söndag 24 februari 2013

Apple Pie Glass

Hade lite överbliven philadelphiaost i kylen som jag inte visste vad jag skulle göra med, men så hittade jag ett recept på äppelkaksglass i Elisabeths Johanssons bok om Glass. Givetvis måste detta testas, fast med lite justeringar då jag vill ha en sjuden glassmet att köra i glassmaskin samt att jag ville få användning för mina havrekakor. Men lägger även in recept för de som inte har glassmaskin. Glassen ja, det blev helt tokgod, påminner verkligen om äppelkaka, underbart gott helt enkelt, en av mina absoluta favoriter. 

Äppelkompott
2 äpplen
3 msk vatten
3 msk strösocker
0,5 tsk malen kanel

Gör så här:

  1. Skala och skär äpplena i tärningar. 
  2. Koka äppelbitarna i vatten och tillsätt sockret. Sjud tills de blivit mjuka.
  3. Dra av från plattan och rör ner kanelen. Låt bli helt kylskåpskallt.

Färskostglass
200 g Philadelphiaost/färskost
3 ägg
2 dl strösocker
0,5 tsk äkta vaniljpulver
3 dl vispgrädde
 

Gör så här: 
  1. Häll mjölk, vaniljpulver och grädde i en kastrull och koka upp detta, ställ det åt sidan.  
  2. Vispa ägg och socker fluffigt.  
  3. Tillsätt gräddmjölken till äggsmeten under vispning. 
  4.  Häll tillbaka glassmeten i kastrullen, vispa i  Philadelphiaost och värm detta på svag värme tills det börjar tjockna och glassmeten når strax under kokpunkt, dvs 85 grader, det får inte koka. 
  5. Kyl glassmeten i vattenbad och ställ därefter in den i kylskåpet så att den blir helt kall, gärna över natten. 
  6. För att göra glass i glassmaskinen så följ din glassmaskins instruktioner. 
  7. När glassen är klar så varvar du glass, äppelkompott och smulade havrekakor i en frystålig burk. Ställ den i frysen för att bli helt fryst
Här hittar du receptet på havrekakor. Det går åt ungefär 8 kakor.  Men man kan ju använda sina favoritkakor, tex drömmar, havreflarn, mördegskakor osv eller så gör man lite vaniljsmulor enligt följande recept:

Vaniljsmulor
37,5 g smör, skuret i tärningar
1 dl vetemjöl
0,25 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker

  1. Blanda alla ingredienser till en smulig pajdeg i en bunke. Låt vila i kylen ca 1 timme.
  2. Sätt under tiden ugnen på 175°C.
  3. Strö ut smulorna på en plåt med bakplåtspapper och grädda mitt i ugnen i ca 10–12 minuter eller tills smulorna börjar bli gyllenbruna.
  4. Ta ut smulorna ur ugnen och låt dem svalna på plåten. Krossa smulorna om de flutit ihop.

Vill du göra glass utan glassmaskin så följer du detta recept istället:

Färskostglass

200 g Philadelphiaost
3 äggulor + 3 äggvitor
2 dl strösocker
0,5 tsk äkta vaniljsocker
0,5 krm salt
3 dl vispgrädde

Gör så här: 

  1. Vispa ihop Philadelphiaost, äggulor och strösocker. 
  2. Tillsätt vaniljsocker .
  3. Vispa upp grädden och vänd ner i smeten.
  4. Vispa äggvitan i en separat skål och vänd ner den.
  5. Varva färskostglass, äppelkompott och smulade havrekakor i en frystålig burk och ställ in i frysen för att bli helt fryst.

3 kommentarer:

  1. Hej!

    Du har väl inte missat att det ska bli en ny säsong av TV4-succén Hela Sverige bakar? Sprid ordet, klicka på länken nedan och sök nu!

    https://www.shortaudition.com/application.php?jid=161

    Kram,
    Bakgänget

    Meter Television
    Box 27 837, 115 93 Stockholm SWEDEN
    Phone: + 46 (0)8 459 78 86
    E-mail: isabelle.hulten@meter.tv
    http://meter.tv/

    SvaraRadera
  2. Men guuud vad gott de såg ut då :)

    SvaraRadera