onsdagen den 30:e januari 2013

Syrlig citronkaka

En riktig saftig och rejäl sockerkaka eftersom kokosflingorna dragit åt sig vätska från yoghurt och citronsaft, riktigt god. Vill man göra den extra fin så kan man ha på lite härlig chokladglasyr.

Citronkaka

4 dl kokosflingor
2 dl naturell yoghurt, jag tog med vaniljsmak
Finrivet skal av 1 citron
1 dl färskpressad citronsaft
125 gram smör
4 ägg
3 dl socker
2 tsk vaniljsocker
2 1/2 tsk bakpulver
4 dl vetemjöl

Gör så här:
  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Blanda kokosflingor, yoghurt, citronskal och citronsaft och låt detta svälla i 20 minuter.
  3. Smörj en kransform på minst 2 liter och bröa med kokosflingor. 
  4. Smält smöret och låt det svalna.
  5. Vispa ägg och socker ljust och pösigt.
  6. Sikta ner de torra ingredienserna och tillsätt kokosblandningen.Rör varsamt till en slät smet.
  7. Vänd till sist ner det smälta smöret.
  8. Häll smeten i den smorda formen och grädda längst ner i ugnen i ca 45-50 minuter. Prova med en sticka som skall vara torr då kakan är färdiggräddad.
  9. Låt kakan svalna en stund i formen innan du stjälper upp den, låt den kallna under formen.
Vill du så kan du ha glasyr på

Glasyr
50 gram vit choklad
3/4 dl florsocker
1 msk färskpressad citronsaft
Rivet citronskal

Gör så här:
  1. Bryt chokladen i mindre bitar och smält över vattenbad eller i mikrovågsugnen.
  2. Tillsätt florsocker och citronsaft och rör glasyren slät.
  3. Ringla genast glasyren över den kalla kakan. Strö övre finrivet citronskal.

4 kommentarer:

  1. Väldigt mycket citron i den här kakan! Det låter jättegott, särskilt i kombination med kokos.

    SvaraRadera
  2. Så gott det låter, vi är tokiga i citronsmak så det låter som det skulle passa fint!

    SvaraRadera
  3. Hovkonditorn: Håller med helt och hållet :-)
    familjenlallo: Tokgott :-)
    Mårtenssons: :-)

    SvaraRadera