Carls valnötsbröd
Fördeg:
5 dl vatten 45 C
300 g rågmjöl
50 g vetesurdeg
5 dl vatten 45 C
300 g rågmjöl
50 g vetesurdeg
Deg:
Fördegen
100 g grahamsmjöl
350 g vetemjöl
250 g vetemjöl special fullkorn
250 g vatten
5 g jäst
150 g valnötter, fast jag som älskar valnötter hällde nog i 220 gram
20 g salt
Fördegen
100 g grahamsmjöl
350 g vetemjöl
250 g vetemjöl special fullkorn
250 g vatten
5 g jäst
150 g valnötter, fast jag som älskar valnötter hällde nog i 220 gram
20 g salt
- Blanda alla ingredienser till fördegen och låt vila i minst 12 timmar i tätslutande burk.
- Blanda sedan fördegen med resten av ingredienserna till degen utom valnötterna och saltet.
- Knåda i 7 minuter, tillsätt saltet och knåda ytterligare 3 minter. Tillsätt valnötterna på slutet.
- Låt degen vila 60 minuter med plast över. Stjälp sedan upp degen och forma till två bröd.
- Låt bröden jäsa två timmar.
- Sätt under tiden på ugnen på 250 grader med en baksten eller bakplåt mitt i ugnen och en oöm plåt längst ned i ugnen.
- Sätt in brödet på den förvärmda bakstenen/bakplåten och häll 1 dl vatten i plåten på botten av ugnen.
- Grädda 5 minuter i 250 grader, sänk till 200 grader efter 5 minuter och grädda i totalt 40-50 minuter eller tills brödet uppnått en innertemperatur på 98 grader.
- Låt svalna på bakgaller.