måndag 22 augusti 2011

Nougatglass

Gjorde lite ny glass idag, hade kvar nougat i skåpet sedan i julas, det var tänkt att användas till julgodis men så blev det inte så, istället blev det lite tokgod nougatglass, ja mycket nougat i, man kanske inte behöver ta så mycket nougat som jag gkorde, hela  300 gram, men gott blev, det, supergott, hade först tänkt göra lite nougatkrisp och hälla i , men jag smälte istället lite mer nougat så att det blev nougatripplad glass. Man märker att man får vara snabb när man tar kort på glass , här går det inte att vänta på att solen skall komma fram igen, får då smälter den bort :-)

Nougatglass
5 dl vispgrädde (eller 2,5 dl vispgrädde och 2,5 dl standardmjölk.)
1 vaniljstång 
6 äggulor
0,5 dl socker
200 gram nougat
100 gram nougat att rippla med

Gör så här:
  1. Dela vaniljstången på mitten, skrapa ur fröna och lägg i stången och fröna tillsammans med vispgrädde  i en kastrull. Låt detta koka upp och ställ det åt sidan.
  2. Vispa ägg och socker fluffigt
  3. Tillsätt gräddmjölken till äggsmeten under vispning.
  4. Häll tillbaka glassmeten i kastrullen och värm detta på svag värme tills det börjar tjockna och glassmeten når strax under kokpunkt, dvs 85 grader, det får inte koka.
  5. Smält 200 gram nougat och blanda ner i glassmeten. Jag smälte min i mikrovågsugnen, passa den för det går fort.
  6. Sila glassmeten så att du får bort vaniljstången och kyl sedan glassmeten i vattenbad och ställ därefter in den i kylskåpet så att den blir helt kall, gärna över natten.
  7. För att göra glass i frysen: Häll krämen i en form och ställ i frysen. Rör om var tjugonde minut i 3–4 timmar. Smält 100 gram nougat och landa försiktigt ner detta i glassen när glassen är halvfryst.
  8. För att göra glass i glassmaskin: Följ instruktionerna för din glassmaskin.Blanda försiktigt ner 100 gram smält nougat när glassen är klar. Den skall bli ripplad, inte helt blandas ut i glassen. Häll sedan upp den i en form och ställ in den i frysen några timmar.

31 kommentarer:

  1. Ser fantastiskt gott ut, och ja visst är det en utmaning att ta kort på glass = )

    SvaraRadera
  2. Å vad många goda glassar du gör!

    SvaraRadera
  3. Äsch, fy sjutton så gott det ser ut. Visst är det lite trixet men du har fått till det hur bra som helst.
    Nougatrippel låter som en alldeles förträffligt god idé!

    SvaraRadera
  4. Den lyder meget lækker. Den må jeg prøve.

    SvaraRadera
  5. Längesedan jag gjorde glass, kanske skulle göra mej lite glass :)

    SvaraRadera
  6. Vad gör du av med alla äggvitor?

    SvaraRadera
  7. Åh, jag älskar nougatglass, men har aldrig gjort det själv någon gång. Detta receptet ska jag prova...ser supersmarrigt ut!!Tack för receptet:)

    SvaraRadera
  8. Mums, ser lika gott ut som det lät när du skrev om det hos mig ;) Vilken söt liten skål!

    SvaraRadera
  9. Ser hur gott ut som helst! Undrar varför det blir nougat över efter julen... Har också en bit som skräpar runt i kylen.

    SvaraRadera
  10. Åh vad gott!! Du e ju helt grym på att göra massa olika glassar. Din familj måste vara helt överlycklig över det!! :o) Undrar ochså vad du gör med alla äggvitor?

    SvaraRadera
  11. Det låter jättegott, särskilt för att det är så mycket nougat i :)

    SvaraRadera
  12. Oh, det så gott med nougat!! Denna glassen hade jag gärna mumsat i mig just nu :)

    SvaraRadera
  13. Låter tokgott! :) Du gör så många goda glassar!

    SvaraRadera
  14. Tack för era kommentarer, ja vi är visst många som gillar nougat och på svar vad jag gör med alla äggvitor så är svaret att jag just nu har massor i frysen :-) , vet inte vad jag skall göra med alla förutom macarons, maränger och budapestrulle och det kan vi ju inte äta allt för ofta :-), så har någon tips på vad jag skall göra med alla äggvitor så hojta gärna till, kanske skulle göra ett inlägg där jag efterlyser recept som innehåller massa äggvitor

    SvaraRadera
  15. Oj så gott det ser ut! Älskar nougat! Kanske måste prova... Hälsn Elin

    SvaraRadera
  16. Men så smarrigt:) Tackar GUD för att du finns och delar med dej av alla dina glassrecept,glass är inte min starka sida,så behöver verkligen tips och inspiration....Kram

    SvaraRadera
  17. Ååå så gott med nougatglass :) Du får göra glace au fore (eller hur det nu stavas), passar ju om du även har en massa glass i frysen ;-) Eller en smarrig citronmarängpaj :)

    SvaraRadera
  18. Dne ser jättegod ut när den är sådär lite smält. Mmmm

    SvaraRadera
  19. Tack för kommentaren på min sida. Har också massa nougat i skåpet så detta recept ska jag absolut testa.

    SvaraRadera
  20. Vi har en ny glassmaskin sen förra veckan och den har gått varm (eller kall kanske man ska säga). :-)
    Kommer nog inte göra nogatglass även om det är en stor favorit hos mig, men dina glassrecept kommer att bli granskade. :-)

    SvaraRadera
  21. Det låter riktigt smarrigt med nougatglass! I vissa recept på mousse, sorbet och semifreddo går det åt en del äggvita.

    SvaraRadera
  22. tack för dina gulliga och fina kommentarer, du ger alltid en positiv känsla. jag har aldrig gjort glass, skall faktiskt testa det låter härligt <3. kramisar

    SvaraRadera
  23. Å detta smälter i munnen! Visst är det svårt att hinna ta kort innan glassen rinner bort. Jag brukar vänta tills den hårdnat lite mer i frysen. Dock är glassen som godast när den är nygjord!

    SvaraRadera
  24. Hejsan! Jag skriver till dig för att jag hoppas på att fler ska våga prata om psykisk ohälsa,sjukdomar, våld, kriminalitet och andra problem och motgångar som man varit med om i livet. Kanske är du mitt uppe i något just nu eller har tagit dig ur något jobbigt i ditt liv? Jag har själv erfarenhet av olika problem och motgångar och skriver i min blogg om det. Under de senaste veckorna har jag även skrivit till andra bloggare för att se om någon annan vill dela med sig av sin historia. Flera personer har nappat och om du är intresserad av att läsa deras historier så trycker du på kategori "this is a true story" i min blogg. Du får självklart vara anonym i min blogg och jag publicerar inget utan din tillåtelse. Om du är intresserad av att dela med dig av din historia så kan du mejla mig på pussgurkan_9o@hotmail.com Skriv "händelser att dela med sig av" som rubrik så hittar jag ditt mejl snabbt. Jag tror vi måste prata om psykisk ohälsa. Många sitter hemma själva och tror att de är de själva som är problemet. Så är det sällan.. vi måste våga prata för att kunna göra en förändring. Och kanske kan din berättelse få någon annan att må lite bättre och inse att de inte är själva mitt i allt. Vi behöver varandra!

    SvaraRadera
  25. Mem åååh vad gott det ser ut. Kram Kikan

    SvaraRadera
  26. De låter verkligen supergott! Jag fick en glassmaskin när jag fyllde år, så den får nog invigas med detta recept tror jag!

    SvaraRadera
  27. Jag kör low carb just nu och då är det farligt...FARLIGT!...att kika in här...

    http://smaskelismaskens.blogspot.com/

    SvaraRadera
  28. Denna ser såååå himla god ut :) jag är väldigt svag för nougat men tyvärr aldrig hittat ett bra nougat glass recept, så TACK för denna, du har räddat mitt sötsug för ikväll :D!

    SvaraRadera
  29. Mums!
    Nougatglass var en rolig blandning! Måste testas!

    SvaraRadera
  30. Detta måste jag prova. Många härliga recept. Kika gärna in på min blogg!!

    SvaraRadera