torsdag 7 februari 2013

Jordgubbsglass

Gjorde lite härlig jordgubbsglass i veckan, sambons absoluta favoritsort, tyvärr är det inte jordgubbstider nu och jag har tyvärr inte heller  lyxen att ha svenska jordgubbar i frysen så det fick bli frysta från affären. Längtar tills sommaren då jag kan göra jordgubbsglass på svenska smakrika jordgubbar, då kommer jag göra jordgubbsglass med jordgubbsrippel :-) eller med lite hackad vit choklad i . Men det blev ändå jordgubbssmak med de frysta jordgubbarna, tokgott med lite chokladsås på. Jag använde mig utav Angelas  grundrecept på vaniljglass. Men gjorde en sjuden smet till 85 grader.

Jordgubbsglass
 2,5 dl mjölk 3%
2,5 dl vispgrädde, 40%
2 ägg
1,5 dl strösocker
0,5 tsk äkta vaniljpulver 
250 gram jordgubbar

Gör så här:
  1. Häll mjölk, vaniljpulver och grädde i en kastrull och koka upp detta, ställ det åt sidan. 
  2. Vispa ägg och socker fluffigt. 
  3. Tillsätt gräddmjölken till äggsmeten under vispning. 
  4. Häll tillbaka glassmeten i kastrullen och värm detta på svag värme tills det börjar tjockna och glassmeten når strax under kokpunkt, dvs 85 grader, det får inte koka.
  5. Mixa jordgubbarna till en pure och blanda ner detta i glassmeten. 
  6. Kyl glassmeten i vattenbad och ställ därefter in den i kylskåpet så att den blir helt kall, gärna över natten. 
  7. För att göra glass i frysen:  Häll krämen i en form och ställ i frysen. Rör om var tjugonde minut i 3–4 timmar. 
  8. För att göra glass i glassmaskin: Följ instruktionerna för din glassmaskin. 
Man kan också göra glassmeten enligt detta tillvägagångssätt:

Gör så här:
1.
Blanda mjölk, vaniljpulver och grädde i kastrull och låt sjuda ordentligt på medelvärme medan du rör om 
2.Blanda ägg, och socker i en bunke, vispa pösigt. 
3.Häll ner den varma mjölk/gräddblandningen i äggsmeten.
4.Mixa jordgubbarna till en pure och blanda ner detta i glassmeten.
5.Kyl glassmeten i vattenbad och ställ därefter in den i kylskåpet så att den blir helt kall, gärna över natten. 
6.För att göra glass i frysen:  Häll krämen i en form och ställ i frysen. Rör om var tjugonde minut i 3–4 timmar. 
7.För att göra glass i glassmaskin: Följ instruktionerna för din glassmaskin

1 kommentar: