måndag 19 mars 2012

Ljust surdegsbröd

En mycket gott surdegsbröd med seg, hård skorpa och luftbubblor inuti, precis som ett surdegsbröd skall vara. Jag gjorde detta på en baksten vilket ger en extra hård skorpa.

Ljust surdegsbröd
2 stycken

12 g jäst, ca ¼ paket
600 gram vatten
280 g vetesurdeg
1 msk salt
850 g vetemjöl special

Gör så här:
  1. Lös jästen i det kalla vattnet.Tillsätt de övriga ingredienserna och arbeta ihop till en deg.Täck degen och låt jäsa 2-3 timmar.
  2. Sätt ugnen på allra högsta värme och varmluft.
  3. Stjälp upp degen på väl mjölat bakbord, dela den med degskrapa och vik varje del över sig själv.
  4. Lägg brödet på bakpappersklädd plåt och låt vila tills ugnen är varm. 
  5. Skär med en riktigt vass kniv 3 snitt i varje bröd.
  6. Sätt in plåten i ugnen och spreja vatten uppe och nere med en blomspruta innan du stänger luckan.Grädda i 10 minuter. Sänk sedan värmen till 175 grader (varmluft) eller 200 grader (vanlig ugn) och baka i ytterligare 35-40 minuter.
  7. Låt brödet svalna på galler utan bakduk.

8 kommentarer:

  1. Vi har samma sak på bloggen idag! :)

    SvaraRadera
  2. Jag hoppas att du söker till det nya bakprogrammet i TV4!! Du är ju SÅ duktig på allt från tårtor till surdegsbröd. Det skulle passa dig jättebra!! Sök nu!

    SvaraRadera
  3. Oj oj oj så gott det brödet såg ut!! Synd att det inte går att få ett smakprov snabblevererat via datorn ;) /Emma

    SvaraRadera
  4. Ser fantastiskt gott ut!
    Och jag håller absolut med Lena-Tårtan!

    SvaraRadera
  5. Brödet ser så gott ut och fint med hålen!

    SvaraRadera
  6. älskar verkligen när brödet får såna härliga hål,ser jättegott ut
    nu måste ja nog lägga en surdeg på jäsning

    SvaraRadera
  7. Tack för era kommentarer, nej jag har inte sökt till programmet, vet inte om jag skulle orka med den stressen det innebär, ja man ser ju på Sveriges mästerkock och ser vad de utsätts för,ja och så är det inte kul om det skrivs en massa negativt om en annars hade det varit väldigt roligt, sedan så funkar det inte att vara hemifrån under flera veckor just denna sommar. Det skall bli så kul att få se programmet

    SvaraRadera