Det andra receptet jag testade för Angelas glassbok var morotsglass, helt sjukt gott, en glass helt i min smak, påminner om morotskaka, inte helt fel :-), serverade dom ihop med havreflarn, perfekt kombination. Skriver 2 tillvägagångssätt på glassmet, ett helt enligt Angelas recept och ett så som jag brukar göra glassmet. Skall ta och göra glassmet enligt de 2 olika tillvägagångssätten och jämföra hade jag tänkt, för att se vad skillnaden blir.
Morotsglass
4 dl vispgrädde
1 1/2 dl socker
2 ägg
3 kryddmått kanel
3 kryddmått kardemumma
3 kryddmått ekologiskt vaniljpulver
2 medelstora morötter
Gör så här:
- Låt grädden sjuda i kastrull.
- Blanda ägg och socker i bunke tillsammans med vanilj, kardemumma och kanel.
- Blanda samman grädden med de övriga ingredienserna.skala och dela morötterna i mindre bitar. Koka dom mjuka i vatten. Häll av vattnet och ånga av morötterna. Låt svalna något. Stavmixra morötterna till smidig purétillsammans med lite mjölk, jag har en mixrebägare med kniv i till min stavmixer som jag gjorde detta i, gick då lätt och smidigt att få en slät puré.
- Blanda samman med de övriga ingredienserna. Smaka av. Öka på någon av de tre kryddorna om du vill att någon smak skall vara mer framträdande.
- Låt glasen bli helt iskall i kylen.
- För att göra glass i frysen: Häll glassmeten i en form och ställ i frysen. Rör om var tjugonde minut i 3–4 timmar. För att göra glass i glassmaskin:
- Följ instruktionerna för din glassmaskin. När den är färdig så lägg den i en frystålig burk och frys in den några timmar.
Alternativ 2, sjuden glassmet till 85 grader:
Gör så här:
- Skala och dela morötterna i mindre bitar. Koka dom mjuka i vatten. Häll av vattnet och ånga av morötterna. Låt svalna något. Stavmixra morötterna till smidig purétillsammans med lite mjölk, jag har en mixrebägare med kniv i till min stavmixer som jag gjorde detta i, gick då lätt och smidigt att få en slät puré.
- Koka upp grädden och ställ den åt sidan.
- Vispa ägg och socker fluffigt.
- Tillsätt gräddmjölken till äggsmeten under vispning.
- Tillsätt kryddorna.
- Häll tillbaka glassmeten i kastrullen och värm detta på svag värme tills det börjar tjockna och glassmeten når strax under kokpunkt, dvs 85 grader, det får inte koka.
- Kyl glassmeten i vattenbad och ställ därefter in den i kylskåpet så att den blir helt kall, gärna över natten.
- För att göra glass i frysen: Häll glassmeten i en form och ställ i frysen. Rör om var tjugonde minut i 3–4 timmar.
- För att göra glass i glassmaskin: Följ instruktionerna för din glassmaskin. När den är färdig så lägg den i en frystålig burk och frys in den några timmar.
Gott! Lite annorlunda än mitt recept på morotsglass, ska jag prova! Här är mitt recept: http://sweetsweettreat.blogspot.co.uk/2012/09/morotsglass.html
SvaraRaderaSpännande med morotsglass! Morotskaka är ju gott, så säkert glassen också!
SvaraRaderaMorotsglass, vad spännande det lät! Kul med smaker man inte tänkt på!
SvaraRaderaThese look delicious! Great recipe!
SvaraRaderaI just descovered your blog and browsed through some of your recipes, they all look scrumptious!
Even if I have to use the translator I really enjoy reading your posts :)
I'm a new follower!
Michela
Morotsglass låter ju sådär men ser gott ut :)
SvaraRaderaJag älskar morotskaka, men känner mig lite tveksam till detta. Får väl pröva!
SvaraRadera