onsdag 16 januari 2013

Polkagrisdrömmar

Min absoluta småkaka är drömmar och de är så lätta att variera med olika smaker bara man har ett bra grundrecept att utgå ifrån, denna gång blandade jag i några droppar pepparmintsolja och finkrossade polkagrisar, givetvis äkta Grännapolkagrisar :-).Det gäller att inte ha för hög ugnstemperatur för då kan de sjunka ihop och bli platta, de skall heller inte ha för mycket färg. De innehåller hjortronsalt vilket ger en ammoniaklukt, vilket är helt naturligt, de smakar ju inte ammoniak sedan när de är klara. Jag brukar öppna ugnsluckan på glänt de sista 5 minuterna för att vädra ut ammoniaklukten. Ja goda är de iallafall och perfekt att frysa in.

Drömmar

 ca 40-50 stycken

150 gram smör/margarin
4 dl socker
1 1/2 dl neutral olja
2 msk vaniljsocker
1 tsk hjortronsalt
1 msk vatten
5 dl vetemjöl
2 dl finkrossade polkagrisar
Några droppar pepparmyntsolja (finns på apoteket), smaka av så att du får lagom med smak

Gör så här
  1. Sätt ugnen på 150 grader. 
  2. Vispa margarin och socker tills det blir vitt och poröst
  3. Tillsätt oljan och vispa en stund till.
  4. Rör ut hjorthonsaltet med vattnet och häll i det i smeten.
  5. Blanda i vaniljsocker och mjöl.Tillsätt polkagrisar och pepparmyntsolja.
  6. Rulla till små bollar som läggs på bakplåtspappersklädd plåt.
  7. Grädda i  c:a 20 minuter. 
  8. Ställ ugnsluckan lite på glänt de sista 5 minuterna (Jag brukar då sätta en vanlig matkniv melllan ugnen och ugnsluckan)

5 kommentarer:

  1. mums. dessa kommer prövas garanterat

    SvaraRadera
  2. Carro, Hovkonditorn och Elena: Tokgillar dom :-)

    SvaraRadera
  3. Åh dessa ska jag nog göra av överblivna polkagrisar från julen!

    SvaraRadera