onsdag 31 oktober 2012

Kokostoppar med lime

Kokostoppar är så himla gott och här är en variant med lime och för att göra de extra lyxiga så doppade jag dom i choklad, ja till jul får de allt bli lite saffran i dom :-).

Kokostoppar
ca 20 stycken
 
50 g smör
2 ägg

1 1/2 dl strösocker

200 g riven kokos
Rivet skal av 1 lime
Choklad att doppa kokostopparna i, det kanske gick åt 75 gram.


Gör så här:
  1. Smält smöret, låt svalna.
  2. Blanda ner ägg. socker, rivet limeskal och kokos, blanda väl med tex en träslev, men använd inte elvispen.
  3. Låt nu smeten stå och svälla en halvtimme i rumsvärme.
  4. Forma toppar av kokossmet direkt på en plåt med bakplåtspapper, med hjälp av sked och rena fingrar. Fast jag brukar se till att ha i så mycket kokos i smeten att den är lagom kladdig så att det går att forma bollar med händerna som jag sedan lägger på bakplåtspapper och formar till små toppar.
  5. Grädda kakorna mitt i 175 grader varm ugn cirka 12 minuter. Låt svalna på galler.
  6. Smält choklad i mikrovågsugnen och doppa botten på varje kokostopp i chokladen, låt chokladen rinna av ordentligt innan du sätter ner dom på ett bakplåtspapper.
  7. Går utmärkt att frysa.

söndag 28 oktober 2012

Alfajores


Provade en ny sorts kaka idag, Alfajores, Argentinas nationalkaka, fyllda med den härligt smarriga kolakrämen dulce de leche och rullade i kokosflingor, helt tokgott :-)

Kakor:
20 stycken, dubbla
2 dl socker
250 g smör
3 äggulor
Rivet skal av 1 citron
1 msk citronsaft
1 tsk bikarbonat
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
4 dl vetemjöl
3½ dl maizena
2 dl kokosflingor

Fyllning:
1 burk kondenserad mjölk

Garnering:
Kokosflingor

Gör så här:

  1. Börja med kolakrämen: Lägg  1 oöppnad burk söt kondenserad mjölk, i en rymlig kastrull, buken måste täckas helt av vatten. Ta bort pappersetiketten. Fyll upp med vatten så hela burken är täckt. Koka i ca 4 timmar, se till att burken hela tiden är täckt med vatten, annars kan burken explodera och du har kolakräm i hela köket. Låt den sedan bli helt kall.
  2. Sätt ugnen på 225 grader. 
  3. Vispa socker och smör till en smet. 
  4. Tillsätt äggulorna, citronskal och citronsaft, och vispa ihop. 
  5. Blanda de torra ingredienserna och rör ihop till en deg..
  6. Kavla ut degen till ½ cm tjocklek på mjölat bakbord, stansa ut 40 kakor (ca 6 cm i diameter).
  7. Grädda kakorna i 5-7 min tills de blivit lätt gyllenbruna. 
  8. Låt de bli helt kalla. 
  9. Lägg ihop kakorna två och två med kolakräm emellan. Rulla sidorna i kokosflingor.

fredag 26 oktober 2012

Chokladbiskvier

Var bara tvungen att göra nya biskvier då jag inte var så nöjd med smörkrämen i den förra omgången, nu är jag desto mer nöjdare, så mycket godare smörkräm, mer len, krämig och fluffig, mycket godare, smakar mer som en biskvi skall göra. Ja givetvis måste det vara smör i, det är ju liksom poängen med smörkräm :-) Det som avskräcker är ju alltid när en varm sockerlag ingår, men det är inte alls så svårt, en kökstermometer krävs dock och att man är rätt snabb att hälla i den varma sockerlagen då den stelnar fort.Även en köksmaskin är att föredra när smörkrämen skall göras då äggvitor skall vispas under tiden sockerlagen görs. Denna gång kommer receptet från boken Sötebröd av Helene Johannson. Älskar hennes 2 böcker, lyckas alltid med hennes recept. Så hennes böcker kan jag varmt rekommendera.

Chokladbiskvier
20 stycken, normalstora

Botten:
200 gram riven mandelmassa
100 gram strösocker
ca 50 gram äggvita,  från 1-2 ägg


Italiensk smörkräm:
50 gram vatten
125 gram strösocker
2 äggvitor
30 gram vaniljsocker
200 gram rumstempererat smör
50 gram smält mörk choklad

300 gram mörk choklad till doppning

Gör så här:
  1. Blanda mandelmassa och strösocker.
  2. Tillsätt äggvita, lite i taget under vispning tills du fått en spritsbar massa, den får inte vara rinning, då flyter de ut för mycket under gräddning.
  3. Spritsa ut smeten på plåtar med bakplåtspapper, 20 stycken skall det bli. Ca 3 cm i diameter.
  4. Grädda mitt i ugnen i 200 grader i 10-12 minuter tills de fått fin färg.
  5. Låt svalna på plåten. Om det är svårt att lossna dom från pappret så stoppa in dom i frysen i 30 min så går det lättare.
  6. Nu är det dags för smörkrämen. Koka upp vatten och socker till 116 grader. Bildas det kristaller på kastrullens insida så ta genast bort dom genom att doppa en pensel i kallt vatten och pensla ner dom.
  7. Vispa under tiden äggvitorna till ett hårt skum i en ren bunke. Tillsätt den heta sockerlagen under vispning, sänk hastigheten och fortsatt vispa massan tills den svalnat, 10-15 minuter.
  8. Tillsätt vaniljsockret och därefter smöret klickvis under vispning.
  9. Vispa tills krämen är fluffig. 
  10. Tillsätt den smälta chokladen.
  11. Bred eller spritsa ut krämen på biskivbottnarna så att det bildas en topp. Låt stå i kylen 30 minuter eller i frysen. Jag föredrar frysen, då blir det lättare att doppa dom i chokladen.
  12. Smält chokladen i ett vattenbad. Doppa varje biskiv , en i taget och håll den upp och ner så att överflödig choklad rinner av. Sätt biskvierna på bakplåtspapper för att stelna. Går utmärkt att frysa, förvara dom annars i kylen.

onsdag 24 oktober 2012

Apelsindrömmar

Drömmar hör fortfarande till min absoluta favorit småkaka :-), så lätt att variera, här är en variant med apelsinssmak, för att få en ännu lyxigare kaka så doppa halva kakan i smält choklad.

Apelsindrömmar


 ca 50 stycken

150 gram margarin
4 dl socker
1 1/2 dl neutral olja
2 msk vaniljsocker
1 tsk hjortronsalt
1 msk vatten
5 dl vetemjöl
Rivet skal av 2 apelsiner 

Gör så här
  1. Sätt ugnen på 150 grader. 
  2. Vispa margarin och socker tills det blir ljust och poröst
  3. Tillsätt oljan och vispa tills det blir ljust, ja jag brukar vispa tills det blir nästan vitt.
  4. Rör ut hjorthonsaltet med vattnet och häll i det i smeten.
  5. Blanda i vaniljsocker, apelsinskal och mjöl.
  6. Rulla till små bollar som läggs på bakplåtspappersklädd plåt.
  7. Grädda i  c:a 20 minuter.Brukar grädda mitt i ugnen, Pasa dom, de skall inte ha för mykcet färg.
  8. Ställ ugnsluckan lite på glänt de sista 5 minuterna (Jag brukar då sätta en vanlig matkniv melllan ugnen och ugnsluckan)

måndag 22 oktober 2012

Ökensand

Ökensand har jag aldrig bakat förut. Det blir en lite sandig kaka i konsistensen, rätt hård och smakar himla gott av det brynta smöret. Perfekta att frysa in. Namnet kommer från att det brynta smöret ger dom lite lätt sandfärg. Ja det blir mycket småkakor just nu :-), de är lätta att baka, perfekta att frysa in, tinar fort och ja såklart, det är ju så gott :-)

Ökensand
(50 st)

200 g smör
2 dl socker
1-2 tsk vaniljsocker
1 tsk hjorthornssalt eller 2 tsk bakpulver
5 dl vetemjöl

Gör så här:
  1. Sätt ugnen på 175ºC. 
  2. Bryn matfettet och låt det svalna. 
  3. Rör matfett, socker, vaniljsocker hjorthornssalt (eller bakpulver) pösigt. 
  4. Tillsätt mjölet och arbeta ihop degen. Forma kakor med två teskedar, jag formade degen med  händern) och lägg dem på smord eller bakplåtspapper. 
  5. Platta till kakorna, de flyter inte ut så mycket i ugnen.
  6. Grädda mitt i ugnen ca 15 minuter.
  7.  Låt dem kallna på plåten

fredag 19 oktober 2012

Mannagrynspudding

Gjorde lite mannagrynspudding till lunch idag, barnen gillar det med, så himla mumsigt, egentligen skall det vara russin i, men då jag inte tycker om det uteslöt jag det. Perfekt med tex saftsås eller sylt till. 

Mannagrynspudding
4-6 portioner

1 msk smör
1 liter mjölk
2 dl mannagryn
1/2 tsk salt
1 msk strösocker
1 tsk vaniljsocker
2 rivna bittermandlar
(1 dl russin)
1 ägg

Gör så här:
  1. Värm ugnen till 200 grader.
  2. Smält smöret i en kastrull och häll på mjölken. Vispa i mannagrynen.
  3. Låt koka på svag värme i ca 5 minuter under ständig omrörning, det bränns lätt i botten annars.
  4. Tillsätt salt, socker, vaniljsocker och bittermandel. Blanda ev ner russinen om du vill ha i det och ägget.
  5. Häll smeten i en smord ugnsform och grädda puddingen i nedre delen av ugnen i ca 30 minuter. 
  6. Låt svalna i formen.
  7. Serveras med tex saftsås eller sylt.
Receptet kommer från Morberg lagar husmanskost

torsdag 18 oktober 2012

Ostkaka med keso

Ostkaka är himla gott, men den "riktiga" småländska ostkakan med ostlöpe tar sin lilla tid att göra så därför fick det bli en busenkel snabbvariant med keso, så mumsigt :-). Men jag såg att det fanns ostlöpe på ICA så jag skall allt ta och testa en "riktig" variant av ostkaka med. Receptet kommer ur Per Mobergs nya bok Morberg lagar husmanskost. En bok som jag verkligen kan rekommendera, en bok helt i min smak.

Ostkaka med keso
4-6 portioner

50 gram sötmandel
3 medelstora ägg
1/2 dl strösocker
1/2 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
500 gram keso
3 dl vispgrädde
1 tsk rivet citronskal

Gör så här:
  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Smörj en ugnsform på ca 1 1/2 liter.
  3. Skålla och finhacka mandeln.
  4. Vispa ägg och socker fluffigt.
  5. Tillsätt mjöl, vaniljsocker, keso, grädde, citronskal och mandel.
  6. Häll detta i formen och grädda kakan i ca 1 timme. Jag gräddade min längst ner i ugnen.
  7. Servera ostkakan ljummen med tex hallonsylt och lite lättvispad grädde. Tokgott helt enkelt :-).

måndag 15 oktober 2012

Chokladbiskvier



I senaste programmet av Hela Sverige bakar så gjorde de chokladbiskvier, självklart måste jag testa detta. Har aldrig gjort biskvier innan och det är inte så svårt men det tar lite tid. Men sedan så blir det ju himla tokgott också :-). Skall göra en ny omgång i veckan och då med italiensk smörkräm istället. Jag använde receptet som finns i Sju sorters kakor förutom på mandelbotten där jag använde hemmagjord mandelmassa istället. Hemmagjord mandelmassa får du genom att blanda likadelar mandelmjöl och strösocker och köra detta i matberedaren med den tilhörande kniven, tillsätt lite äggvita för att få en lagom konsistens. Busenkelt :-)

Mandelbotten
250 g mandelmassa
1.5 dl strösocker
2 st äggvitor

Smörkräm
2 dl marsankräm från pulver
150 g smör
1 msk vaniljsocker
2 msk florsocker
1 msk kakao

Garnering
200 g mörk choklad
1 msk neutral olja

Gör så här 

Botten: 
  1. Sätt ugnen på 180 grader.  
  2. Riv mandelmassan och blanda samman ingredienserna till bottnarna
  3. Spritsa ut 20 stycken rundlar på en plåt med bakplåtspapper. 
  4. Grädda biskvibottnarna tills det är gyllene i cirka 13 minuter.   
 Smörkräm
  1. Blanda marsankrämen.
  2. Rör smör mjukt och smidigt. 
  3. Tillsätt lite i taget av marsankrämen
  4. Blanda i vanilj- och florsocker samt siktat kakaopulver. 
  5. Rör tills smörkrämen är smidig.
  6. Bred chokladsmörkrämen lite toppigt på undersidan av mandelkakorna. 
  7. Ställ dem kallt, jag ställde mina i frysen
. Garnering:
  1. Smält chokladen tillsammans med oljan. 
  2. Låt detta kallna något. 
  3. Doppa den toppiga sidan av kakorna i chokladen eller pensla på den. 
  4. Ställ kakorna kallt.

lördag 13 oktober 2012

Finska Pinnar

Finska pinnar med sin mandelsmak är himla gott det, finns ju mängder med recept på finska pinnar men jag ville ha ett med bittermandel i och använde det som finns i boken Sju sorters kakor. Perfekta att frysa  och ta fram när man blir sugen på något sött eller får gäster.


Finska Pinnar
50 stycken

50 g  sötmandel eller samma mängd mandelmjöl
5 st  bittermandlar
4 1/2 dl  vetemjöl
1 dl  socker
200 g  margarin eller smör

Pensling och garnering:
1/2-1 st  äggvita
Pärlsocker
Hackad sötmandel

Gör så här:
  1. Skålla, skala och mal mandeln. 
  2. Hacka samman mjöl, socker, mandel och matfett. 
  3. Låt degen vila en stund på kall plats.
  4. Rulla degen till fingertjocka längder och lägg dem tätt intill varandra. 
  5. Pensla med den lätt uppvispade äggvitan. 
  6. Strö på pärlsocker och hackad mandel. 
  7. Skär längderna i 4-5 cm långa bitar och lägg dem på smord plåt eller bakplåtspapper.
  8. Grädda mitt i ugnen i 175 grader i ca 12 min.

torsdag 11 oktober 2012

Jordgubbsgrottor / Hallongrottor

Bakade jordgubbsgrottor igår, himla gott, en favorit bland småkakor, hade inte någon hallonsylt hemma så det fick bli jordgubbssylt istället, lika gott för det :-) . Jag brukar göra mina i småbrödsformar, tycker de blir på tok för stora i tex bullformar, då kan man hellre ta fler :-).Ikväll är det småkaketema på Hela Sverige bakar, nu missar väl inte det :-). Måste ta och testa att göra egna Biskivier eller Jitterburgare.

Jordgubbsgrottor
Ca 25 stycken

200 g smör
80 g florsocker
40 g marsanpulver, snabbvarianten, den kallrörda
1 g hjortronsalt
200 g vetemjöl
Jordgubbsylt elller annan fast sylt till fyllning
florsocker till glasyr

Gör så här
  1.  Sätt ugnen på 180 grader.
  2. Blanda smör, florsocker, kallkrämspulver, hjorthornssalt och vetemjöl i en bunke eller i en matberedare. 
  3. Dela degen i 20 grams bitar.
  4. Rulla bitarna runda och lägg dem i småbrödsformar. 
  5. Platta till dem lite och gör en fördjupning med fingret.
  6. Klicka ungefär 1 tesked god sylt i varje grop.
  7. Ställ formarna på en plåt och sätt in dem i ugnen. 
  8. Baka i cirka 10-15 minuter 
  9. Lös upp florsockret med lite vatten (den ska vara tjock).
  10.  Lägg en klick glasyr ovanpå sylten.