
  1. Sätt ugnen på 150 grader. 
  2. Vispa margarin och socker tills det blir vitt och poröst
  3. Tillsätt oljan och vispa en stund till.
  4. Rör ut hjorthonsaltet med vattnet och häll i det i smeten.
  5. Blanda i vaniljsocker och mjöl.Tillsätt polkagrisar och pepparmyntsolja.
  6. Rulla till små bollar som läggs på bakplåtspappersklädd plåt.
  7. Grädda i  c:a 20 minuter. 
  8. Ställ ugnsluckan lite på glänt de sista 5 minuterna (Jag brukar då sätta en vanlig matkniv melllan ugnen och ugnsluckan)

söndag 13 januari 2013

Chocolate Chip Cookies

Chocolate Chip Cookies  är alltid himla gott, perfekta att frysa in , här med smak av apelsin och vit choklad. Själva kakdegen är perfekt att använda till hemmagjord kakdegsglass, man kan lägga ihop kakorna 2 och 2 med lite vaniljglass emellan eller varför inte varva smulade Chocolate Chip Cookies  med vaniljkesella och lite färska bär i fina glass. Kakorna är lätta att variera efter vad man själv tycker är gott. 
 
Chocolate Chip Cookies 
24 stycken
 
100 gram rumsvarmt smör
2 dl farinsocker
1/2 strösocker
1/2 tsk äkta vaniljsocker
1 ägg
1,5 dl vetemjöl
3 dl havregryn
0,5 tsk bikarbonat
0,5 tsk salt
75 gram mörk choklad, jag använde  70%
75 gram vit choklad
Rivet skal från 2 apelsiner

Gör så här: 
  1. Rör ihop smöret med farin, strö och vaniljsocker.
  2. Tillsätt ägget under kraftig omrörning.
  3. Blanda mjöl, havregryn, bikarbonat samt saltet och blanda ner det i smeten.
  4. Hacka chokladen grovt och blanda ner den tillsammans med rivet apelsinskal  i smeten, se till att allt blir ordentligt blandat.
  5. Rulla 24 bollar och lägg dom glest på plåtar med bakplåtspapper, jag la dom på två plåtar, dvs 12 kakor på varje plåt och det blev lagom.

fredag 11 januari 2013

Strassburgare

Var bara tvungen att inviga min nya kaksprits jag köpt, eller ny och ny, den är ju från 60-talet tror jag, fast oanvänd ändå,  en Sawa Deluxe 2000. Blev lite härligt goda strassburgare, så tokgott :-). En sådan där småkaka som bara smälter i munnen. Himla goda att lägga ihop två och två med smält choklad eller sylt emellan eller varför inte Nutella.Man kan doppa ena ändan i smält choklad eller spritsa lite gelé på varje kaka.

Strassburgare
200 gram smör
50 gram florsocker ( 1 dl)
300 gram mjöl (knappt 6 dl)
2 tsk vaniljsocker

Gör så här:
  1. Rör smöret mjukt, tillsätt florsocker lite i taget.
  2. Blanda i vetemjöl och vaniljsocker och blanda ihop till en smidig smet.
  3. Tryck ner degen i din kaksprits och spritsa ut kakor på smord plåt.
  4. Grädda mitt i ugnen i 175 grader i 8-10 minuter.

onsdag 9 januari 2013

Silviarutor

Min absoluta favorit bland mjuka kakor i långpanna är Silviakakan, härligt saftig och glasyren är tokgod :-)


Silviakaka

30 bitar 


6 ägg
6 dl strösocker
3 dl kallt vatten
6 dl vetemjöl
6 tsk bakpulver

Glasyr
200 g smält smör
2 dl strösocker
2 äggulor
4 tsk vaniljsocker
Kokos

Gör så här 

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Vispa  ägg och socker.  
  3. Tillsätt mjölet blandat med bakpulvret och sedan vattnet.Häll smeten i en långpanna, jag brukar täcka den med bakplåtspapper som jag även smort med smör och bröat med kokos i botten.
  4. Grädda i drygt 15-20 min. Kolla med sticka! Låt svalna. 
  5. Smält smöret. Blanda i övriga ingredienser till glasyren och koka några minuter under ständig omrörning. 
  6. Bred ut på kakan och strö över kokos.