lördag 9 februari 2013

Semlor

Det är ju fettisdagen på tisdag, knappast någon missat då tidningarna är fulla med semmelrecept och det har funnits semlor att köpa sedan i julas. Tjuvstartade det redan idag genom att baka lite härliga tokgoda semlor. Gjorde det på karlsbaderdeg som är en lite luftigare och lättare bulle.Gjorde stora bullar så vill man ha mindre så blir det betydligt fler bullar.  Testade en ny variant av mandelfyllning från Helene Johanssons bok Sötebröd från Brunkebergs bageri, himla god. 

Karlsbaderdeg
12 stora bullar

25 gram jäst
3 dl mjölk, kall
1 ägg
1 dl vit sirap
1 krm salt
1 1/2 tsk kardemumma, malen
1 tsk bakpulver
8-9 dl vetemjöl
75 gram smör, rumsvarmt

Gör så här:
  1. Rör ut jästen i mjölken. 
  2. Tillsätt ägg, sirap, salt, kardemumma, bakpulver och mjöl, lite i taget. 
  3. Klicka ner smöret och knåda ihop allt till en smidig deg.
  4. Låt jäsa under bakduk i 1 1/2 timme.
  5. Ta upp degen på mjölat bakbord. Knåda dem och dela den i bitar som du rullar till runda bullar.
  6. Lägg på plåt med bakplåtspapper.
  7. Låt jäsa under bakduk i ca 45 minuter. Sätt under tiden ugnen på 200 grader.
  8. Pensla med uppvispat ägg.
  9. Grädda mitt i ugnen i 12-15 minuter.
  10. Låt kallna på galler under bakduk. Frys in de du inte skall använda samma dag.
Mandelfyllning:
250 gram riven mandelmassa
50 gram smör, rumstempererat
100 gram florsocker
1 droppe bittermandelolja
15 gram (1 msk) vaniljsocker
50 gram finhackad sötmandel
Innanmätet från bullar, kan uteslutas
Mjölk, för att få en lagom konsistens

Vispgrädde, kanske runt 5-6 dl, vet inte då jag inte gjorde på alla 12 bullar.

Vanlig mandelfyllning:
Vill man så kan man ju istället för ovanstående mandelfyllning, riva mandelmassa på rivjärnet som man blandar med inkråmmet från bullarna och blandar med mjölk eller grädde till en lagom konsistens.

Gör så här:
  1. Skär av ett lock på varje bulle.
  2. Gröp ur lite innanmätet ur underdelen. 
  3. Blanda ihop alla ingredienser till fyllningen, jag gjorde detta med en elvisp.
  4. Vispa grädden tjock.
  5. Lägg en klick mandelfyllning på varje underdel.
  6. Spritsa på grädden.
  7. Lägg på locket.
  8. Pudra med florsocker

4 kommentarer:

  1. Jag har minsann inte ätit en enda semla i år. Det kanske blir på tisdag om chefen bjuder på jobbet, det brukar han göra!!

    SvaraRadera
  2. Vi har ju redan fuskat och snart provat oss genom alla stans fastlagsbullar så nu vet vi vilken vi ska festa på när det är dags på tisdag:)

    SvaraRadera