onsdag 17 augusti 2011

Toscakaka

Fick en så fin sommarpresent från den gulliga Elisabet på FikaMera, ni kan tänka er att jag blir glad då jag verkligen tokgillar IB Laursens rosa tårtfat, tycker det är så fint, ja det är all deras porslin, har sedan tidigare deras tårtfat i glas, som används flitigt. Fick även en fin slickepott i rosa från Rice, lika fin den, slickepottar kan man aldrig ha för lite av och kul med en extra fin sådan. Gå gärna in på FikaMeras hemsida, de har så mycket fint och ni har väl inte missat att Elisabet har en utlottning på Facebook. Ja tack en än gång Elisabet för den fina sommarpresenten.

Ja jag måste ju inviga tårtfatet :-), så här mitt i veckan fick det blir något busenkelt som toscakaka, så tokgott, det är glasyren som gör hela kakan och trots att jag gjorde 1,5 sats av glasyren så blev det för lite tycker jag, nästa gång blir det dubbelt upp av den härligt knäckiga glasyren.

Toscakaka


125 g smör
2 dl strösocker
3 st ägg
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
3 msk mjölk

Glasyr (nästa gång blir det dubbelt av glasyren)
75 g smör
3 msk strösocker
1 msk vetemjöl
1 msk mjölk
50 g mandelspån

Gör så här:
  1. Sätt ugnen på 175°. 
  2. Vispa smör och socker poröst. 
  3. Rör ner äggen ett i taget och sedan mjölet blandat med bakpulvret. 
  4. Blanda ner mjölken och häll smeten i en smord och bröad form med löstagbar kant ca 24 cm i diameter.
  5. Grädda kakan i nedre delen av ugnen ca 25 min.
  6. Smält smör i en kastrull och rör ner socker, mjöl, mjölk och mandelspån och låt blandningen sjuda ca 1 minut.
  7. Fördela glasyren över kakan när den gräddats 25 min.
  8. Grädda kakan lite högre upp i ugnen ytterligare 10–15 min tills glasyren får en gyllengul färg. 
  9. Låt kakan svalna i formen.

24 kommentarer:

  1. Toscakaka är gott och det stämmer att av glasyren får det vara mycket! Väldigt fint kakfat :)

    SvaraRadera
  2. Vilket underbart kakfat! och toscakakan låter ju helt underbart gott det med! :)

    SvaraRadera
  3. Åh så fint fat, måste titta in på fika mera och se vad de har! Åh, och toscakaka är ju SÅ gott, mums!

    SvaraRadera
  4. sv. tack för komplimangen.
    och min kille skulle sett denna tosca kakan.
    skulle han blivit rent till sig ha ha

    SvaraRadera
  5. Mmm ... jeg blir nødt til å prøve meg på en toscakake snart - det høres fantastisk godt ut.

    Heldige du som fikk et sånt flott kakefat!

    M:)

    SvaraRadera
  6. jag har också det tårtfatet, det är helt underbart!! kakan ser jättegod ut :)

    SvaraRadera
  7. Jättesött kakfat. Den sidan ska kollas in:)

    SvaraRadera
  8. Jätte fina grejer.. jag håller med...

    Åhh tosca kaka har jag nog inte gjort på säkert 15 år.. måste nog göra det snart :)

    Hoppas allt e fint med dig ;)

    Kram Stina

    SvaraRadera
  9. mmm, mycket glasyr ska det vara! åh vad jag blev sugen på tosca nu :D

    SvaraRadera
  10. ja älskar också de tårtfatet.tosca är bara för gott.hur länge som helst ja åt de sist.supergott

    SvaraRadera
  11. Toscakakan låter jättegod! Vad kul att få paket och presenter! Det där tårtfatet är ju så fint :)

    SvaraRadera
  12. Håller med! Det är glasyren som gör hela kakan! Tycker att det brukar vara snålt med en sats :)
    Supersnyggt tårtfat :)

    SvaraRadera
  13. Fantastiskt fint tårtfat! Toscakaka är ju to die for, jag förstår helt din tanke med att dubbla glasyren ;)

    SvaraRadera
  14. Toscakakan är helt klart underskattad tycker jag! Men oj så god. Mer tosca(glasyr) åt folket.

    SvaraRadera
  15. Vilken jättefin present och vilken god kaka =) Kika gärna in på min matblogg och tävla i min 1 års tävling =)

    SvaraRadera
  16. Vilket vackert kakfat! Jag har också spanat på det, både i rosa och ljusgrönt... och toscakaka som är så himla gott!

    SvaraRadera
  17. Tosca är grymt!

    Håller på och bakar det kalljästa surdegs dinkelbrödet nu :) En fråga bara, lät du bröden slutjäsa i rumstemperatur innan du satte in dom i ugnen?

    SvaraRadera
  18. Älskar knäckig toscatårta! Mums :)

    SvaraRadera
  19. Fint fat! och tosca är verkligen en klassiker...

    SvaraRadera
  20. Tack allihopa för era kommentarer, ja tårtfatet är supersnyggt och jag märker att det är fler än jag som gillar när det är mycket glasyr :-)

    SvaraRadera
  21. enerbackenshembryggeri: Om jag inte minns helt fel så stoppade jag in dom direkt i ugnen från kylen, fast man kan ju låta dom jäsa kvar i sina brödkorgar i rumstemperatur under tiden som ugnen blir varm.

    SvaraRadera