måndag 28 januari 2013

Funfetti Cookies eller Strösselkakor



Bakade lite härligt färgglada och goda kakor till sonens barnkalas, hittade receptet inne hos Louise´s Spis. och kände att jag genast var tvungen att testat dom. De går utmärkt att frysa och receptet säger att det blir 24 stycken men jag fick 40 stycken.Ja det är verkligen barnvänliga kakor som passar toppen på ex dop eller barnkalas.

Funfetti Cookies
ca 40 stycken

225 g rumsvarmt smör
250 g strösocker (nästan 3 dl)
2 tsk vaniljextrakt/vaniljsocker
1 stort ägg
310 g vetemjöl (ca 5,2 dl )
37 g maizena (4½ msk)
3/4 tsk bikarbonat
½ tsk salt
ca 1½ dl färgglatt strössel
4 msk nonpareils små runda strössel

Gör så här:
  1. Sätt ugnen på 175 grader .
  2. Rör smör och socker vitt och fluffigt, jag gjorde detta i köksmaskinen med beaterblade. 
  3. Tillsätt vaniljextrakt/vaniljsocker och ägg. 
  4. Vispa samman allt till en slät, fluffig smet.
  5. Sikta samman mjöl, maizena, bikarbonat och salt i en skål. 
  6. Tillsätt sedan mjölblandningen under stillsam rörning ner i smörsmeten. 
  7. Fortsätt att röra långsamt tills allt går ihop till en deg. 
  8. Vänd sist ner strösslet i degen. Var lite varsam när du vänder ner strösslet för om man rör för mycket kommer strösslet att färga av sig på degen och det blir inte fullt så fina kakor.
  9. Rulla bollar av degen modell lite större köttbulle, lägg dem med ca 5 cm mellanrum på klädda plåtar och platta till dem lite på toppen.
  10. Grädda mitt i ugnen ca 10-15 minuter eller tills de börjar hårdna lite och fått lite färg på kanterna.
  11. Låt kakorna svalna på ett kakgaller.

lördag 26 januari 2013

Havrebollar eller Chokladbollar

Gjorde lite nya chokladbollar igår då sonen fyllt 5 år och skall ha sitt första barnkalas, självklart har chokladbollar en given plats på kakfatet, nu när han lärt sig tycka om dom :-), det här är en lite mildare variant på chokladbollar eller havrebollar som de ursprungligen kallas för, med Oboy istället för kakao. Enligt rykten lär de smaka som de gjorde förr, de som köptes i kiosken, men jag minns inte hur de smakade. Gjorde bara halva receptet för annars blir det närmare 60 stycken och då han bara ville bjuda 2 barn, sina bästisar så behövs absolut inte 60 stycken :-) , men jag har ökad mängden Oboy och tog 6 msk till halva receptet, blir för lite smak annars, så gör man hela receptet så hade jag ökat mängden Oboy till 12 msk och kanske minskat på mängden strösocker, de blir rätt så söta.De går utmärkt att frysa in. Har bakat de har tidigare men lägger in receptet igen så att ni får chansen att baka dom med :-)


Havrebollar
60 stycken
 
12 dl havregryn
4 dl socker
1 dl kokos
8 msk Oboypulver
300 gram rumsvarmt smör
1dl mjölk
1 dl kaffe, ljummet (fast jag använde kallt kaffe)

Gör så här:


  1. Blanda alla torra ingredienser med smöret. 
  2. Häll i  kaffe och mjölk. 
  3. Vispa sedan med elvisp tills havregrynen är smulade.
  4. Det ska vara en väldigt  kladdig smet, så de måste stå i kylen en stund.
  5. Rulla sedan till bollar och rulla dom i kokos.
  6. Ställ bollarna kallt. De går även bra att frysa.

torsdag 24 januari 2013

Tigerkaka

Tigerkaka är en favorit när det gäller sockerkakor, så gott och busenkelt att göra. Går att byta ut vaniljsockret mot rivet apelsin eller citronskal. 

Tigerkaka
200 g smör, rumsvarmt
2 1/2 dl socker
3 ägg
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 dl grädde

2 msk kakao
1 msk vaniljsocker 



Gör så här:
  1. Rör smör och socker poröst.
  2. Blanda ner äggen, ett i taget.t. 
  3. Blanda vetemjöl och kakao och tillsätt detta och grädden..
  4. Lägg ca 1/3 av smeten i en annan bunke, blanda ner kakaon. 
  5. Smaksätt resten av smeten med vaniljsocker.
  6. Häll hälften av den ljusa smeten i en smord och bröad sockerkaksform, häll på den med kako och sedan häller du på resten av den ljusa smeten.
  7. Dra med en gaffel genom smeten så att den färdiga kakan får ett marmorerat utseende. 
  8. Grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader ca 1 timme.

måndag 21 januari 2013

Chokladbollar

Här kommer det andra receptet på chokladbollar, lika goda de men lite mildare i smaken vilken barnen i huset gillade bäst, vill man göra dom extra lyxig kan man doppa dom i choklad innan man rullar dom i kokos, det gjorde inte jag,på tok för kletigt att göra med 2 barn som bara otåligt tjatar om att få äta chokladbollar :-) och en tredje som inte hade den minsta lust att sova middag. Dessa har jag bakat tidigare och receptet har jag hittat inne hos  Bli min jäst.  Måste ta och testa att göra arraksbollar någon dag.
Chokladbollar 
100 g smör (rumsvarmt)
0,5 dl strösocker
1 dl florsocker
3 msk starkt kaffe
4 tsk kakao
2 tsk oboypulver
1 msk vaniljsocker
4 dl havregryn
Mörk choklad
Kokos/pärlsocker/strössel
 Gör så här:
  1. Mixa havregrynen i en mixer så det blir fina smulor.
  2. Vispa smör och båda sorterna socker med en elvisp och tillsätt sedan kaffet. 
  3. Vispa tills det blandas.
  4. Tillsätt kakao, oboypulver och vaniljsocker och de finmalda havregrynen. 
  5. Vispa till en fin smet.Ställ in i kylen en halvtimme.
  6. Tag sedan fram ur kylen och rulla i lagom stora bollar.
  7. Ställ sedan in dem i frysen i en halvtimme.
  8. Smält mörk choklad i en skål i micron och rulla bollarna i chokladen.
  9. Avsluta med att rulla dem i kokos eller pärlsocker.

söndag 20 januari 2013

Chokladbollar

Bakade 2 varianter av chokladbollar igår, här är den första, så tokgott och med mycket chokladsmak. Hinner man inte äta upp alla chokladbollar funkar det fint att frysa dom, har testat det och de smakar lika bra för det, fast här hemma tar de slut så det är inte någon risk att de hamnar några i frysen :-).



Chokladbollar
 
2 dl florsocker
4 msk kakao
100 g smör, rumsvarmt
1 msk vaniljsocker
5 dl havregryn
6 msk starkt kaffe
Pärlsocker eller Kokosflingor

Gör så här:

  1. Sikta florsocker och kakao tillsammans och rör ihop det med smöret och de övriga ingredienserna utan pärlsockret/kokosflingorna. 
  2. Ställ smeten i kylskåp i 30 minuter. 
  3. Forma runda bollar av smeten med våta händer. 
  4. Rulla bollarna i pärlsocker eller kokosflingor.

torsdag 17 januari 2013

Chokladdrömmar

Bakade lite fler drömmar idag, denna gång med chokladsmak, himla gott det med, ersatte 1 dl av mjölet med kakao, blev rejält med chokladsmak, precis som det skall vara :-). Blev lite smuligare och sandigare i konsistensen än "vanliga" drömmar, beror säkert på kakaon, men fortfarande spröda precis som de skall vara.funderar på vilka drömmar jag skall baka imorgon :-)

Chokladdrömmar


 ca 40-50 stycken

150 gram smör/margarin
4 dl socker
1 1/2 dl neutral olja
2 msk vaniljsocker
1 tsk hjortronsalt
1 msk vatten
4dl vetemjöl
1 dl kakao

Gör så här
  1. Sätt ugnen på 150 grader. 
  2. Vispa margarin och socker tills det blir vitt och poröst
  3. Tillsätt oljan och vispa en stund till.
  4. Rör ut hjortronsaltet med vattnet och häll i det i smeten.
  5. Blanda i vaniljsocker, kakao och mjöl.
  6. Rulla till små bollar som läggs på bakplåtspappersklädd plåt.
  7. Grädda i  c:a 20 minuter. 
  8. Ställ ugnsluckan lite på glänt de sista 5 minuterna (Jag brukar då sätta en vanlig matkniv mellan ugnen och ugnsluckan)

onsdag 16 januari 2013

Polkagrisdrömmar

Min absoluta småkaka är drömmar och de är så lätta att variera med olika smaker bara man har ett bra grundrecept att utgå ifrån, denna gång blandade jag i några droppar pepparmintsolja och finkrossade polkagrisar, givetvis äkta Grännapolkagrisar :-).Det gäller att inte ha för hög ugnstemperatur för då kan de sjunka ihop och bli platta, de skall heller inte ha för mycket färg. De innehåller hjortronsalt vilket ger en ammoniaklukt, vilket är helt naturligt, de smakar ju inte ammoniak sedan när de är klara. Jag brukar öppna ugnsluckan på glänt de sista 5 minuterna för att vädra ut ammoniaklukten. Ja goda är de iallafall och perfekt att frysa in.

Drömmar

 ca 40-50 stycken

150 gram smör/margarin
4 dl socker
1 1/2 dl neutral olja
2 msk vaniljsocker
1 tsk hjortronsalt
1 msk vatten
5 dl vetemjöl
2 dl finkrossade polkagrisar
Några droppar pepparmyntsolja (finns på apoteket), smaka av så att du får lagom med smak

Gör så här
  1. Sätt ugnen på 150 grader. 
  2. Vispa margarin och socker tills det blir vitt och poröst
  3. Tillsätt oljan och vispa en stund till.
  4. Rör ut hjorthonsaltet med vattnet och häll i det i smeten.
  5. Blanda i vaniljsocker och mjöl.Tillsätt polkagrisar och pepparmyntsolja.
  6. Rulla till små bollar som läggs på bakplåtspappersklädd plåt.
  7. Grädda i  c:a 20 minuter. 
  8. Ställ ugnsluckan lite på glänt de sista 5 minuterna (Jag brukar då sätta en vanlig matkniv melllan ugnen och ugnsluckan)

söndag 13 januari 2013

Chocolate Chip Cookies

Chocolate Chip Cookies  är alltid himla gott, perfekta att frysa in , här med smak av apelsin och vit choklad. Själva kakdegen är perfekt att använda till hemmagjord kakdegsglass, man kan lägga ihop kakorna 2 och 2 med lite vaniljglass emellan eller varför inte varva smulade Chocolate Chip Cookies  med vaniljkesella och lite färska bär i fina glass. Kakorna är lätta att variera efter vad man själv tycker är gott. 
 
Chocolate Chip Cookies 
24 stycken
 
100 gram rumsvarmt smör
2 dl farinsocker
1/2 strösocker
1/2 tsk äkta vaniljsocker
1 ägg
1,5 dl vetemjöl
3 dl havregryn
0,5 tsk bikarbonat
0,5 tsk salt
75 gram mörk choklad, jag använde  70%
75 gram vit choklad
Rivet skal från 2 apelsiner

Gör så här: 
  1. Rör ihop smöret med farin, strö och vaniljsocker.
  2. Tillsätt ägget under kraftig omrörning.
  3. Blanda mjöl, havregryn, bikarbonat samt saltet och blanda ner det i smeten.
  4. Hacka chokladen grovt och blanda ner den tillsammans med rivet apelsinskal  i smeten, se till att allt blir ordentligt blandat.
  5. Rulla 24 bollar och lägg dom glest på plåtar med bakplåtspapper, jag la dom på två plåtar, dvs 12 kakor på varje plåt och det blev lagom.

fredag 11 januari 2013

Strassburgare

Var bara tvungen att inviga min nya kaksprits jag köpt, eller ny och ny, den är ju från 60-talet tror jag, fast oanvänd ändå,  en Sawa Deluxe 2000. Blev lite härligt goda strassburgare, så tokgott :-). En sådan där småkaka som bara smälter i munnen. Himla goda att lägga ihop två och två med smält choklad eller sylt emellan eller varför inte Nutella.Man kan doppa ena ändan i smält choklad eller spritsa lite gelé på varje kaka.

Strassburgare
200 gram smör
50 gram florsocker ( 1 dl)
300 gram mjöl (knappt 6 dl)
2 tsk vaniljsocker

Gör så här:
  1. Rör smöret mjukt, tillsätt florsocker lite i taget.
  2. Blanda i vetemjöl och vaniljsocker och blanda ihop till en smidig smet.
  3. Tryck ner degen i din kaksprits och spritsa ut kakor på smord plåt.
  4. Grädda mitt i ugnen i 175 grader i 8-10 minuter.

onsdag 9 januari 2013

Silviarutor

Min absoluta favorit bland mjuka kakor i långpanna är Silviakakan, härligt saftig och glasyren är tokgod :-)


Silviakaka

30 bitar 


6 ägg
6 dl strösocker
3 dl kallt vatten
6 dl vetemjöl
6 tsk bakpulver

Glasyr
200 g smält smör
2 dl strösocker
2 äggulor
4 tsk vaniljsocker
Kokos

Gör så här 

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Vispa  ägg och socker.  
  3. Tillsätt mjölet blandat med bakpulvret och sedan vattnet.Häll smeten i en långpanna, jag brukar täcka den med bakplåtspapper som jag även smort med smör och bröat med kokos i botten.
  4. Grädda i drygt 15-20 min. Kolla med sticka! Låt svalna. 
  5. Smält smöret. Blanda i övriga ingredienser till glasyren och koka några minuter under ständig omrörning. 
  6. Bred ut på kakan och strö över kokos.

lördag 5 januari 2013

Dulce de leche glass med fudgesås

Hade en burk med karamelliserad mjölk hemma, dvs färdigkokt kondenserad mjölk, ja kolasås, helt underbart tokgott och givetvis var jag bara tvungen att göra glass på den, supermumsigt :-). Får du inte tag på karamelliserad mjölk så kokar du istället en burk med kondenserad mjölk i 2 timmar, se till att burken är täckt med vatten hela tiden, annars kan den expoldera och du har kolasås i hela köket:-).

Dulce de leche glass 
2,5  dl vispgrädde
2,5 dl mjölk 3 %
6 äggulor
1 dl muscovadosocker, ljust
1 burk karamelliserad mjölk
1 vaniljstång

Gör så här:
  1. Dela vaniljstången på mitten, skrapa ur fröna och lägg i stången och fröna tillsammans med vispgrädde och  mjölk  i en kastrull. Låt detta koka upp och ställ det åt sidan.
  2. Vispa ägg och socker fluffigt
  3. Tillsätt gräddmjölken till äggsmeten under vispning.
  4. Häll tillbaka glassmeten i kastrullen och värm detta på svag värme tills det börjar tjockna och glassmeten når strax under kokpunkt, dvs 85 grader, det får inte koka.
  5. Blanda ner den karamelliserad mjölken
  6. Kyl glassmeten i vattenbad och ställ därefter in den i kylskåpet så att den blir helt kall, gärna över natten.
  7. För att göra glass i frysen: Ta upp vaniljstången ur glassmeten.  Häll krämen i en form och ställ i frysen. Rör om var tjugonde minut i 3–4 timmar.
  8. För att göra glass i glassmaskin: Ta upp vaniljstången ur glassmeten.Följ instruktionerna för din glassmaskin. Häll sedan upp den i en form och ställ in den i frysen några timmar. 
Fudgerippel/sås
Detta recept kommer David Lebovitz bok The Perfect Scoop och därför anges måtten i cup, det blir 1 cup, 250 ml av detta recept.

1/2 cup, 100 gram socker
1/3 cup, 80 ml ljus corn syrup, borde funka med vit baksirap
1/2 cup, 125 ml vatten
6 msk kakao
1/2 tsk vaniljpulver

Gör så här:
  1. Blanda alla ingredienseri en kastrull.
  2. Vispa tills det börjar sjuda.
  3. Koka det sedan under vispning ca 1 minut.Jag lät det koka några minuter.
  4. Låt fudgerippeln bli helt kall i kylskåpet.
  5. Håller ca 2 veckor i kylen. 
  6. Jag använde detta som chokladsås men då behöver värma den i mikron några sekunder för att få den lite mer flytande.Annars kan man när man gjort klart sin glass i glassmaskinen, varva glassmet och fudgerippeln i en frystålig burk och sedan frysa in glassen.


torsdag 3 januari 2013

Smartieskakor

Det här är helt enkelt ett recept på Chocolate Chip Cookies där jag bytt ut chokladen mot smarties, härligt knapriga, helt tokgott :-) och perfekt att ha på barnkalas.

Smartieskakor
24 stycken

175 g avsvalnat smält smör
2 1/2 dl farinsocker
1 dl strösocker
1 ägg
1 äggula
5 dl vetemjöl
1/2 tsk bikarbonat
1 tsk vaniljsocker
2,5 dl Nonstop, Smarties, M&M
  
Gör så här
  1. Värm ugnen till 175 grader. 
  2. Vispa smör, farinsocker och strösocker poröst.
  3. Vispa i ägget och äggulan. 
  4. Blanda de torra ingredienserna och rör ner dem i smeten. 
  5. Rör ner smarties
  6. Blanda till en deg.
  7. Klicka ut degen på en plåt, smord eller med bakplåtspapper.
  8. Grädda i ca 17 minuter. 
  9. Låt kakorna svalna något på plåten och lägg sedan över dem på ett galler för att kallna helt.

tisdag 1 januari 2013

Chokladcupcakes med smarrig marshmallowsfyllning och oreofrosting / Oreo Cupcakes

En av mina favorit cupcakes som jag haft med tidigare i bloggen är en härligt maffig  chokladmuffins med en oreokaka i botten, fylld med marshmallowskräm och toppad med en härligt god oreofrosting, helt enkelt tokgott :-) om man som jag tokgillar choklad. Marshmallows fluff finns att köpa på tex ICA, oftast där de utländska produkterna finns, ibland har jag även sett de bland hyllorna för bakingredienser. Eller så gör man egen marshmallows fluff :-) , receptet på det finner ni här


Muffins:
260 gram vetemjöl
125 gram kakao
1 1/2 tsk bakpulver
1/2 tsk bikarbonat
1/2 tsk salt
2 tsk vaniljsocker
170 gram osaltat smör (fast jag använde normalsaltat)
400 gram ljust muscovadosocker
4 ägg
1 1/2 cup (3,55 dl) filmjölk (använde vaniljyoghurt istället)
24 oreokakor 

Gör så här:
  1. Dela Oreokakorna i två delar, den halvan med den vita fyllningen på lägger du i botten på varje muffinsform, den vita fyllningen skall ligga uppåt mot dig. De andra 24 oreokakhalvorna utan vit fyllning spar du till frostingen. Hur många muffins det blir beror ju på hur stora muffinsformar du använder. 
  2. Sätt ugnen på 175 grader. 
  3. Blanda samman alla torra ingredienser förutom vaniljsockret. 
  4. Vispa smöret mjukt och krämigt, tillsätt muscovadosocker och vaniljsocker och se till att allt blandas ordentligt. 
  5. Tillsätt sedan äggen ett i taget under fortsatt vispning. 
  6. Vänd ner de torra ingredienserna växelvis med filmjölken/yoghurten och se till att det blir ordentligt blandat utan att överarbeta smeten. 
  7. Fyll muffinsformarna till  3/4 med smet och grädda mitt i ugnen i 18-20 minuter, mina tog dock 25 minuter innan de var klara, men det beror ju på hur stora muffinsformar du använder. 
  8. Låt dom kallna på bakgaller under bakduk.  

Marshmallowsfyllning:
226 gram smör
1 1/2 cup, (170 gram) florsocker
1 1/2 tsk vaniljsocker
2 cup (4,8 dl) marshmallows fluff

Gör så här:
  1. Blanda samman alla ingredienser till en mjuk fyllning, fyll dina cupcakes med detta, jag använde Wiltons tyll nr 230 för att göra detta. Man kan göra ett hål i muffinsen med tex en äppelurkärnae och sedan fylla hålet med fyllningen.

Oreofrosting:
4,8 dl grädde
4 msk florsocker
1/2 tsk vaniljsocker
6 msk oreokaksmulor

Gör så här:
  1. Vispa grädden tillsammans med florsocker och vaniljsocker. 
  2. Vänd ner oreokaksmulorna i grädden. 
  3. Spritsa på cupcaken och garnera gärna med en halv Oreokaka.

söndag 30 december 2012

Devil´s chocolate cake med Kit Kat och M&M

Detta är en av mina favorittårtor. En Devil´s chocolate cake, ett måste för oss chokladälskare :-)   fylld med jordgubbsgrädde och Jello-O cookies´n cream  pudding  och sedan täckt med chokladkräm. Sedan är det Kit Kat choklad runt sidorna och M&M ovanpå kakan, så härligt gott :-) . Och ett band runt för att hålla Kit Kat på plats.Receptet är hämtat ur  boken  Två systrars söta av Lisa och Monica Eisenman.

Devils chocolate cake
200 g rumsvarmt smör
3 dl strösocker
3 ägg
1 1/2 dl kakao
5 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
1 1/2 tsk bikarbonat
1 tsk vaniljsocker
1 tsk salt
3 dl varmt vatten

Chokladkräm (använde bara hälften av krämen då jag bara hade den runt och ovanpå tårtan)
500 g mörk choklad, 70%
1 dl vispgrädde
150 g smör

Gör så här:
  1. Sätt ugnen på 175 grader. 
  2. Smörj och mjöla en rund form med löstagbara kanter. Jag mjölade med kakao.
  3. Vispa smör och socker poröst. 
  4. Tillsätt äggen, ett i taget.
  5. Blanda de torra ingredienserna och varva ner dem tillsammans med vattnet i smeten. Vispa till en slät smet.
  6. Häll smeten i formen och grädda i ca 40 minuter eller tills en provsticka är torr. Min tog  50 minuter.
  7. Låt kakan svalna på galler och under bakduk.
  8. Gör under tiden i ordning chokladkrämen. 
  9. Smält chokladen tillsammans med grädde och smör i en skål över vattenbad. 
  10. Låt svalna helt. 
  11. Vispa sedan med elvisp till en slät kräm.
Jag fyllde  tårta med jordgubbsgrädde, dvs vispgrädde blandat med jordgubbsylt och oreo pudding. Men vill man istället göra som i orginalreceptet så gör man så här: När kakan är kall, skär den i två bottnar och bred chokladkrämen på den undre kakan. Lägg försiktigt på den andra delen och bred resten av chokladkrämen över hela kakan, även på sidorna. dekorera med Kit Kat runt kanterna. knyt en band runt och fyll sedan på med M&M, det går minst åt 1 stor påse. Jag kunde fyllt min ännu mer.

fredag 28 december 2012

Glasstårtor

Glasstårta är himla enkelt att göra men kräver lite framförhållning om man vill göra en egen då 2 olika glassmetar måste göras, det  är ju så enkelt att variera efter sin favoritsort och vill man inte göra egen glass, kan man ju köpa sina favoritsorter och göra en tårta på. Här kommer förslag på 2 tårtor jag gjort tidigare.