söndag 22 april 2012

Amerikansk äppelpaj


En härligt mumsig amerikansk äppelpaj, en sådan som Farmor Anka brukar göra :-), rejält med äpplen och en härligt pajlock ovanpå, kan inte bli godare. En bit ljummen äppelpaj med vaniljsås eller vaniljglass är aldrig fel :-). Använd gärna fasta, syrliga äpplen som Granny smith eftersom de håller formen och gör att kakan inte blir allt för söt. Receptet är hämtat ur boken Lyxiga cupcakes och läckra kakor. Bakverk från Hummingbird Bakery i London. 

Amerikansk äppelpaj

Pajdeg (du behöver 2 stycken):
 260 gram mjöl
1/2 tsk salt
110 gram rumsvarmt smör
2 msk vatten

Pajfyllning
150 gram smör
3 tsk malen kanel
1 ½ kg gröna äpplen, skalade, urkärnade och skurna i medeltjockna skivor.
200 gram strösocker

Dekorering:
1 ägg blandat med lite mjölk
Strösocker

Gör så här:
  1. Du behöver göra 2, en till botten och en till locket.
  2.  Lägg mjöl, salt och smör i en bunke och vispa samman med en elvisp på lägsta hastighet tills det får en gryning konsistens. 
  3. Tillsätt sedan en matsked vatten och vispa till den blandats in. 
  4. Tillsätt ytterligare en matsked vatten och vispa tills degen är slät och mjuk. Tillsätt lite mer vatten om den känns för torr, vilket jag fick göra. 
  5. Slå in i plastfolie och låt den vila i kylen i ca 1 timme. 
  6. Värm ugnen till 175 grader.  
  7. Ta en av pajdegarna och gör nu botten. 
  8. Mjöla en ren arbetsyta och kavla ut degen. 
  9. Klä en smord pajform med degen och jämna till kanterna med en vass kniv. 
  10. Sätt aluminiumfolie runt kanterna. Förgrädda pajskalet i 175 grader ica 10-15 minuter. 
  11. Lägg smör och kanel i en stor kastrull och låt detta smälta. 
  12. Tillsätt äpplebitarna och rör om tills det är helt täckt av smör. 
  13. Tillsätt socker rör om igen. 
  14. Låt äppelbitarna värmas tills de har mjuknat men inte är helt genomkokta, sprid ut detta på en tallrik och låt dem kallna. 
  15. Fyll pajskalet med de kalla äppelbitarna. 
  16. Ta ut den andra pajdegen och kavla ut den till ett runt lock.
  17.  Lägg detta ovanpå äpplebitarna som ett lock. 
  18. Tryck ner kanterna och nyp till så att det blir en mönstrad kant. 
  19. Skär bort överbliven pajdeg. 
  20. Gör tre skåror i pajdegen så att ångan kan komma ut när pajen gräddas. 
  21. Gör löv att dekorera med av överbliven pajdeg om så önskas. 
  22. Pensla med ägg utblandat med lite mjölk och strö över strösocker. 
  23. Grädda i ca 30-40 minuter tills pajen är gyllenbrun. 
Eftersom det är himla tråkigt att skala, kärna ur och skiva 1,5 kg äpplen så kan jag verkligen rekommendera en smart pryl jag köpt hos Fika Mera, en Moster Huldas äppelskalare, poppis hos barnen :-).Den skalar, skivar, kärnar ut på sekunder,fungerar på äpplen, päron, potatis etc. Mer info om det finns här




12 kommentarer:

  1. Mmmm! Amerikansk äppelpaj är en av mina favorit bakverk! :-)

    SvaraRadera
  2. Oj vad gott det skulle vara nu med varm äppelpaj och vaniljglass!

    SvaraRadera
  3. Fin äppelpaj du bakat, snyggt med lock :)

    SvaraRadera
  4. Snygg! Ser väldigt god ut. :o)

    SvaraRadera
  5. Så fin - men ser verkligen perfekt ut!

    SvaraRadera
  6. Ser jättegod ut :)
    Jag har bakat amerikansk äppelpaj en gång, men da Leilas recept,.och den var också jättegod :)

    SvaraRadera
  7. Den ser jätte, jättegod ut : ) den ska jag testa att baka.

    SvaraRadera
  8. Ooooh vad din paj ser god ut! Kan jag få en liten bit?

    SvaraRadera
  9. Är pajen verkligen god utan socker i degen? Det har jag lite svårt för att tro ... :) Undrar

    SvaraRadera
  10. Vilken fin paj du bakat! Har kikat på den skalmanicken. Verkar både kul och bra.

    SvaraRadera