Carls valnötsbröd
Fördeg:
5 dl vatten 45 C
300 g rågmjöl
50 g vetesurdeg
5 dl vatten 45 C
300 g rågmjöl
50 g vetesurdeg
Deg:
Fördegen
100 g grahamsmjöl
350 g vetemjöl
250 g vetemjöl special fullkorn
250 g vatten
5 g jäst
150 g valnötter, fast jag som älskar valnötter hällde nog i 220 gram
20 g salt
Fördegen
100 g grahamsmjöl
350 g vetemjöl
250 g vetemjöl special fullkorn
250 g vatten
5 g jäst
150 g valnötter, fast jag som älskar valnötter hällde nog i 220 gram
20 g salt
- Blanda alla ingredienser till fördegen och låt vila i minst 12 timmar i tätslutande burk.
- Blanda sedan fördegen med resten av ingredienserna till degen utom valnötterna och saltet.
- Knåda i 7 minuter, tillsätt saltet och knåda ytterligare 3 minter. Tillsätt valnötterna på slutet.
- Låt degen vila 60 minuter med plast över. Stjälp sedan upp degen och forma till två bröd.
- Låt bröden jäsa två timmar.
- Sätt under tiden på ugnen på 250 grader med en baksten eller bakplåt mitt i ugnen och en oöm plåt längst ned i ugnen.
- Sätt in brödet på den förvärmda bakstenen/bakplåten och häll 1 dl vatten i plåten på botten av ugnen.
- Grädda 5 minuter i 250 grader, sänk till 200 grader efter 5 minuter och grädda i totalt 40-50 minuter eller tills brödet uppnått en innertemperatur på 98 grader.
- Låt svalna på bakgaller.
Alltid gott med ny bakat bröd ;d
SvaraRaderaVilken mysig blogg du har! Jag älskar valnötsbröd och ditt ser fantastiskt gott ut =) Jag kommer att titta in hos dig ofta!
SvaraRaderaVad gott med valnötsbröd! Trevligt med fler som trillat ner i surdegsträsket!
SvaraRaderaMums! Valnötsbröd är fantastiskt gott :)
SvaraRaderadet lät himla gott, det här brödet!
SvaraRaderaMums vad smarrigt!
SvaraRaderaVad kul att du också gillade brödet! (C blev lite avis över att ditt bröd blev högre än hans! ;-)
SvaraRaderaBröd med valnötter i är supergott! :)
SvaraRaderaåh, det ser jättegott ut :) nybakat bröd är ju aldrig fel, och som ernst kirchsteiger brukar säga: "man känner sig aldrig så rik som när man tar ut ett nybakt bröd ur ugnen!" ;)
SvaraRaderaSurdegsbröd är så gott. Jag har inte gett mig på att ge surdegsbakandet en andra chans.
SvaraRaderaValnötbröd är så gott och särkilt i surdegsbröd. Nu blev jag brödsugen :)
SvaraRaderaVad gott med hemlagat bröd! Särskilt valnötsbröd ... =)
SvaraRaderaSer mycket gott ut!
SvaraRaderaSana: Håller med, nybakat bröd är mumsigt :-)
SvaraRaderaAlexandra: Tack, kul att du hittat till min blogg :-)
Linda: :-)
Karolina: Älskar valnötsbröd :-)
Charlotta: Himla gott :-)
Anna: Riktigt smarrigt :-)
Tina: Vad mitt bröd högre :-) , det har jag inte tänk på, det blir nog himla snyggt om man gör dom i jäskorgar, det måste jag prova nästa gång,.
Ulrika: Kan inte annat än hålla med :-)
Pernilla: Luktar så gott i huset med nybakat bröd :-)
Remsan: Du måste ge det en andra chans, det är inte så svårt när man väl fått igång sin surdeg
Sandra: :-)
Lina: Håller med :-)
Erika : Tack :-)
Idag har jag gjort mitt första surdegsbröd, så himla roligt!
SvaraRaderaEmelie: Visst är det kul med surdegsbröd och så gott :-)
SvaraRadera